Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
12.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

4 ιστορίες για τη γαλλική μπαγκέτα

ΑρχικήΝέαΙστορία Τροφίμων4 ιστορίες για τη γαλλική μπαγκέτα
spot_img

Από τον August Zang στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, σας παραθέτουμε 4 ιστορίες για τη γαλλική μπαγκέτα.

Οι μπαγκέτες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ψωμιά στον κόσμο. Κοσμούν τα τραπέζια ως συνοδευτικό με τα γεύματά μας ή αποτελούν βάση για λαχταριστά σάντουιτς. Με γνωστή πατρίδα της τη Γαλλία, η μπαγκέτα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1920 στο Παρίσι. Το όνομα μπαγκέτα μεταφράζεται ως «ραβδί» ή «σκυτάλη». Μια κλασσική γαλλική μπαγκέτα πρέπει να φτιάχνεται μόνο με αλεύρι, αλάτι, νερό και μαγιά. Το μέγεθος πρέπει να έχει μήκος 65 εκατοστά, αν και μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο, και, το ψωμί πρέπει να ψηθεί στις εγκαταστάσεις όπου πωλείται. Ακολουθούν ορισμένα fun facts και ιστορίες που δεν γνωρίζαμε για την μπαγκέτα.

Η μπαγκέτα είναι στην πραγματικότητα…Αυστριακή

Μια ιστορία προέλευσης της μπαγκέτας μας πάει ακόμα πιο πίσω, στις αρχές του 19ου αιώνα. Βάσει της ιστορίας, οι φούρνοι ατμού έφτασαν για πρώτη φορά στο Παρίσι από έναν Αυστριακό αξιωματικό που έγινε αρτοποιός, τον August Zang. Ο Zang, επίσης, την πόλη στο pain viennois και το κρουασάν. Επιπλέον, ορισμένες πηγές του αποδίδουν ακόμη και την προέλευση της μπαγκέτας. Ο φούρνος ατμού επέτρεψε στην κρούστα να διασταλεί, κάτι που δημιούργησε ένα πιο ελαφρύ και πιο ευάερο καρβέλι. 

H μπαγκέτα ως λύση ανάγκης

Μια άλλη ιστορία προέλευσης παραπέμπει σε έναν γαλλικό νόμο του 1920 που απαγόρευε στους αρτοποιούς να εργάζονται από τις 10 το βράδυ έως τις 4 το πρωί. Αυτές οι ώρες δεν άφηναν αρκετό χρόνο για το ψήσιμο του ψωμιού. Έτσι η μπαγκέτα έγινε λύση ανάγκης καθώς μπορούσε να προετοιμαστεί και να ψηθεί εντός 3 ωρών.
 

 Ο Ναπολέων  Βοναπάρτης

Μια διάσημη ιστορία αναφέρεται ακόμη και στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Λέγεται ότι διέταξε τους ντόπιους να κάνουν το ψωμί σε μακρύτερο και πιο λεπτό σχήμα, έτσι ώστε οι στρατιώτες να μπορούν να το μεταφέρουν εύκολα στην αγκαλιά τους.
 
Μπαγκέτα… για λιγότερα μαχαίρια

Σε μια ακόμα ιστορία λέγεται πως οι εργάτες κουβαλούσαν μαχαίρια κατά τη διάρκεια της πρωινής τους μετακίνησης για να κόψουν το ψωμί τους. Αυτό οδήγησε σε πολλά βίαια επεισόδια στο μετρό του Παρισιού. Έτσι η διεύθυνση του μετρό ζήτησε από τους αρτοποιούς ψωμί που θα μπορούσε να σκιστεί με το χέρι. Και έτσι γεννήθηκε η ευρεία χρήση της μπαγκέτας.  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο