Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η WWF Ελλάς “καρφώνει” τις επιχειρήσεις μία προς μία, που εξακολουθούν να παράγουν και να χρησιμοποιούν πλαστικά μιας χρήσης

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΗ WWF Ελλάς "καρφώνει" τις επιχειρήσεις μία προς μία, που εξακολουθούν να παράγουν και να χρησιμοποιούν πλαστικά μιας χρήσης
spot_img

Καταγγελία της WWF Ελλάς σε ΔΙΜΕΑ και ΕΟΑΝ, για παράνομη εμπορία πλαστικών ειδών μιας χρήσης.

Η WWF Ελλάς, μη κυβερνητικός οργανισμός για τη διατήρηση, την έρευνα και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, σε καταγγελία προς  ΔΙΜΕΑ και ΕΟΑΝ (Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης) κάνει λόγο για παράνομη εμπορία πλαστικών μίας χρήσης, και ζητά την διενέργεια ελέγχων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Η οργάνωση επιβεβαιώνει δημοσιεύματα του Cibum που επισημαίνουν πως παρά το γεγονός πως προϊόντα όπως πλαστικά καλαμάκια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα, μπατονέτες αναδευτήρες ποτών, περιέκτες τροφίμων και κυπελάκια, δεν θα έπρεπε να εντοπίζονται στην αγορά, παρατηρείτε εκτεταμένη τους πώληση και χρήση σε λιανεμπόριο και καταστήματα εστίασης. Μάλιστα πολλές επιχειρήσεις παραγωγής και πώλησης, ονόμασαν «επαναχρησιμοποιούμενα» τα είδη τους και συνέχισαν να τα διαθέτουν σε μεγάλες ποσότητες.

Με δύο εγκυκλίους το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσέφερε διευκρινίσεις, κάνοντας σαφές πως αυτά τα είδη δεν μπορούν να θεωρηθούν επαναχρησιμοποιούμενα και ως εκ τούτου εντάσσονται στο καθεστώς απαγόρευσης (εγκύκλιοι ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΦΠΥ/53567/1343 από 20.05.2024 και ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΦΠΥ/62904/1608 από 10.06.2024).

Η WWF υπενθυμίζει και τις αυστρές ποινές στους παραγωγούς που δεν συμμορφώνονται, οι οποίες είναι πρόστιμα 10% επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης της επιχείρησης, ενώ σε περίπτωση υποτροπής εντός τριετίας, το ελάχιστο πρόστιμο διπλασιάζεται σε διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ, και εφόσον ο παραγωγός κατασκευάζει τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης της παρ. 1 του άρθρου 5, ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας του. Σε κάθε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δεν συμμορφώνεται επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ, εάν διαθέτει μέχρι και διακόσια (200) τεμάχια. Σε περίπτωση που τα ανωτέρω πρόσωπα διαθέτουν άνω των διακοσίων (200) τεμαχίων, το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά πέντε (5) ευρώ για κάθε επιπλέον τεμάχιο.

Μάλιστα η Οργάνωση εντόπισε μετά από έρευνα δεκάδες τέτοιες επιχειρήσεις τα στοιχεία των οποίων απέστειλε σε ΔΙΜΕΑ και ΕΟΑΝ,  προκειμένου να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι, να διαπιστωθούν οι παράνομες πρακτικές και να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις. Η λίστα περιέχει το όνομα της επιχείρησης, τυχόν διαθέσιμες πληροφορίες για την έδρα της, αναφορά στα είδη που εντοπίστηκαν και τα οποία φαίνεται πως εντάσσονται στις πρόνοιες του άρθρου 5 του ν. 4736/2020 και σχετική παραπομπή (link) για το είδος στην ιστοσελίδα της επιχείρησης. Οι επισκέψεις στις ιστοσελίδες των επιχειρήσεων τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2024, ενώ στιγμιότυπα οθόνης λήφθηκαν στις 3.10.2024.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο