ΑρχικήΝέαΗ "ψευδομπανάνα" αναμένεται να ταΐσει περισσότερους από 100.000.000 ανθρώπους

Η “ψευδομπανάνα” αναμένεται να ταΐσει περισσότερους από 100.000.000 ανθρώπους

2 λεπτά ανάγνωσης

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το Enset, συγγενής της κοινής μπανάνας που είναι ιθαγενής στην Αιθιοπία, έχει τη δυνατότητα να ταΐσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Το Ensete ventricosum όπως είναι το επιστημονικό του ονομασία, κοινώς γνωστό ως enset, αναφέρεται συχνά ως «ψευδής μπανάνα» ή «ψευδο-μπανάνα».

- Advertisement -

Ενώ ο πραγματικός καρπός είναι μη βρώσιμος, οι αμυλούχα στελέχη και οι ρίζες μπορούν να καταναλωθούν από μόνα τους ή να γίνουν γεύμα. Ο πολτός του καρπού χρησιμοποιείται συνήθως στην Αιθιοπία για την παραγωγή κουάκερ και ψωμιού – αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα για να βοηθήσει στην ανακούφιση της πείνας;

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αιθιοπία βασίζονται επί του παρόντος στην ψευδομπανάνα για τη σίτισή τους. Ο καρπός αναπτύσσεται όλο το χρόνο και είναι ανθεκτικός στην κλιματική αλλαγή, η οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθιστά την τέλεια επιλογή για τη διατροφή εκείνων που ζουν σε χώρες που συχνά αντιμετωπίζουν ξηρασίες και παρόμοια κλιματικά ζητήματα.

- Advertisement -

«Πρόκειται για μια καλλιέργεια που μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε στο BBC ο Δρ Wendawek Abebe του Πανεπιστημίου Hawassa στην Awasa της Αιθιοπίας.

Οι ερευνητές έχουν σημειώσει ότι το φυτό δεν έχει καλλιεργηθεί αλλού, σε αντίθεση με άλλα μέλη της οικογένειας της μπανάνας.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η καλλιέργεια θα μπορούσε ενδεχομένως να τροφοδοτήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους και να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια στην Αιθιοπία και σε άλλες αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας, της Ουγκάντας και της Ρουάντα.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα θέλησε να τονίσει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα εμπόδια στην εκτεταμένη καλλιέργεια, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι μόνο μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων έχει την «απαιτούμενη γνώση» για το πώς να αναπτυχθεί καλά. “Αυτό τονίζει ότι τόσο η γνώση όσο και το φυτικό υλικό θα πρέπει να μοιραστούν δίκαια και ισότιμα για την επιτυχή μεταφορά της καλλιέργειας του enset”, ανέφερε η μελέτη.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι οι τοπικές διατροφικές προτιμήσεις, ο πολιτισμός και τα συστήματα βιοπορισμού μεταξύ διαφορετικών περιοχών είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν επεκταθούν πέρα από το τρέχον φάσμα του.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου όπου οι ελλείψεις τροφίμων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε όλο τον κόσμο, αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να προσφέρει κάποια αισιοδοξία.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΠΟΠ ελαιόλαδα στην ΕΕ: Αμφισβητούνται δεδομένα δεκαετιών – Στο μικροσκόπιο οι προδιαγραφές τους

Νέα μελέτη εντοπίζει κρίσιμο χάσμα μεταξύ των προδιαγραφών ΠΟΠ και της πραγματικής ποιοτικής επίδοσης των ελαιολάδων.

Νέος ιός στην Ευρώπη πλήττει τις αγελάδες – Μείωση έως 75% στην παραγωγή γάλακτος σε εκατοντάδες εκτροφές

Ο νέος ιός έχει ήδη εντοπιστεί σε οκτώ χώρες της Ευρώπης και συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Τα ζυμαρικά στην κορυφή της διατροφικής έκθεσης των μικρών παιδιών στην πιθανώς καρκινογόνο Ωχρατοξίνη Α στην Κύπρο

Νέα αξιολόγηση του Γενικού Χημείου Κύπρου για τη διατροφική έκθεση στην Ωχρατοξίνη Α δημοσιεύθηκε στο Food Risk Assess Europe της EFSA.