Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
27.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ρομποτική φάρμα στη Λάρισα όπου οι αγελάδες πάνε μόνες τους… για άρμεγμα

ΑρχικήΝέαΗ ρομποτική φάρμα στη Λάρισα όπου οι αγελάδες πάνε μόνες τους... για άρμεγμα
spot_img

cibum team

Ρομποτική φάρμα όπου οι αγελάδες πηγαίνουν για άρμεγμα μόνες τους; Ναι, κι όμως, αυτό το project υπάρχει στην Ελλάδα.

Πίσω από το εγχείρημα είναι ο Θωμάς Νότας, 33 ετών, ο οποίος – δίχως αμφιβολία – έχει δημιουργήσει την πιο hitech φάρμα στην Ελλάδα.

Όπως λέει ο ίδιος, ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια όταν κλήθηκε να αναλάβει τη φάρμα, ως αποτέλεσμα φυσικής διαδοχής, χωρίς ωστόσο να έχει την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο.

«Η φάρμα δημιουργήθηκε το 1988 από τον πατέρα μου και τον θείο μου και πάντοτε καινοτομούσε, ιδιαίτερα στη γενετική και στη διατροφή, αποτελώντας ορόσημο για τα ελληνικά δεδομένα. Φιλοξένησε το 1ο φεστιβάλ γαλλικής αγελαδοτροφίας και συνεχίζει να επενδύει στον τομέα της γενετικής», δηλώνει.

Πως ακριβώς λειτουργεί όλο αυτό το ρομποτικό σύστημα

Το ρομποτικό σύστημα λειτουργεί με κύριο γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό του ζώου.

«Όλο το 24ωρο, η αγελάδα μπορεί να επισκεφθεί το ρομπότ όσες φορές θέλει και εκείνο θα κρίνει εάν πρέπει να αρμεχτεί ή όχι. Εάν είναι να αρμεχτεί, τότε η αγελάδα παραμένει στο ρομπότ και της χορηγείται άμεσα τροφή η οποία υπολογίζεται από πολλούς παραμέτρους. Στη συνέχεια το ζώο ζυγίζεται και το ρομπότ αναλαμβάνει τη διαδικασία πλυσίματος του μαστού με απολυμαντικό προετοιμάζοντας την αγελάδα για τη διαδικασία του αρμέγματος. Ακτίνες λέιζερ σκανάρουν τον μαστό για τον άμεσο εντοπισμό των θηλών ενώ δυο 3D κάμερες παρακολουθούν συνεχώς τις κινήσεις του ζώου ώστε σε κάθε άρμεγμα το ρομπότ να γίνεται ακόμα πιο γρήγορο στην παραπάνω διαδικασία», εξηγεί ο κ. Νότας.

όλις τελειώσει το άρμεγμα, ψεκάζεται στις θηλές απολυμαντικό και γίνεται απευθείας πλήρης ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του γάλακτος. Αξίζει να αναφερθεί πως στην όλη διαδικασία δεν παρεμβαίνει ποτέ άνθρωπος και η αγελάδα κυριολεκτικά το απολαμβάνει. Επίσης, οι αγελάδες φορούνε περιλαίμια με τσιπάκι, καθώς παρακολουθείται συνεχώς η κινητικότητα και ο μηρυκασμός τους.

«Είναι πολύ σημαντικοί αυτοί οι δείκτες διότι παίρνουμε αναφορές σχετικά με πιθανούς οίστρους, ώρα γονιμοποίησης, κινητικά προβλήματα, προβλήματα στομάχου κτλ.», σημειώνει.

Πως είναι να κάνει κάποιος αυτή τη δουλειά

«Είναι κάποιες φορές κουραστικό διότι εργαζόμαστε 365 το χρόνο με το ρομπότ να είναι κυριολεκτικά ασταμάτητο αφού αρμέγει όλο το 24ωρο», δηλώνει ο κ. Νότας.

«Μια τυπική μου μέρα ξεκινά γύρω στις 7 το πρωί στο γραφείο, όπου θα αξιολογήσω τις αναφορές που μου στέλνει το ρομπότ και έπειτα θα εφαρμόσω τις όποιες αλλαγές, όπως μεταφορά ζώων σε άλλη ομάδα, εφαρμογή πρωτοκόλλων υγείας, αναπαραγωγή κτλ. Παράλληλα ετοιμάζεται το φαγητό των ζώων και γίνονται οι διάφοροι καθαρισμοί της φάρμας. Έπειτα μπορεί να γίνουν παραγγελίες ζωοτροφών, επιδιορθώσεις στη φάρμα και ίσως κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες», σημειώνει.

Πηγή: itspossible.gr

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Ίδιο brand, χαμηλότερη ποιότητα – Προϊόντα δύο ταχυτήτων σε χώρες της Ευρώπης

Τα προϊόντα που πωλούνται με την ίδια εμπορική ονομασία και συσκευασία πρέπει να έχουν την ίδια σύνθεση σε κάθε χώρα της ΕΕ. Τα στοιχεία όμως, παραπέμπουν σε αθέμιτες πρακτικές μεγάλων εταιρειών τροφίμων

Υδροξυτυροσόλη ως πρόσθετο: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη φαινολών μέσω της επιτραπέζιας ελιάς

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί. στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της ως πρόσθετο τροφίμων

ChitoFOODS: Ελληνική καινοτομία για νέες εφαρμογές τροφίμων

Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα