Αίτημα στην ΕΕ για έγκριση παραγωγή φουα γκρα εργαστηρίου.
Η κλιματική αλλαγή καλεί τη βιομηχανία τροφίμων σε λύσεις έκτακτης ανάγκης. Το καλλιεργημένο, γενετικά τροποποιημένο κρέας είναι η απάντηση στη συμβατική κτηνοτροφία, τόσο από άποψης εκπομπών μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα, όσο και ηθικής, καθώς το εργαστηριακό κρέας δεν απαιτεί τη θανάτωση ζώων, αλλά γίνεται με πολλαπλασιασμό κυττάρων ζωικών προϊόντων.
Ακολουθώντας την τάση και εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία η γαλλική startup τροφίμων Gourmey υπέβαλε την Πέμπτη αίτηση πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ για καλλιεργημένο σε εργαστήριο κρέας, και πιο συγκεκριμένα για φουρά γκρα από κύτταρα. Πρόκειται για την πρώτη αίτηση στην ΕΕ για καλλιεργημένο κρέας.
Η παραγωγή συμβατικού Foie Gras είναι αμφιλεγόμενη και απαγορεύεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες , συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, ωστόσο, πέντε κράτη μέλη της ΕΕ – Βουλγαρία, Γαλλία, Ισπανία, Ουγγαρία, Βέλγιο – έχουν ειδική παρέκκλιση από αυτή τη νομοθεσία της ΕΕ, καθώς η παραγωγή του θεωρείται περιφερειακή κληρονομιά.
«Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αντικατάσταση, αλλά για συμπλήρωση της τρέχουσας προσφοράς», δήλωσε ο Nicolas Morin-Forest, Διευθύνων Σύμβουλος της Gourmey , σε συνέντευξή του στο POLITICO.
Ωστόσο και το καλλιεργημένο κρέας έχει δεχθεί σφοδρή κριτική με τη Ιταλία να έχει απαγορεύσει με νόμο την παραγωγή και εμπορία καλλιεργούμενου κρέατος και τη χρήση ονομάτων που σχετίζονται με το κρέας.
Η αξιολόγηση του αιτήματος από την ΕΕ θα διαρκέσει ένα έως δύο χρόνια με πρώτο σταθμό τηνς Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, Και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία από τις χώρες της ΕΕ όπουαπαιατείται πλειοψηφία 55%.Αν όλα πάνε καλά, το προϊόν πάπιας Gourmey θα είναι διαθέσιμο για ευρωπαίους σεφ υψηλού επιπέδου έως το 2026 και στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα επόμενα χρόνια.
Το 2022 η Gourney συγκέντρωσε από επενδυτές 47,7 εκατομμύρια δολάρια τον μεγαλύτερο γύρο Serie A στον κόσμο για μια εταιρεία καλλιέργειας κρέατος. Η επενδύσεις έχουν φτάσει μέχρι σήμερα τα 65 εκατομμύρια ευρώ και με αυτές μπόρεσε να ξεκινήσει μια εμπορική μονάδα παραγωγής 46.000 τετραγωνικών ποδιών το μεγαλύτερο εργαστήριο καλλιέρεγειας κρέατος στην Ευρώπη με εστίαση στο φουά γκρα από κύτταρα.
Η παραγωγή κρέατος πάπιας φουα γκρα έχει δεχθεί σφοδρές επιθέσεις για παραβίαση της καλής διαβίωσης των ζώων. Το φουά γκρα ή «λιπαρό συκώτι», είναι ένα ειδικό προϊόν διατροφής που παρασκευάζεται από το συκώτι πάπιας ή χήνας που έχει τραφεί με τη βία μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως «gavage», η οποία στη συνέχεια προκαλεί ασυνήθιστη διόγκωση του ήπατος.
Η αναγκαστική σίτιση αυτών των ζώων είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, με τους ακτιβιστές και τους ειδικούς για την καλή διαβίωση των ζώων να υποστηρίζουν ότι η πρακτική είναι σκληρή. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) έχει καταδικάσει την αναγκαστική σίτιση, δηλώνοντας ότι εγείρει «σοβαρά ζητήματα καλής διαβίωσης των ζώων». Ωστόσο τον Φεβρουάριο του 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι η παραγωγή φουά γκρα σέβεται τα κριτήρια καλής διαβίωσης των ζώων , παρά το γεγονός ότι ένα χρόνο νωρίτερα, είχε ζητήσει την απαγόρευση της αναγκαστικής σίτισης, η οποία χαρακτηρίστηκε «σκληρή και περιττή».