Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
23.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ψωμί: Η μαζική και ανεξήγητη τροφική δηλητηρίαση στο Pont-Saint-Esprit

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΨωμί: Η μαζική και ανεξήγητη τροφική δηλητηρίαση στο Pont-Saint-Esprit
spot_img

70 χρόνια μετά το μαζικό ξέσπασμα παραισθήσεων, το ερώτημα για το εάν ευθύνoνται τα αλκαλοειδή ergot ή εάν η CIΑ έκανε πειράματα με LSD, παραμένει αναπάντητο.

  Περισσότερα από 70 χρόνια πριν, στις 15 Αυγούστου 1951, ένα ξαφνικό ξέσπασμα εφιαλτικών παραισθήσεων σαρώνει το Pont-Saint-Esprit, μια γραφική κοινότητα στη νότια Γαλλία, αφήνοντας 5 νεκρούς και εκατοντάδες πληγέντες. Τις μέρες που ακολούθησαν, περισσότεροι από διακόσιοι άνθρωποι παραπονέθηκαν για ναυτία, πόνο στο στομάχι, αδύναμη αρτηριακή πίεση και αδύναμους σφυγμούς, κρύους ιδρώτες και χαμηλές θερμοκρασίες. Οι γιατροί εκείνη την εποχή κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ψωμί σε ένα από τα αρτοποιεία της πόλης είχε μολυνθεί από μύκητα ερυσιβώδους, (αλκαλοειδή ergot) έναν δηλητηριώδη μύκητα που εμφανίζεται φυσικά στη σίκαλη. Μια διαφορετική εξήγηση, δίνει αρκετές δεκαετίες μετά, ένας Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος, ο Hank Albarelli, ο οποίος αποκαλύπτει στοιχεία της CIA πως ουσιαστικά πραγματοποιούσε πειράματα δηλητηριάζοντας με LSD, τους κατοίκους της πόλης.

Το ξέσπασμα της “τρέλας”.

   Λίγο μετά τα πρώτα συμπτώματα, στην πόλη επικράτησε πανδαιμόνιο. Στοιχεία των NewYorkTimes αναφέρουν χαρακτηριστικές εικόνες πραγματικής τρέλας: “Ένα κοριτσάκι ούρλιαξε καθώς το κυνηγούσαν λυσσασμένες τίγρεις. Μια γυναίκα έκλαιγε με λυγμούς για το πώς είχαν αλέσει τα παιδιά της σε λουκάνικα. Ένας μεγαλόσωμος άνδρας απέκρουσε τρομερά θηρία σπάζοντας τα έπιπλά του. Ένας σύζυγος και μια σύζυγος έτρεξαν τριγύρω κυνηγώντας ο ένας τον άλλον με μαχαίρια. Ακόμα και τα ντόπια ζώα είχαν τρελαθεί: Ένας σκύλος μασούσε πέτρες μέχρι να του σκάσουν τα δόντια. Οι πάπιες άρχισαν να βαδίζουν σαν πιγκουίνοι. Παντού, οι άνθρωποι έτρεχαν ξέφρενα καθώς προσπαθούσαν να αποφύγουν τις φανταστικές φλόγες. Ένας άνδρας, πεπεισμένος ότι τα κόκκινα φίδια καταβρόχθιζαν τον εγκέφαλό του, πήδηξε από ένα παράθυρο. Ένας άλλος φέρεται να πήδηξε από ένα παράθυρο, έσπασε και τα δύο πόδια, σηκώθηκε και συνέχισε να τρέχει. Έξω, ένας τοπικός ταχυδρομικός υπάλληλος παραπονέθηκε ότι συρρικνώνεται. Ένα άτομο έτρεξε στη λωρίδα, ισχυριζόμενος ότι τον κυνηγούσαν «ληστές με αυτιά γαϊδάρου». Κοντά στον ποταμό Ροδανό, ένας άνδρας, πεπεισμένος ότι ήταν σχοινοβάτης του τσίρκου, προσπάθησε να ισορροπήσει το δρόμο του στα καλώδια μιας κρεμαστής γέφυρας. Ένας άλλος προσπάθησε να πηδήξει στο ποτάμι, μόνο για να σωθεί από φίλους. «Είμαι νεκρός και το κεφάλι μου είναι από χαλκό και έχω φίδια στο στομάχι μου και με καίνε!» φώναξε”.

