Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“100% φυσικό” “Χωρίς προσθήκη ζάχαρης” “Light” “βιολογικό”… Τι σημαίνουν στην πραγματικότητα οι ετικέτες τροφίμων

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και Υγεία"100% φυσικό" "Χωρίς προσθήκη ζάχαρης" "Light" "βιολογικό"... Τι σημαίνουν στην πραγματικότητα οι ετικέτες τροφίμων
spot_img

Πόσο εύκολα μπορούν να μας παρασύρουν οι ετικέτες των τροφίμων; Από το «χωρίς πρόσθετη ζάχαρη» έως το «υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες», υπάρχει μια ευρεία γκάμα από ετικέτες πάνω στα προϊόντα, αλλά ξέρουμε τι σημαίνουν πραγματικά για την υγεία μας;

Οι κατασκευαστές και οι προμηθευτές τροφίμων ξοδεύουν τεράστια ποσά για να δημιουργήσουν ετικέτες που επηρεάζουν τις αντιλήψεις μας σχετικά με τη διατροφική αξία των εκάστοτε προϊόντων και για να μας δελεάσουν να τα επιλέξουμε. Ωστόσο, δε θα πρέπει να παρασυρόμαστε έτσι απλά, αλλά να ξέρουμε τι κρύβεται και πίσω από τις λέξεις.

Μια αμερικανική μελέτη απέδειξε ότι η επισήμανση των πρόσθετων βιταμινών σε σνακ, όπως τα μπισκότα και τα πατατάκια, συνέβαλε στο να τα θεωρήσουν οι καταναλωτές πιο υγιεινά και λιγότερο πιθανό να ελέγξουν τον πίνακα με τις διατροφικές πληροφορίες.

Το μότο της ιστορίας; Να διαβάζουμε πάντα την ετικέτα με τα συστατικά των τροφίμων και μην βασιζόμαστε σε ισχυρισμούς.

Οι πιο κοινοί ισχυρισμοί που βλέπουμε στα τρόφιμα και τι σημαίνουν πραγματικά.

«100% φυσικό»

Τι μπορεί να υποθέσουμε ότι σημαίνει: Φτιαγμένο με εντελώς φυσικά συστατικά και χωρίς πρόσθετα

Τι μπορεί να σημαίνει στην πραγματικότητα: Μπορεί να περιέχει πρόσθετα και επεξεργασμένα συστατικά

«Με φυσική γεύση φρούτων»

Τι μπορεί να υποθέσουμε ότι σημαίνει: Περιέχει φρέσκα φρούτα και είναι χαμηλό σε θερμίδες

Τι μπορεί να σημαίνει στην πραγματικότητα: Μπορεί να είναι συμπύκνωμα φρούτων με προσθήκη ζάχαρης

«Επιπλέον βιταμίνες και φυτικές ίνες»

Τι μπορεί να υποθέσουμε ότι σημαίνει: Θα καλύψει τις περισσότερες από τις καθημερινές μας ανάγκες σε φυτικές ίνες και βιταμίνες

Τι μπορεί να σημαίνει στην πραγματικότητα: Μπορεί να είναι χαμηλό σε σύγκριση με τη συνολική απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη

«Μετράει ως ένα από τα πέντε γεύματα της ημέρας»

Τι μπορεί να υποθέσουμε ότι σημαίνει: Υπάρχει τουλάχιστον μία μερίδα (80 γραμμάρια) φρέσκων φρούτων

Τι μπορεί να σημαίνει στην πραγματικότητα: Μπορεί να είναι αποξηραμένα φρούτα, όπου 30 γραμμάρια υπολογίζονται ως μια μερίδα βάσει παραδείγματος χάρη του βρετανικού συστήματος

«Επικάλυψη γιαουρτιού»

Τι μπορεί να υποθέσουμε ότι σημαίνει: Θα βελτιώσει την υγεία του εντέρου και θα ενισχύσει τα οστά και τα δόντια

Τι μπορεί να σημαίνει στην πραγματικότητα: Ένα λεπτό στρώμα γιαουρτιού παρέχει λίγη πρωτεΐνη με πρόσθετη ζάχαρη

Περισσότεροι παραπλανητικοί ισχυρισμοί

Χωρίς προσθήκη ζάχαρης

«Χωρίς ζάχαρη» σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο από 0,5 γραμμάριο ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια, όπως είναι η προβλεπόμενη αντιστοιχία στη Μεγάλη Βρετανία. Ο όρος «χωρίς προσθήκη ζάχαρης» αναφέρεται μόνο στα σάκχαρα που προστίθενται κατά την επεξεργασία, όχι στη φυσική ζάχαρη, όπως η φρουκτόζη στα φρούτα. Ένα smoothie πολλών φρούτων «χωρίς προσθήκη ζάχαρης», για παράδειγμα, θα μπορούσε ενδεχομένως να περιέχει περισσότερη ζάχαρη από ένα κουτάκι ανθρακούχου ποτού.

Χαμηλό/ Light

Θα χρησιμοποιήσουμε πάλι το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας. Για να ισχυριστεί κανείς ότι κάποιο προϊόν είναι «light», θα πρέπει να έχει 30% λιγότερα λιπαρά ή ζάχαρη από μια σειρά παρόμοιων προϊόντων. Δεδομένου, όμως, ότι η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να χαλάσει τη γεύση, δεν αποκλείεται οι κατασκευαστές να προσθέσουν περισσότερη ζάχαρη για να μη συμβεί κάτι τέτοιο.

Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη/ ίνες

Η δυναμική είσοδος του fitness στην καθημερινή ζωή μεγάλης μερίδας καταναλωτών έχει οδηγήσει σε αύξηση των προϊόντων με πρόσθετη πρωτεΐνη.

Πάλι στη Μεγάλη Βρετανία για να χρησιμοποιήσει κανείς τον ισχυρισμό «με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη», θα πρέπει τουλάχιστον το 20% των θερμίδων να προέρχεται από πρωτεΐνη ή έστω το 12% για να υφίσταται ο ισχυρισμός «πηγή πρωτεΐνης». Αυτό μπορεί να αποκλείσει ορισμένες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το φυστικοβούτυρο. Αν και μπορεί να υποθέσουμε ότι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα καλύψει σχεδόν όλες τις ανάγκες μας σε φυτικές ίνες (ιδανικά 30 γραμμάρια ημερησίως για τους ενήλικες), οι βρετανικές ετικέτες μπορούν να το ισχυριστούν αυτό ακόμα και εάν υπάρχουν μόνο 6 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

Φυσικό/ Βιολογικό

Το «βιολογικό» αφορά μόνο τις μεθόδους παραγωγής, όχι τη θρεπτική αξία. Το «φυσικό» ή το «φτιαγμένο από φυσικά συστατικά» δείχνει μόνο ότι το φαγητό παρασκευάζεται με συστατικά που παράγονται από τη φύση, κάτι που είναι, όμως, μια γκρίζα ζώνη.

Παραδοσιακό/ Από αγρόκτημα

Εκτός από εικόνες αγροκτημάτων και φρέσκων ή ολόκληρων συστατικών, αυτοί οι όροι προκαλούν την ιδέα της παραγωγής μικρής κλίμακας και υποδηλώνουν υψηλότερη ποιότητα. Στην πραγματικότητα, το προϊόν μπορεί να έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία και να περιέχει πρόσθετα και εξαιρετικά εκλεπτυσμένα συστατικά.

Απόσπασμα από το The Science of Nutrition: Debunk the Diet Myths and Learn How to Eat Responsibly for Health and Happiness» του Rhiannon Lambert.

Πηγή: mailplus.co.uk

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα