Νόμος για τον εκσυγχρονισμό της επισήμανσης τροφίμων που προτάθηκε από το 2013 επαναφέρεται από το Κογκρέσο.
Eπαναφορά νέου νόμου για τον εκσυγχρονισμό την επισήμανσης τροφίμων έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα από μέλη του Κογκρέσου.
Αφού παρουσιάστηκε σε κάθε Κογκρέσο από το 2013, η φετινή επανεισαγωγή του νόμου, η οποία υποστηρίζεται από πολλούς γερουσιαστές του Δημοκρατικού κόμματος χαρακτηρίζεται ως πρωτοποριακή από πολλούς, καθώς αναμένεται να φέρει πολλούς κρίσιμους μετασχηματισμούς για την επισήμανση και την ασφάλεια τροφίμων.
Η κακή διατροφή είναι ένας από τους κύριους παράγοντες πρόκλησης παθήσεων και θνησιμότητας στις ΗΠΑ, οπότε το νομοσχέδιο σημαίνει ενδεχομένως πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγνωρίζουν την επείγουσα ανάγκη καταπολέμησης των ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή στην Αμερική.
Ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό ετικετών τροφίμων του 2023 πρόκειται να ευθυγραμμίζει κανονισμούς για την επισήμανση των τροφίμων και θα αξιοποιεί επιστημονικές έρευνες για τη διατροφή για να αντιμετωπίσει τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς και να προωθήσει τεκμηριωμένες και πιο υγιεινές επιλογές.
Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα τυπικό σύστημα διατροφικής επισήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας για συσκευασμένα τρόφιμα που πωλούνται στις ΗΠΑ, το οποίο θα προειδοποιεί για τυχόν θρεπτικά συστατικά και μη θρεπτικά, τα οποία συνδέονται με χρόνιες παθήσεις.
Σταδιακά όλο και περισσότερα βήματα γίνονται για να δείξουν οι πολιτικοί στις ΗΠΑ ότι αναγνωρίζουν το μείζονα ρόλο της κακής διατροφής στη δημόσια υγεία. Το Σεπτέμβριο του 2022 η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις συγκάλεσε την πρώτη Διάσκεψη του Λευκού Οίκου για την πείνα, τη διατροφή και την υγεία εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια , δημιουργώντας δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και τη βιομηχανία για αύξηση της υγιεινής διατροφής έως το 2030.
Επιπλέον, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε τον Ιανουάριο φέτος σχέδια για αναδιοργάνωση των λειτουργιών τροφίμων εντός του οργανισμού, μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη ενός νέου Κέντρου Αριστείας στη Διατροφή που θα εστιάζει στην προώθηση πιο υγιεινών διαιτών.
Αλλά και οι τοπικές διοικήσεις των πολιτειών εργάζονται ως προς τη θέσπιση πολιτικών για την υποστήριξη της διατροφής επισήμανσης. Χαρακτηριστικά, ο νόμος Sweet Truth της Νέας Υόρκης επιβάλλει επισημάνσεις σε ορισμένα προϊόντα από αλυσίδες εστιατορίων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, ενώ παράλληλα υπάρχει και νομοσχέδιο στην ίδια πολιτεία για την αντιμετώπιση του επιθετικού μάρκετινγκ τροφίμων που στοχεύει τα παιδιά.
Παρόμοια συστήματα έχουν ήδη εφαρμοστεί σε πολλές χώρες , συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού, του Ισραήλ και της Χιλής, με την τελευταία να είναι μια από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσε τις ετικέτες.