   Υπήρχαν και κάποιοι ωστόσο, που είχαν μια πιο “χαρούμενη εμπειρία”. Μερικοί άνθρωποι, σύμφωνα με τους New York Times, “άκουσαν θεϊκά ρεφρέν, είδαν λαμπρά χρώματα… ο κόσμος τους φαινόταν όμορφος.”. Ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική εμπειρία για τον επικεφαλής των τοπικών αγροτών. co-op, ο οποίος άρχισε να γράφει εκατοντάδες σελίδες φωτεινής ποίησης.

Αλλά συνολικά, η σκηνή ήταν αποκαλυπτική. «Έχω δει υγιείς άνδρες και γυναίκες να τρομοκρατούνται ξαφνικά, να σκίζουν τα σεντόνια τους, να κρύβονται κάτω από τις κουβέρτες τους για να γλιτώσουν από παραισθήσεις», είπε ο δήμαρχος του Pont-Saint-Esprit, Albert Hébrard. Τα άσυλα γέμισαν με ανθρώπους τυλιγμένους με ζουρλομανδύα και δεμένους στα κρεβάτια. Σύμφωνα με το BritishMedicalJournal, «Κάθε προσπάθεια αυτοσυγκράτησης αύξανε την αναταραχή». Ένα απο τα χειρότερα συμπτώματα ήταν ότι όλοι είχαν αϋπνία και μύριζαν. «Μια κατάσταση ζάλης παρέμεινε συνοδευόμενη από άφθονη εφίδρωση και μια δυσάρεστη οσμή», ανέφερε το British Medical Journal. Οι άνθρωποι θα συγκρίνουν τη δυσοσμία με το άρωμα των νεκρών ποντικών. Για εκατοντάδες θύματα, εκεί σταμάτησε η ανεξήγητη μαζική ασθένεια. Για άλλους ήταν μόνο η αρχή. Δεκάδες άνθρωποι συνέχισαν να βιώνουν εφιαλτικές παραισθήσεις.

   Οι πρώτες εξηγήσεις.

Το καλοκαίρι του 1951 ήταν ιδιαίτερα υγρό και οι μύκητες της ερυσιβώδους αναπτύχθηκαν σε όλα τα χωράφια σίκαλης της χώρας. Τα μολυσμένα δημητριακά προέρχονται από το αρτοποιείο Roch Briand, όπου ένας μυλωνάς είχε χρησιμοποιήσει αλεύρι μολυσμένο από μύκητες, προκαλώντας εκτεταμένη δηλητηρίαση.

Σήμερα, η δηλητηρίαση από ερυσιβώτιο παραμένει η πιο κοινά αποδεκτή εξήγηση του τι συνέβη στο Pont-Saint-Esprit, αν και έχουν υπάρξει συγκρουόμενες θεωρίες. Λίγες εβδομάδες μετά το περιστατικό, ο πρόεδρος του συνδικάτου των μυλωνάδων της Γαλλίας, Πιερ Ζακόμπ, αρνήθηκε να αναγνωρίσει την εξήγηση για το ερέθισμα, ανέφερε το Reuters. Ο Jacob υποστήριξε ότι το ergot υπήρχε πάντα στο γαλλικό αλεύρι και, ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να είναι υπεύθυνο. Για να αποδείξει την άποψή του, προσφέρθηκε να φάει μολυσμένο με ερυσιβώδες ψωμί μπροστά σε μια ομάδα ειδικών.

Άλλες θεωρίες κατηγόρησαν τον υδράργυρο, το μυκητοκτόνο και διάφορα άλλα είδη μυκήτων, ενώ μερικοί άλλοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν το νερό που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του ψωμιού και όχι τα δημητριακά που είχαν μολυνθεί.

Μήπως ένας βιολογικός πόλεμος;

    Αυτή η άποψη παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητη μέχρι το 2009, όταν ένας Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος, ο Hank Albarelli, αποκάλυψε ένα έγγραφο της CIA με την ένδειξη: “Re: Pont-Saint-Esprit και F.Olson Files. SO Span/France Operation file, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων Olson. Intel. Μεταφέρετε το στο Μπελίν, πείτε του να φροντίσει να θαφτούν».

