Τα σκουλήκια των φυκιών θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στη σίτιση ιχθυοκαλλιέργειας.
Με τη βοήθεια της χρηματοδότησης του ΕΤΘΑ ( Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας) και με λίγη επινοητικότητα της Δανίας, οι ερευνητές εξερευνούν καινοτόμες τεχνικές παραγωγής που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην υδατοκαλλιέργεια όπως τη γνωρίζουμε.
Σήμερα, η παραγωγή γόνου βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε rotifers (μικροσκοπικά, υδρόβια ασπόνδυλα) και Artemia (μικροσκοπικά καρκινοειδή), τα οποία πρέπει να εμπλουτιστούν με ιχθυέλαια ή φύκια πριν από τη χρήση. Αυτή η διαδικασία δεν είναι μόνο δαπανηρή και χρονοβόρα, αλλά η διατροφική ποιότητα αυτών των τύπων ζωοτροφών δεν είναι ιδανική.
Στο Πανεπιστήμιο του Aarhus, ερευνητές, με την υποστήριξη της ΕΕ, ανακάλυψαν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν τα φύκια που αποσυντίθενται για να παράγουν μαζικά θαλάσσια enchytraeids , μικρά σκουλήκια που βρίσκονται φυσικά σε φύκια σε αποσύνθεση.
Το έργο έδειξε ότι η σίτιση με ζωντανά enchytraeids μπορεί να αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης των νεαρών ψαριών (π.χ. καλκάνι, ευρωπαϊκό καλκάνι και κοινό λευκό ψάρι) έως και 200% και να μειώσει τη συνολική θνησιμότητα.
3 καλοί λόγοι για να χρησιμοποιήσετε αυτά τα μικρά σκουλήκια enchytraeid
- Τα σκουλήκια enchytraeid έχουν ιδανική θρεπτική σύνθεση, που περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπίδια και άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας.
- Τα Enchytraeids μπορούν να αναπτυχθούν βιώσιμα σε ένα χερσαίο περιβάλλον, σε βιομηχανικά οργανικά υπολείμματα και να αντικαταστήσουν τις θαλάσσιες πηγές τροφίμων, μειώνοντας έτσι την αλιευτική πίεση στο θαλάσσιο περιβάλλον.
- Χρησιμοποιώντας σκουλήκια enchytraeid ως ζωντανή τροφή, οι ιχθυοκαλλιεργητές μπορούν να αναβάλουν τον απογαλακτισμό σε ξηρή τροφή έως ότου τα ψάρια γίνουν αρκετά μεγάλα ώστε να χρησιμοποιούν τη βέλτιστη ξηρά τροφή.
Με αυτό το έργο, οι ερευνητές διερεύνησαν τις βέλτιστες συνθήκες παραγωγής, ανέπτυξαν αποτελεσματικές διαδικασίες εκχύλισης και δοκίμασαν τη χρησιμότητα των enchytraeids ως νεαρής τροφής για έξι είδη καλλιεργημένων ψαριών.
Βέλτιστες συνθήκες παραγωγής: Το Enchytraeus παρουσίασε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε θερμοκρασίες 15-22 °C και αλατότητα υποστρώματος μεταξύ 8 και 15 μέρη ανά τρισεκατομμύριο. Σε εργαστηριακές δοκιμές, χρησιμοποιώντας χώμα γλάστρας αναμεμειγμένο με αποξηραμένα και επαναδιαβρεχμένα φύκια ως υπόστρωμα, περίπου 90 g φρέσκιας βιομάζας ανά L υπόστρωμα θα μπορούσαν να παράγονται κάθε τρεις μήνες. Με κλιμάκωση σε ημι-βιομηχανικό επίπεδο, η ομάδα πέτυχε περίπου 200 g φρέσκιας βιομάζας ανά 6 L υποστρώματος κάθε δύο μήνες με ελάχιστο ανθρώπινο δυναμικό και χαμηλό κόστος λειτουργίας.
Διαδικασία εκχύλισης : Οι ερευνητές ανέπτυξαν επίσης μια εξαιρετικά αποδοτική (απόδοση >90%) διαδικασία εξαγωγής που βασίζεται στην εξαγωγή θερμότητας . Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι το enchytraeus μπορεί να συνθέσει ανεξάρτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθιστώντας τα μια πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης για την τροφή των ψαριών, με περίπου 50% πρωτεΐνη σε ξηρό βάρος .
Δοκιμή με είδη ψαριών: Επιπλέον, η ομάδα δοκίμασε τη χρησιμότητα του ζωντανού enchytraeus ως τροφής για νεαρά νεαρά ζώα έξι ειδών καλλιεργημένων ψαριών. Το καλκάνι, το καλκάνι και τα λευκά ψάρια αναπτύχθηκαν σημαντικά καλύτερα στα ζωντανά σκουλήκια από ό,τι σε μια τυπική ξηρή τροφή . Το Halibut και το ballan wrasse αναπτύχθηκαν εξίσου καλά, αν και διαπιστώθηκε ότι το enchytraeus δεν ήταν κατάλληλη ζωντανή τροφή για βασιλόψαρα.
Αν και μπορεί να απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις και αυξημένη ευαισθητοποίηση για να έχουν τα enchytraeids τον αντίκτυπο που οι ερευνητές προβλέπουν ως δυνατότητα, η υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας ήταν θεμελιώδης για τη διερεύνηση καινοτόμων και βιώσιμων αλλαγών στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας.
Περισσότερες πληροφορίες
Επιστημονικό άρθρο για το έργο: Enchytraeids as Live Feed for Aquaculture – Ανάπτυξη Μαζικής Παραγωγής και Κρυοσυντήρησης — Aarhus Universitet (au.dk)
Αφίσα του έργου: Industrial_PhD_Poster_90x120cm_Mathias Engell Dahl Holmstrup.pdf (au.dk)