Η ιστορία του Ελληνοαμερικανού μετανάστη που έκανε τον γύρο διάσημο σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όταν ο Πέτρος Παρθένης (Peter Parthenis), μετανάστης από τη Βόνιτσα της Ελλάδας, ίδρυε την Grecian Delight Inc. πριν από 50 χρόνια, δε γνώριζε πως θα ήταν μια εταιρεία που θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση του γύρου και άλλων μεσογειακών σπεσιαλιτέ στις ΗΠΑ.
Η δύσκολη αρχή
Ο Παρθένης γεννήθηκε το 1945 σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, καθώς ο πατέρας του πέθανε μόλις 40 ημέρες μετά τη γέννησή του. Τον μεγάλωσε η μητέρα του μαζί με τις δύο μεγαλύτερες αδελφές του σε ένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό, ενώ η καθημερινή τους πρόκληση ήταν να βρουν τροφή.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες, η μητέρα του τού εμφύσησε αξίες όπως η σκληρή δουλειά, ο σεβασμός, η ειλικρίνεια και το φιλότιμο, που τον βοήθησαν να εξελιχθεί.
Στη δεκαετία του 1960, όπως πολλοί Έλληνες μετανάστες, ο Παρθένης αποφάσισε να αναζητήσει καλύτερες ευκαιρίες στις ΗΠΑ. Το 1964, επιβιβάστηκε στο πλοίο Queen Frederica με προορισμό τη Νέα Υόρκη, έχοντας μόλις 300 δολάρια και δύο βαλίτσες.
Έφτασε στο Σικάγο λίγες ημέρες αργότερα, χωρίς να έχει φάει ή να έχει ξεκουραστεί για 18 ώρες. Για να επιβιώσει, εργάστηκε αρχικά ως βοηθός σερβιτόρου τη νύχτα, ενώ την ημέρα σπούδαζε μηχανικός. Παρά τις δυσκολίες, ο Παρθένης ήταν αποφασισμένος να πετύχει και σύντομα ολοκλήρωσε τις σπουδές του.
Ενώ αρχικά είχε στόχο να εξάγει αμερικανικά προϊόντα στην Ελλάδα, η μοίρα τον οδήγησε σε μια άλλη κατεύθυνση. Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων του στο Σικάγο, συνήθιζε να επισκέπτεται ελληνικά εστιατόρια, όπου παρατήρησε ότι οι μηχανές γύρου που χρησιμοποιούνταν συχνά παρουσίαζαν βλάβες.
Οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων του ζητούσαν να παραγγείλει ανταλλακτικά από την Ελλάδα, αλλά κάποια στιγμή του ζήτησαν να σχεδιάσει μια μηχανή που δεν θα χαλούσε τόσο εύκολα. Με τις γνώσεις του ως μηχανικός, ο Παρθένης ανέλαβε το έργο και δημιούργησε μια πιο ανθεκτική μηχανή γύρου.
Η διάδοση του γύρου
Πριν επενδύσει πλήρως στο εγχείρημά του, έκανε έρευνα για να δει αν ο γύρος θα μπορούσε να γίνει δημοφιλής στις ΗΠΑ. Παρά τις αρνητικές γνώμες κάποιων ειδικών, ο Παρθένης αποφάσισε να προχωρήσει, εμπιστευόμενος τη δημοτικότητα του γύρου στα ελληνικά εστιατόρια του Σικάγο.
Ξεκίνησε να διαδίδει τον γύρο πέρα από τη γνωστή ελληνική περιοχή της Halsted Street και με την πάροδο του χρόνου, κατάφερε να τον κάνει γνωστό σε ολόκληρη την πόλη και, αργότερα, σε όλη τη χώρα.
Η επιτυχία του γύρου ήταν μόνο η αρχή. Η Grecian Delight άρχισε να αναπτύσσεται και να επεκτείνεται. Εκτός από γύρο, η εταιρεία παρήγαγε και άλλα μεσογειακά προϊόντα, όπως πίτες, χούμους, φαλάφελ και ντιπ. Το όραμα του Παρθένη ήταν να προσφέρει αυθεντικές μεσογειακές γεύσεις στην αμερικανική αγορά και να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για υγιεινά και νόστιμα τρόφιμα.
Τα προϊόντα της Grecian Delight σύντομα έγιναν δημοφιλή, όχι μόνο σε ελληνικά εστιατόρια, αλλά και σε αλυσίδες fast food, παντοπωλεία και σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα.
Η καταξίωση
Ο Παρθένης ήταν αυτός που έκανε τα πάντα στην αρχή: Σχεδίαζε τα προϊόντα, πραγματοποιούσε τις πωλήσεις και τις παραδόσεις, και επικοινωνούσε με τους πελάτες. Η Grecian Delight δεν είχε ποτέ μήνα με ζημίες, γεγονός που αντανακλά την επιτυχία της εταιρείας και τη συνεχή ζήτηση για τα προϊόντα της. Σήμερα, η εταιρεία παράγει πάνω από 350 προϊόντα που πωλούνται σε περισσότερα από 50.000 σημεία στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Διαθέτει τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής στο Σικάγο και απασχολεί σχεδόν χίλιους εργαζομένους.
Το 2020, η Grecian Delight συγχωνεύτηκε με την Kronos, μια άλλη κορυφαία εταιρεία στον κλάδο των ελληνικών και μεσογειακών προϊόντων. Η συγχώνευση αυτή επέτρεψε στην εταιρεία να επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία της και να ενισχύσει την ηγετική της θέση στην ελληνική και μεσογειακή κουζίνα. Ο στόχος της οικογένειας Παρθένη και των επενδυτικών εταίρων ήταν να δημιουργήσουν μια εταιρεία που θα κυριαρχεί στον κλάδο και θα φέρνει τις μεσογειακές γεύσεις στα τραπέζια παγκοσμίως.
Σήμερα, η Grecian Delight | Kronos υπό την ηγεσία του γιου του Peter Parthenis Jr. συνεχίζει να αναπτύσσεται και να καινοτομεί. Ο νεότερος Παρθένης επιτάχυνε την ανάπτυξη της εταιρείας, εστιάζοντας στην παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης εστίασης. Η εταιρεία πλέον διαθέτει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από γύρο και έτοιμα κρέατα μέχρι πλατύψωμα, ντιπ και άλλα μεσογειακά τρόφιμα.
Ο Peter Parthenis Sr. παραμένει υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή και τις αξίες που του εμφύσησε η μητέρα του. Κάθε χρόνο επισκέπτεται τη Βόνιτσα μαζί με την οικογένειά του για να διατηρήσει τη σύνδεσή του με την πατρίδα του. Πιστεύει ότι η επιτυχία του δεν μετριέται μόνο με τα χρήματα, αλλά και με τον σεβασμό που κέρδισε ως άνθρωπος και επιχειρηματίας.
https://greekreporter.com/2024/08/24/peter-parthenis-gyros-grecian-delight-kronos