Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
9.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια η διαφορά του παγωτού από το παγωμένο επιδόρπιο;

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΠοια η διαφορά του παγωτού από το παγωμένο επιδόρπιο;
spot_img

Μια ματιά στα συστατικά, την προετοιμασία και πολλά άλλα που τα κάνουν να ξεχωρίζουν.

Είναι το παγωμένο επιδόρπιο γαλακτοκομικών απλώς μια άλλη ονομασία για το παγωτό; Εξάλλου, το παγωτό είναι… παγωμένο, περιέχει γαλακτοκομικά και συχνά απολαμβάνεται ως απολαυστικό επιδόρπιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA), δεν είναι τόσο απλό. Παρόλο που και τα δύο μπορούν να προσφέρουν μια δροσερή απόδραση σε μια ζεστή μέρα, υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές που αξίζει να σημειώσετε καθώς συντάσσετε τη λίστα με τα ψώνια σας.

Τι θεωρείται παγωτό;

Στην πιο αγνή του μορφή, το παγωτό είναι ένα απολαυστικά απλό παρασκεύασμα, που αποτελείται από μια χούφτα συστατικά, ξεκινώντας κυρίως από το γάλα ή την κρέμα γάλακτος. Η παρασκευή πραγματικού παγωτού περιλαμβάνει τη σχολαστική διαδικασία της ανάμειξης του γάλακτος, της κρέμας, της ζάχαρης και των αρωμάτων, πριν το καταψύξετε στην… τελειότητα του. Όμως, ο FDA έχει επίσης θεσπίσει αυστηρές νομικές οδηγίες σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως παγωτό.

Σύμφωνα με τα πρότυπα που περιγράφει ο FDA, το γνήσιο παγωτό πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 10% γαλακτοκομικό λίπος, να ζυγίζει τουλάχιστον 4,5 κιλά ανά γαλόνι και να μην έχει υπερκάλυψη άνω του 100%. Η υπέρβαση αναφέρεται στην ποσότητα του αέρα που ενσωματώνεται στο παγωμένο έδεσμα κατά την παραγωγή. Το αληθινό παγωτό έχει ελεγχόμενο επίπεδο υπερπλήρωσης, το οποίο συμβάλλει στη λαχταριστή, κρεμώδη υφή του. Λιγότερη υπέρβαση σημαίνει ένα πιο πυκνό, πιο γευστικό προϊόν, κάνοντας κάθε κουταλιά μια απόλαυση για τους γευστικούς σας κάλυκες.

Οτιδήποτε δεν πληροί τα παραπάνω πρότυπα που περιγράφονται από τον FDA πρέπει να επισημαίνεται ως «κατεψυγμένα επιδόρπια γαλακτοκομικών προϊόντων», τα οποία έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα ως γευστική εναλλακτική λύση στο παγωτό. Ενώ μοιάζουν με το παγωτό στην εμφάνιση, τα κατεψυγμένα επιδόρπια γαλακτοκομικών προϊόντων συνήθως περιλαμβάνουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλακτος, υψηλότερα επίπεδα υπερπλήρωσης (ενσωματωμένος αέρας) και για τα άτομα με διατροφικούς περιορισμούς, αλλά λάτρεις του παγωτού, το γάλα ή η κρέμα γάλακτος μπορούν να αντικατασταθούν με εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όταν η παράδοση συναντά τη καινοτομία

Ο κόσμος της παρασκευής παγωτού είναι γεμάτος παράδοση και δεξιοτεχνία, γεγονός που συμβάλλει στο να είναι ένας τόσο θαυμάσιος χώρος τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους λάτρεις της κρύας λιχουδιάς. Από το χειροποίητο ψήσιμο μέχρι την παραγωγή μικρών παρτίδων, η αφοσίωση στη δημιουργία της τέλειας μπάλας βοήθησε να γίνει το παγωτό μια αγαπημένη απόλαυση εδώ και αιώνες. Πάντα όμως υπάρχουν και νέες καινοτομίες.

Οι παραγωγοί παγωτού φημίζονταν πάντα για τη δημιουργικότητά τους, αλλά αυτό έφτασε σε νέα ύψη τα τελευταία χρόνια, καθώς νέες μέθοδοι και γεύσεις συνέχισαν να διαμορφώνονται. Οι παρασκευαστές παγωτού είναι ειδικοί στο να παίρνουν αυτά τα λίγα βασικά συστατικά, το γάλα, τη κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και διάφορες γεύσεις και να τα μετατρέπουν σε μια μαγευτική σειρά από απολαυστικές δημιουργίες. Από την κλασική βανίλια και το βούτυρο πεκάν μέχρι μοναδικούς συνδυασμούς, όπως… μπουγάτσα ή σκόρδο, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και γίνονται όλο και πιο απολαυστικές μέρα με τη μέρα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το παγωτό δεν είναι μόνο ένα αυτόνομο επιδόρπιο. Είναι ένα ευπροσάρμοστο συστατικό που μπορεί είτε να μεταμορφωθεί σε μιλκσέικ, ή να συνδυαστεί με ζεστά, γευστικά επιδόρπια όπως τα brownies ή η μηλόπιτα. Ποιον λαχταριστό συνδυασμό θα απολαύσετε μετά το επόμενο γεύμα σας;

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο