Σύμφωνα με τις Αρχές στην Ιταλία, ο καταναλωτής θα μπορούσε να παραπλανηθεί και να αποδώσει τις ιδιότητες υγείας σε προϊόντα με θετική κρίση βασισμένη στο NutriScore ή την εφαρμογή Yuka.
Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγοράς (Agcm, η ιταλική αντιμονοπωλιακή αρχή) ενημερώνει ότι έχει ξεκινήσει πέντε έρευνες σχετικά με τη χρήση του συστήματος επισήμανσης των εμπρόσθιων όψεων των τροφίμων που ονομάζεται NutriScore από τις ιταλικές εταιρείες GS Spa, Carrefour Italia Spa, Pescanova Italia Srl και Valsoia SpA, των γαλλικών εταιρειών Regime Dukan Sas και Diet Lab Sas, της αγγλικής εταιρείας Weetabix Ltd. και γερμανικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή γλυκών.
Η Αρχή ξεκίνησε επίσης έρευνα κατά του ιδιοκτήτη της Γαλλικής εφαρμογής Yuka, η οποία μπορεί να μεταφορτωθεί από τα Google και Apple App Stores, η οποία έχει ως στόχο να δώσει μια αξιολόγηση των τροφίμων ως προς το κατά πόσο είναι αυτά υγιεινά, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο σύστημα NutriScore και παρέχει εναλλακτικές προτάσεις για προϊόντα που κρίνονται μέτρια.
Στο σύστημα επισήμανσης NutriScore – εξηγεί η Αντιμονοπωλιακή Αρχή – τα τρόφιμα χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες, με βάση μια βαθμολογία που υπολογίζεται χρησιμοποιώντας έναν πολύπλοκο αλγόριθμο που αφαιρεί από τη συνολική αξία των “δυσμενών” στοιχείων (ενέργεια, κορεσμένα λιπαρά οξέα, απλά σάκχαρα, νάτριο) αυτή των “ευνοϊκών” στοιχείων (ποσοστό φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ελαιούχων σπόρων, ινών, πρωτεϊνών). Τα τρόφιμα με πολύ χαμηλές βαθμολογίες και, ως εκ τούτου, με υπεροχή των ευνοϊκών στοιχείων, αποδίδονται στην κατηγορία Α (πράσινο), ενώ εκείνα με τις υψηλότερες βαθμολογίες αποδίδονται στην κατηγορία Ε (κόκκινο).
Ο φόβος, τονίζει η Αρχή, είναι ότι η ετικέτα NutriScore, καθώς και οι βαθμολογίες και οι κρίσεις που παρέχονται από την εφαρμογή Yuka, ελλείψει επαρκών προειδοποιήσεων, θεωρούνται εσφαλμένα ως απόλυτες εκτιμήσεις σχετικά με το κατά πόσο είναι υγιεινό ένα συγκεκριμένο προϊόν, οι οποίες αγνοούν τις συνολικές ανάγκες ενός ατόμου (διατροφή και τρόπος ζωής), την ποσότητα και τη συχνότητα πρόσληψης σε μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνει το EfaNews, ο καταναλωτής θα μπορούσε να παραπλανηθεί και να αποδώσει ιδιότητες υγείας σε προϊόντα με θετική αξιολόγηση σύμφωνα με την ετικέτα NutriScore ή την αξιολόγηση της εφαρμογής Yuka και, ως εκ τούτου, να εξυψώσει χωρίς λόγο τα αποτελέσματα για την υγεία που απορρέουν από την επιλογή τους.
Τέλος, στην περίπτωση της εφαρμογής Yuka, σύμφωνα με την Agcm, δεν είναι σαφές το κριτήριο βάσει του οποίου παραγγέλλονται και προτείνονται οι εναλλακτικές λύσεις έναντι του καταναλωτή.