Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
33.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κ. Λαζαράκης (MW): «Το Ελληνικό κρασί είναι το “Jurassic Park” του ευρωπαϊκού αμπελώνα»

ΑρχικήΝέαΚ. Λαζαράκης (MW): «Το Ελληνικό κρασί είναι το "Jurassic Park" του ευρωπαϊκού αμπελώνα»
spot_img

Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, o πρώτος ‘Ελληνας Master of Wine (MW) μιλάει για την πληθώρα των ποικιλιών του Ελληνικού αμπελώνα και για το σπάνιο και εξωτικό ελληνικό κρασί.

Σε ένα ξεχασμένο αμπέλι ψηλά στον Υμηττό ή σε έναν παλιό αμπελώνα χαμένο στη χειμερινή ομίχλη δίπλα στο ποτάμι στη Φλώρινα μπορεί να κρύβεται κάτι που αξίζει να «ξυπνήσει»: μία από τις πολλές γηγενείς ποικιλίες αμπελιού της Ελλάδας, ξεχασμένη επί δεκαετίες ολόκληρες, η οποία περιμένει κάποιον ή κάποια οινολόγο- «εξερευνητή» να την ανακαλύψει. Η ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα, θετική συνέπεια του κατακερματισμού των καλλιεργειών, είναι ένα από τα μεγάλα ατού του και τον καθιστά συναρπαστικό, όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, o πρώτος ‘Ελληνας Master of Wine (MW) και ένας από τους μόλις 415 ανθρώπους, που κατέχουν αυτόν τον τίτλο παγκοσμίως. 

    «Η Ιταλία έχει 60 φορές μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού από την Ελλάδα και διαθέτει περίπου 1000 ποικιλίες, εκ των οποίων αρκετές απαντώνται όμως και σε άλλες χώρες. Μεγάλο μέρος των ποικιλιών της Ισπανίας εντοπίζεται και στη Γαλλία και την Πορτογαλία. Η Ελλάδα όμως, με το ένα εξηκοστό της ιταλικής παραγωγής, έχει εκατοντάδες ποικιλίες -κατά ορισμένους 300 και κατά άλλους 500- πολλές από τις οποίες είναι ξεχασμένες ή χαμένες. Οι ελληνικές ποικιλίες είναι αρκετά ιδιαίτερες, υπό την έννοια ότι πάρα πολλές από αυτές είναι ενδημικές, τις βρίσκουμε μόνο στη χώρα μας. Για αυτή την ιδιαιτερότητα, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την Ελλάδα ως το “Jurassic Park” του ευρωπαϊκού αμπελώνα, όπως μου αρέσει να λέω. Αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας περίπου 200 ποικιλίες, αλλά ανακαλύπτουμε συνέχεια νέες» λέει, με αφορμή τη διήμερης οινικής εκδήλωσης «Χάρτης των Γεύσεων», στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη.

   Υπάρχει κάποια από τις όχι ευρέως γνωστές ποικιλίες, που «ανακαλύφθηκε» σχετικά πρόσφατα και παρουσιάζει ευοίωνη προοπτική; Μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης αναφέρει την ερυθρή Λημνιώνα, την ποικιλία Λιάτικο και τη λευκή Βιδιανό, προσθέτοντας όμως ότι «ακόμα και το Ξινόμαυρο, που στην Ελλάδα θεωρείται “κατεστημένη” ποικιλία, στο εξωτερικό είναι “novel” (καινοφανής)».

   Σπάνιο, εξωτικό και συναρπαστικό

   Ο Έλληνας MW πραγματοποιήσε ομιλία με τίτλο «Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το ελληνικό κρασί σε μόλις 30 λεπτά», σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το WSPC- Wine & Spirit Professional Center, στο πλαίσιο του «Χάρτη των Γεύσεων». Ωστόσο, όπως λέει, το ελληνικό κρασί δε μαθαίνεται σε μισή ώρα. «Μέσα από αυτή την ομιλία, στόχος είναι όσοι συμμετέχουν να αποκτήσουν πιο θετική και “σέξι” εικόνα για το ελληνικό κρασί, πιο ευθυγραμμισμένη με την πραγματικότητα. Κι αυτό διότι οι ‘Ελληνες έχουμε ακόμα ιδέες που δεν “κουμπώνουν” με την πραγματική εικόνα του ελληνικού κρασιού σήμερα, οι οποίες εκπορεύονται από την εικόνα που είχε το ελληνικό κρασί πριν από δεκαετίες. Το ελληνικό κρασί είναι μικρό ποσοστό της παγκόσμιας οινοπαραγωγής και άρα είναι κάτι σπάνιο. Όταν λοιπόν έχουμε στο τραπέζι μας μια φιάλη με ελληνικό κρασί, τότε έχουμε κάτι που παγκοσμίως θεωρείται σπάνιο και εξωτικό», λέει χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά αναφέρει ότι, π.χ, στην Αυστραλία, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου παράγουν το 85% του κρασιού στη χώρα, άρα το τοπίο εκεί είναι πολύ λιγότερο συναρπαστικό σε σχέση με την Ελλάδα, όπου η ποικιλία κυριαρχεί. «Κι αυτή την ποικιλία δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να την αναδείξουμε από εκδηλώσεις όπως ο “Χάρτης των Γεύσεων”» καταλήγει.

   ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τέρμα στο “κρυφτούλι” – Επετράπη η πώληση αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στη λιανική

Αντικατάσταση του άρθρου 35 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τους όρους διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.

ΥΠΕΝ: Από τον Οκτώβρη ξεκινούν οι έλεγχοι στην αγορά για τα μη αποσπώμενα καπάκια στους περιέκτες ποτών

Νέα διευκρινιστική εγκύκλιος για τον έλεγχο της συμμόρφωσης για τα μη αποσπώμενα καπάκια.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα