Συνάντηση εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών με στόχο μία κοινή ρυθμιστική έγκριση για το καλλιεργούμενο κρέας.
Η Σιγκαπούρη είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει εγκρίνει την πώληση και την κατανάλωση καλλιεργημένου κρέατος* και μάλιστα από το 2020, όταν οι Αρχές της χώρας παρείχαν τη ρυθμιστική έγκριση που απαιτείται στην εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων Bay Area Eat Just για το κοτόπουλο της
Σήμερα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Σιγκαπούρη δεν θα είναι για πολύ καιρό η μόνη χώρα που θα έχει τη σχετική έγκριση. Ήδη το πρώτο βήμα έγινε στις ΗΠΑ, με τη χορήγηση καθεστώτος GRAS (ακρωνύμιο της Αναγνώριση ενός Προϊόντος ως Ασφαλούς) στην Upside Foods, έναν άλλο παραγωγό του κρέατος που καλλιεργείται στην περιοχή Bay και εκκρεμεί η έγκριση από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Επίσης, εμπειρογνώμονες από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Κίνας πραγματοποίησαν συνάντηση για να προγραμματίσουν τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση μίας ευρείας ρυθμιστικής έγκρισης για το καλλιεργούμενο κρέας. «Τα σχέδια για το 2023 περιλαμβάνουν τη δημιουργία ομάδων εργασίας ειδικών για να διασφαλιστεί ότι η καινοτομία, η ανάπτυξη της βιομηχανίας και η ασφάλεια των τροφίμων θα προχωρήσουν μαζί», δήλωσε ο Yan Song, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για την Αξιολόγηση Κινδύνων Ασφάλειας Τροφίμων της Κίνας.
«Αυτή η εις βάθος ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα θα έχει μεγάλη σημασία για τις κυβερνήσεις και τις βιομηχανίες που ενδιαφέρονται να δουν την υιοθέτηση της καινοτομίας στα τρόφιμα αλλά κ και του μέλλοντος των τροφίμων στις ΗΠΑ, την Κίνα και τον κόσμο» επισήμανε ο πρόεδρος της Agfood Future, Ryan Xue, ενώ ο Jeremiah Fasano, ανώτερος σύμβουλος πολιτικής στο Regulatory Review Office του Εθνικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση, παραδέχτηκε ότι «ο FDA επικοινωνεί με διαφορετικές εταιρείες για τη δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών για τον κλάδο.
Πηγή: https://www.greenqueen.com.hk/
*Το καλλιεργημένο κρέας (συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και των θαλασσινών) παρασκευάζεται με την ανάπτυξη ζωικών κυττάρων σε εργαστήριο. Για τη λήψη δείγματος κυττάρου, γίνεται βιοψία σε ζωντανό ζώο με τοπική αναισθησία και, στη συνέχεια, τα συλλεγμένα βλαστοκύτταρα τροφοδοτούνται με κάποιο μέσο ανάπτυξης που περιέχει αμινοξέα, γλυκόζη, αλάτι, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και αναπτύσσονται σε βιοαντιδραστήρα. Τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται δημιουργώντας μυϊκό ιστό, ο οποίος στη συνέχεια μετατρέπεται στο τελικό προϊόν, για παράδειγμα μια μοσχαρίσια μπριζόλα ή ένα μπιφτέκι. Τα “ικριώματα” είναι κυρίως κολλαγόνο και ζελατίνη και βοηθούν στο να δώσει στο τελικό προϊόν την υφή και τη δομή του. (https://cibum.gr/nea/texnologia-trofimon/ti-einai-to-kalliergimeno-kreas)