Αγορανομική παράβαση αλλά και θέμα ασφάλειας τροφίμων, από σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης στην Αθήνα.
Ακόμα ένα πρόστιμο σε κατάστημα της μεγαλύτερης ελληνικής αλυσίδας σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης ανακοίνωσε σήμερα η Περιφέρεια Αττικής.
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Αυτό είναι το ελληνικό τυρί με τις καρκινογόνες ουσίες που προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Μπαράζ ανακλήσεων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κάνει να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι;
Τον τελευταίο μήνα έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε καταστήματα Σκλαβενίτη στα Πετράλωνα για απαίτηση υψηλότερης τιμής σε μακαρόνια, στον Πειραιά για απουσία τιμών στο ράφι, στην Καλλιθέα για χρέωση υψηλότερης τιμής και για παραπλάνηση, στα Καμίνια επίσης για απαίτηση υψηλότερης τιμής από την ετικέτα στο ράφι.
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Ανακλήθηκε εμφιαλωμένο νερό λόγω υψηλών επιπέδων βορίου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι ρυπαντές του εδάφους που σκοτώνουν από καρκίνο τους Έλληνες αγρότες – Μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών
Το νέο πρόστιμο επιβλήθηκε σε σουπερμάρκετ της αλυσίδας στην Αθήνα (Λαρίσης 20 & Λουίζης Ριανκούρ 64). Μετά από αγορανομικό έλεγχο στις 19 Δεκεμβρίου, διαπιστώθηκε υπόλειμμα κιμά στη μηχανή κοπής χοιρινού άνω των 100 γρ. και συγκεκριμένα 198 γρ., κατά παράβαση του άρθρου 20 § 6 της Υ.Α. 91354/2017. «Η εν λόγω εταιρεία είναι υπότροπος αφού και στις 17-6-2024 υπέπεσε στην ίδια παράβαση (υπέρβαση ορίου υπολείμματος κιμά σε μηχανή κοπής κιμά)» αναφέρει η περίληψη επιβολής προστίμου της Περιφέρειας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγκόσμια ανησυχία για τον «μυστηριώδη ιό» που γεμίζει με κόσμο τα νοσοκομεία στην Κίνα – Ουρές για αποτέφρωση! (βίντεο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι ασφαλή για κατανάλωση τα ζαρωμένα αγγούρια
Οι κανόνες ΔΙΕΠΠΥ υποχρεώνουν τους κρεοπώλες και τα τμήματα κρεοπωλείων των σουπερμάρκετ, «Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια.»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Σπάνε οι λεπίδες και παίρνει φωτιά» – Επείγουσα ανάκληση 4,8 εκ. μπλέντερ που πωλήθηκαν και στην Ελλάδα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκολάτα Dubai: Νέα ανάκληση μετά από παράπονο καταναλωτή
Η απαγόρευση της παρουσίας κιμά άνω των 100 γραμμαρίων από προηγούμενη κοπή στις μηχανές άλεσης κρέατος, δεν είναι τυχαία. Είναι και θέμα ασφάλειας τροφίμων, καθώς τα παθογόνα βακτήρια όπως σαλμονέλα, Escherichia coli (STECs), Campylobacter, Listeria monocytogenes και Staphylococcus aureus που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις και που ενδεχομένως υπάρχουν στο κιμά σε μικρή ποσότητα, πολλαπλασιάζονται ραγδαία σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αυξάνοντας τον κίνδυνο.
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Πού πάνε οι κάλτσες που… «εξαφανίζονται» από το πλυντήριο και πώς δεν θα τις ξαναχάσετε
Επίσης ο κιμάς είναι πιο επιρρεπής στη μόλυνση σε σύγκριση με τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος. Το άλεσμα επιτρέπει σε όλα τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια να αναμειχθούν σε όλο το κρέας βρίσκοντας μεγαλύτερο υπόστρωμα. Για αυτό το λόγο η διατήρηση κιμά μη συσκευασμένου, σε θερμοκρασία δωματίου θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας. Και το περιθώριο των 100 γραμμαρίων η νομοθεσία το επιτρέπει, προφανώς κατανοώντας την τεχνική δυσκολία πλήρους αφαίρεσης των υπολειμμάτων, εν ώρα εργασίας, από τις μηχανές κοπής.
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Η Nestlé λανσάρει ποτό που μιμείται το … Ozempic!
Βάλτε κάνα μέλος της οικογένειας στο ΔΣ του Σκλαβενίτη για να σταματήσουν τα πρόστιμα