    Ο Frank Olson ήταν ένας επιστήμονας της CIA που σύμφωνα με το BBC, την εποχή του περιστατικού στο Pont St Esprit, ηγήθηκε της έρευνας για το ναρκωτικό LSD. Ο David Belin ήταν εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής Ροκφέλερ που δημιουργήθηκε από τον Λευκό Οίκο το 1975 για τη διερεύνηση καταχρήσεων που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως από τη CIA. Ο Albarelli πιστεύει ότι τα αρχεία Pont-Saint-Esprit και F. Olson, που αναφέρονται στο έγγραφο, θα έδειχναν, αν δεν είχαν «θαφτεί», ότι η CIA πειραματιζόταν στους κατοίκους της πόλης, δίνοντάς τους δόση LSD.

     Το συμπέρασμα που βγήκε εκείνη την εποχή ήταν ότι ένα από τα αρτοποιεία της πόλης, το Roch Briand, ήταν η πηγή της δηλητηρίασης. Είναι πιθανό, λέει ο Albareli, ότι το LSD μπήκε στο ψωμί. Είναι γνωστό ότι επιστήμονες βιολογικού πολέμου σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στη Βρετανία, πειραματίζονταν με το LSD στις αρχές της δεκαετίας του 1950, μια εποχή σύγκρουσης στην Κορέα και κλιμάκωσης των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Albarelli λέει ότι βρήκε μια άκρως απόρρητη έκθεση που εκδόθηκε το 1949 από τον διευθυντή ερευνών του Edgewood Arsenal, όπου πραγματοποιήθηκαν πολλά πειράματα LSD της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία αναφέρει ότι ο στρατός πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξεκινήσει “πειράματα πεδίου” χρησιμοποιώντας το φάρμακο. Χρησιμοποιώντας τη νομοθεσία για την Ελευθερία της Πληροφορίας, κατέκτησε επίσης μια άλλη έκθεση της CIA από το 1954. Σε αυτό ένας πράκτορας ανέφερε τη συνομιλία του με έναν εκπρόσωπο της εταιρείας Sandoz Chemical στην Ελβετία. Η βάση του Sandoz, που απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από το Pont-Saint-Esprit, ήταν το μόνο μέρος όπου παρήχθη LSD εκείνη την εποχή. Ο πράκτορας αναφέρει ότι μετά από πολλά ποτά, ο εκπρόσωπος της Sandoz δήλωσε απότομα: «Το «μυστικό» του Pont-Saint-Esprit είναι ότι δεν ήταν καθόλου το ψωμί… Δεν ήταν ερυσιβώτιο σιτηρών».

Άλλες θεωρίες.

Όμως, ο Αμερικανός ακαδημαϊκός καθηγητής Steven Kaplan, ο οποίος δημοσίευσε ένα βιβλίο το 2008 για το περιστατικό του Pont-Saint-Esprit, επιμένει ότι ούτε το ergot ούτε το LSD θα μπορούσαν να ευθύνονται. Η μόλυνση από την ερυθρά δεν θα επηρέαζε, λέει, μόνο ένα σακί με σιτηρά σε ένα αρτοποιείο, όπως ισχυρίστηκε, αλλά το ξέσπασμα θα ήταν πολύ πιο διαδεδομένο. Αποκλείει το LSD με το σκεπτικό ότι τα συμπτώματα που υπέστησαν οι άνθρωποι, αν και παρόμοια, δεν ταιριάζουν απόλυτα με το φάρμακο. Επισημαίνει επίσης ότι δεν θα είχε επιβιώσει από τις άγριες θερμοκρασίες του φούρνου του αρτοποιού, αν και ο Albareli αντιτείνει ότι θα μπορούσε να είχε προστεθεί στο ψωμί μετά το ψήσιμο.

Ενώ διαφωνούν για την αιτία των παραισθήσεων, σε ένα σημείο είναι ενωμένοι , στην ανάγκη διερεύνησης σε βάθος του τι πραγματικά συνέβη στο Pont-Saint-Esprit.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα