Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτό το ξέρατε; Η αρχική συνταγή της Coca Cola είχε… κοκαΐνη! – Που απαγορεύτηκε και γιατί

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΑυτό το ξέρατε; Η αρχική συνταγή της Coca Cola είχε... κοκαΐνη! - Που απαγορεύτηκε και γιατί
spot_img

Η Coca-Cola Company, αμερικανική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1892 και σήμερα ασχολείται κυρίως με την παραγωγή και πώληση σιροπιού και συμπυκνώματος για Coca-Cola, ένα ζαχαρούχο ανθρακούχο ποτό που έχει εξελιχθεί σε πολιτιστικό θεσμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκόσμιο σύμβολο των αμερικανικών γεύσεων. Η εταιρεία παράγει και πουλά επίσης άλλα αναψυκτικά και ποτά εσπεριδοειδών. Με περισσότερα από 2.800 προϊόντα διαθέσιμα σε περισσότερες από 200 χώρες, η Coca-Cola είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής και διανομέας ποτών στον κόσμο και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

Το ποτό Coca-Cola δημιουργήθηκε το 1886 από έναν φαρμακοποιό της Ατλάντα, John S. Pemberton (1831–88), στην Pemberton Chemical Company. Ο λογιστής του, Frank Robinson, επέλεξε το όνομα για το ποτό που έγινε το σήμα κατατεθέν της Coca-Cola. Ο Pemberton αρχικά διαφήμιζε το ποτό του ως τονωτικό για τις περισσότερες κοινές παθήσεις, καθώς είχε σαν βάση την κοκαΐνη από το φύλλο κόκας και εκχυλίσματα πλούσια σε καφεΐνη από το καρύδι κόλα. Την εποχή εκείνη, η κοκαΐνη ήταν νόμιμη και κοινό συστατικό των φαρμάκων, καθώς θεωρούνταν ασφαλής η χρήση της σε μικρές ποσότητες. 

Ο Τζον Στιθ Πέμπερτον ήταν Αμερικανός φαρμακοποιός. Είναι γνωστός ως ο εφευρέτης της Coca-Cola η οποία, όσο ζούσε, χρησιμοποιούνταν μόνο ως φάρμακο

Η κοκαΐνη αφαιρέθηκε από τη φόρμουλα της Coca-Cola περίπου το 1903. Ο Pemberton πούλησε το σιρόπι του σε τοπικά καταστήματα αναψυκτικών και, με τη διαφήμιση, το ποτό γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το 1891 ένας άλλος φαρμακοποιός της Ατλάντα, ο Asa Griggs Candler (1851–1929), είχε εξασφαλίσει την πλήρη ιδιοκτησία της επιχείρησης (για συνολική δαπάνη 2.300 $ σε μετρητά και ανταλλαγή ορισμένων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ) και ίδρυσε την Coca-Cola Company το επόμενο έτος.

Το εμπορικό σήμα «Coca-Cola» καταχωρήθηκε στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ το 1893. Υπό την ηγεσία του Candler, οι πωλήσεις αυξήθηκαν από περίπου 9.000 γαλόνια σιροπιού το 1890 σε 370.877 γαλόνια το 1900. Επίσης, κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, ιδρύθηκαν εργοστάσια παραγωγής σιροπιού στο Ντάλας, το Λος Άντζελες και τη Φιλαδέλφεια και το προϊόν έφτασε να πωλείται σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ καθώς και στον Καναδά. Το 1899 η Coca-Cola Company υπέγραψε την πρώτη της συμφωνία με μια ανεξάρτητη εταιρεία εμφιάλωσης, στην οποία επετράπη να αγοράσει το σιρόπι και να παράγει, να εμφιαλώνει και να διανέμει το ποτό Coca-Cola.

Ο Asa Griggs Candler Αμερικανός μεγιστάνας των επιχειρήσεων και πολιτικός που το 1888 αγόρασε τη 
συνταγή της Coca Cola για 2.300 $ 

Τέτοιες συμφωνίες αδειοδότησης αποτέλεσαν τη βάση ενός μοναδικού συστήματος διανομής που χαρακτηρίζει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής βιομηχανίας αναψυκτικών. Με κεφαλαιοποίηση 100.000 $ το 1892 κατά την ίδρυσή της, η Coca-Cola Company πωλήθηκε το 1919 για 25 εκατομμύρια δολάρια σε μια ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον επιχειρηματία της Ατλάντα Έρνεστ Γούντρουφ. Ο γιος του, Robert Winship Woodruff, καθοδήγησε την εταιρεία ως πρόεδρος και πρόεδρος για περισσότερες από τρεις δεκαετίες (1923–55).Το 1929 κατά την εποχή της ποτοαπαγόρευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν το αλκοόλ ήταν παράνομο, η κόκα κόλα έγινε ακόμα πιο δημοφιλής ως «αναψυκτικό», μια εναλλακτική λύση στο σκληρό αλκοόλ. 


Τα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η συσκευασία της Coca-Cola διαφοροποιήθηκε και δημιούργηθηκαν και νέα προϊόντα. Το εμπορικό σήμα «Coke», που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη διαφήμιση το 1941, καταχωρήθηκε το 1945. Το 1946 η εταιρεία αγόρασε τα δικαιώματα της Fanta, ένα Γερμανικό αναψυκτικό. Το περίγραμμα στο μπουκάλι Coca-Cola, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1916, καταχωρήθηκε το 1960. Η εταιρεία εισήγαγε επίσης το ρόφημα λεμόνι-λάιμ Sprite το 1961 και η πρώτη του κόλα διαίτης, χωρίς ζάχαρη, κυκλοφόρησε το 1963. Με την αγορά τους η Minute Maid Corporation το 1960, η εταιρεία εισήλθε στην αγορά χυμού εσπεριδοειδών. Πρόσθεσε το εμπορικό σήμα Fresca το 1966.

Το 1978 η Coca-Cola έγινε η μόνη εταιρεία που επιτρέπεται να πουλά κρύα συσκευασμένα ποτά στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Το 1982 η εταιρεία παρουσίασε το αναψυκτικό της με λίγες θερμίδες χωρίς ζάχαρη Diet Coca-Cola. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη μείωση του μεριδίου αγοράς της, η εταιρεία υιοθέτησε μια νέα γεύση της Coca-Cola τον Απρίλιο του 1985, χρησιμοποιώντας μια φόρμουλα που αναπτύχθηκε μέσω γευστικών δοκιμών. Ωστόσο, η New Coke δεν έτυχε καλής υποδοχής. Λόγω της δημόσιας κατακραυγής, η Coca-Cola αναβίωσε την αρχική της γεύση τον Ιούλιο, η οποία στη συνέχεια κυκλοφόρησε στην αγορά ως Coca-Cola Classic. Από το 1982 έως το 1989 η εταιρεία μπήκε ως μέτοχος στην Columbia Pictures Industries, Inc., μια εταιρεία κινηματογραφικών και ψυχαγωγικών εικόνων.

Η απαγόρευση

Ορισμένες χώρες στο παρελθόν είχαν απαγορεύσει την πώληση της Coca Cola, καθώς η ταυτότητά της ως πολυεθνικής εταιρείας είναι στενά συνδεδεμένη με τις ΗΠΑ και την οδήγησε να γίνει πολιτικό σύμβολο. Στη συνέχεια όμως κατάφερε να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις και σήμερα, υπάρχουν μόνο δύο χώρες στον κόσμο όπου το δημοφιλές αναψυκτικό δεν μπορεί να αγοραστεί ή να πωληθεί. Κούβα και Βόρεια Κορέα. Η Κούβα, παρόλο που ήταν μία από τις τρεις πρώτες χώρες εκτός των ΗΠΑ που εμφιάλωσαν το ποτό όταν η Coca-Cola άνοιξε ένα εργοστάσιο εμφιάλωσης εκεί το 1906, τελικά απαγόρευσε το ποτό. Η παραγωγή σταμάτησε το 1962 αφού ο Φιντέλ Κάστρο ηγήθηκε της Κουβανικής Επανάστασης και στις 6 Αυγούστου 1960 η κυβέρνησή του άρχισε να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν σε όλες τις ξένες χώρες, στοχεύοντας συγκεκριμένα αμερικανικές εταιρείες, και ξεκίνησε ένα εμπορικό εμπάργκο. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν εμπορικό, οικονομικό και οικονομικό εμπάργκο κατά της Δημοκρατίας της Κούβας, πράγμα που σημαίνει ότι καμία αμερικανική εταιρεία δεν μπορεί να συναλλάσσεται με την Κούβα.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας από το 1950 έως το 1953, οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπορικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, οι οποίες έγιναν πιο αυστηρές όταν η Βόρεια Κορέα βομβάρδισε τη Νότια Κορέα τη δεκαετία του 1980. Από το 1950 έως το 2008, το εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας παρέμεινε περιορισμένο και η Βόρεια Κορέα δεν έχει διανείμει ούτε πουλά Coca-Cola.

Η αλματώδης επέκταση

Νέες αγορές άνοιξαν για την Coca-Cola στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η εταιρεία άρχισε να πουλά προϊόντα στην Ανατολική Γερμανία το 1990 και στην Ινδία το 1993. Το 1992 η εταιρεία παρουσίασε το πρώτο της μπουκάλι κατασκευασμένο εν μέρει από ανακυκλωμένο πλαστικό—μια σημαντική καινοτομία στη βιομηχανία εκείνη την εποχή. Η Coca-Cola δημιούργησε πολλά νέα ποτά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, όπως το παιδικό ποτό φρούτων Qoo που διατίθεται στην Ασία, το αθλητικό ποτό Powerade και το εμφιαλωμένο νερό Dasani. Η Coca-Cola απέκτησε επίσης τη μπύρα ρίζας της Barq στις Ηνωμένες Πολιτείες, Inca Kola στο Περού, Maaza, Thums Up και Limca στην Ινδία και τα ποτά Cadbury Schweppes, τα οποία πωλήθηκαν σε περισσότερες από 120 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Coca-Cola αντιμετώπισε ισχυρισμούς για παράνομη ρύπανση του εδάφους και των υδάτων, καθώς και ισχυρισμούς για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2001 οι United Steelworkers of America και το Διεθνές Ταμείο Εργατικών Δικαιωμάτων (ILRF) κατέθεσαν αγωγή κατά της Coca-Cola και της Bebidas y Alimentos και της Panamerican Beverages, Inc. (επίσης γνωστή ως Panamco LLC· οι κύριοι εμφιαλωτές των ποτών της Coca-Cola στα λατινικά Αμερική), υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορούμενοι είχαν δεσμεύσει ανοιχτά τα λεγόμενα «ομάδες θανάτου» για εκφοβισμό, βασανισμό, απαγωγή, ακόμη και δολοφονία στελεχών των συνδικάτων στη Λατινική Αμερική. Η διαμάχη κέρδισε την παγκόσμια προσοχή και οδήγησε αρκετά αμερικανικά πανεπιστήμια να απαγορεύσουν την πώληση προϊόντων Coca-Cola στις πανεπιστημιουπόλεις τους. Η αγωγή τελικά απορρίφθηκε.

Το 2005 η εταιρεία παρουσίασε την Coca-Cola Zero, ένα αναψυκτικό μηδενικών θερμίδων με τη γεύση της κανονικής Coca-Cola. Το 2007 η εταιρεία εξαγόρασε την Energy Brands, Inc., μαζί με τα διάφορα βελτιωμένα νερά της. Την ίδια χρονιά η Coca-Cola ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στο Business Leaders Initiative on Human Rights (BLIHR), μια ομάδα εταιρειών που συνεργάζονται για να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν εταιρικές απαντήσεις σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επηρεάζουν τον επιχειρηματικό κόσμο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα