Καταναλωτικές αγωγές ενάντια σε εταιρείες που χρησιμοποιούν το διοξείδιο του τιτανίου σε προϊόντα τους υπογραμμίζουν μια ευρύτερη επαγρύπνηση απέναντι στη μη ασφαλή χρήση των χημικών ουσιών.
Το διοξείδιο του τιτανίου (TiO 2 ) είναι μια φυσική λευκή σκόνη που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των χρωμάτων σε μια ευρεία γκάμα καταναλωτικών προϊόντων τροφίμων και μη, κάνοντας τα χρώματα να φαίνονται πιο φωτεινά και καθαρά. Χρησιμοποιείται, επίσης, ως λευκή χρωστική ουσία, που προστίθεται σε προϊόντα για την αύξηση της λευκής αδιαφάνειας.
Ωστόσο, το κατά πόσο είναι τελικά ασφαλές το διοξείδιο του τιτανίου έχει αρχίσει να αμφισβητείται σε διάφορες χώρες. Ενώ στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και τον Καναδά η χρήση του εξακολουθεί να υποστηρίζεται, με έκθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USDA) να αναφέρει πως η βιομηχανία τροφίμων και ποτών δεν έχει βρει εξίσου καλές εναλλακτικές με το διοξείδιο του τιτανίου, η ΕΕ από τις 7 Αυγούστου και μετά έχει απαγορεύσει σχεδόν ολοκληρωτικά τη χρήση του διοξειδίου του τιτανίου, το οποίο έχει κρίνει ανασφαλές από το 2021.
Παρά το πράσινο φως του TiO 2 από τον FDA, οι καταναλωτές στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να υποβάλλουν υποτιθέμενες συλλογικές αγωγές αμφισβητώντας την παρουσία του διοξειδίου του τιτανίου σε καταναλωτικά προϊόντα, τα οποία κρίνουν ως μη ασφαλή χάρη σε αυτό.
Η πρώτη ομαδική αγωγή Thames ενάντια στην εταιρεία Mars, Inc. κατατέθηκε στις 14 Ιουλίου 2022. Στην αγωγή ο ενάγων ισχυρίστηκε παραβιάσεις των καταστατικών προστασίας των καταναλωτών με βάση την παρουσία διοξειδίου του τιτανίου στα προϊόντα Skittles. Έκανε λόγο για το ότι η τοξίνη προκαλεί προβλήματα υγείας, εξαπατώντας τους καταναλωτές στο ότι οι καραμέλες ήταν κατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση.
Ένα μήνα μετά την παραπάνω αγωγή, άλλοι ενάγοντες άσκησαν γρήγορα τρεις πρόσθετες αγωγές, ως μέρος μιας ομαδικής αγωγής, με παρόμοιους ισχυρισμούς εξαπάτησης με βάση την παρουσία TiO 2 σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα που κυμαίνονται από καραμέλες και αναλγητικά έως ταμπόν. Αναφέροντας δύο από αυτές, η μία αφορούσε πάλι τα προϊόντα Skittles της Mars Inc, ενώ η άλλη στόχευε την εταιρεία Johnson and Johnson για τα χάπια Tylenol.
Αυτή η αυξανόμενη τάση των καταναλωτικών αγωγών που σχετίζονται με το διοξείδιο του τιτανίου ακολουθεί μια ευρύτερη εστίαση των καταναλωτών και των ρυθμιστικών αρχών στην παρουσία (ή τον κίνδυνο) μολυσματικών ουσιών και άλλων υποτιθέμενων επιβλαβών συστατικών, όπως υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS).
Βάσει αυτής της καταναλωτικής τάσης, οι εταιρείες μπορεί να θέλουν να εξετάσουν δύο ενδεχόμενα: είτε να εντάξουν -και μάλιστα εμφανώς- στις πληροφορίες των προϊόντων πως περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου, είτε να το αντικαταστήσουν με ορισμένες εναλλακτικές του, εκ των οποίων ορισμένες διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά.