Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
5.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πορτογαλία: Το γλυκό των μοναχών που έγινε ΠΓΕ

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΠορτογαλία: Το γλυκό των μοναχών που έγινε ΠΓΕ
spot_img

Τον 19ο αιώνα, ποιητές και τραγουδιστές συρρέουν στο Μοναστήρι του Οδιβέλα για να αναζητήσουν ένα βλέμμα και έναν μικρό κύβο μαρμελάδας από τις μοναχές-ζαχαροπλάστες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα ενέκρινε μια νέα Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) για την Πορτογαλία, τη «Marmelada Branca de Odivelas» μαρμελάδα που λαμβάνεται αποκλειστικά από το μαγείρεμα του μεσοκάρπιου του κυδωνιού με λευκή ζάχαρη, νερό και χυμό λεμονιού. 

Η «Λευκή Μαρμελάδα του Οντιβέλα» είναι μια κοσμική κληρονομιά των μοναχών Bernardas του μοναστηριού του São Dinis de Odivelas, η οποία περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από υψηλής ποιότητας γλυκά τα οποία έχουν διατηρηθεί εδώ και πολλές γενιές. Η «Marmelada Branca de Odivelas» που παράγεται στον δήμο Odivelas, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που προκύπτουν από σταθερές και πιστές παραδοσιακές μεθόδους και τη συμβατική μέθοδο παραγωγής – από την αυστηρή επιλογή των φρούτων μέχρι τον καθορισμό του βέλτιστου σημείου σακχάρου – τα οποία μεταδόθηκαν σε όλη τη διάρκεια των διαφόρων γενεών στο Οδιβέλα. 

Οι μοναχές αυτής της μονής ήταν εξαιρετικές ζαχαροπλάστες. Τον 19ο αιώνα, υπάρχουν αναφορές ότι ποιητές και τραγουδιστές συγκεντρώνονταν έξω από το μοναστήρι για να αναζητήσουν ένα βλέμμα και έναν μικρό κύβο μαρμελάδας, που οι μοναχές πετούσαν από τα παράθυρα θέλοντας να τους αποζημιώσουν για τα ποιήματα και τα τραγούδια τους.

Η ιδιαιτερότητα αυτής της γλυκιάς, «ιστορικής παράδοσης που παραδίδεται από γενιά σε γενιά», απορρέει από την κοσμική τεχνογνωσία των παραγωγών Odivelas που αφοσιώνονται σε αυτή τη δραστηριότητα. Αυτό περιλαμβάνει και τα δοχεία και καλούπια που χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν τη βάση των καλουπιών και για τα σημερινά προϊόντα.

Το μεσοκάρπιο κυδωνιού έχει χρώμα κίτρινο έως ανοιχτό κίτρινο και μπορεί να έχει πρασινωπές αποχρώσεις. Χρησιμοποιείται λευκή ζάχαρη. Ο χυμός λεμονιού χρησιμοποιείται για την πρόληψη οξείδωσης του πολτού κυδωνιού μετά το ξεφλούδισμα.
Οι ποσότητες πολτού ή/και πουρέ που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή 1.000 g τελικού προϊόντος δεν μπορούν να είναι μικρότερες έως 350 γρ κυδώνια.
Για το σιρόπι ζάχαρης, ζεσταίνεται η σωστή ποσότητα νερού και ζάχαρης, σε μέση αναλογία 1 κιλό ζάχαρη σε 2,5 δλ. νερό.
Το «Marmelada Branca de Odivelas» έχει τα ακόλουθα φυσικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:
Χρώμα: ομοιογενές, κοντά στο λευκό.
Λάμψη: ομοιόμορφη και έντονη.
Συνοχή: συμπαγής, που επιτρέπει να κοπεί με ένα μαχαίρι.
Άρωμα: κυδώνι.
Γλυκιά γεύση.Όλα τα στάδια επεξεργασίας του «Marmelada Branca de Odivelas» πραγματοποιούνται εντός της οριοθετημένης περιοχής, στον δήμο Odivelas, περιοχή της Λισαβόνας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο