Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Και τα λαχανικά τουρσί και η αλόη βέρα στη λίστα του ΠΟΥ με τις «πιθανώς καρκινογόνες ουσίες»

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαι τα λαχανικά τουρσί και η αλόη βέρα στη λίστα του ΠΟΥ με τις «πιθανώς καρκινογόνες ουσίες»
spot_img

Η πρόθεση του ΠΟΥ να εντάξει την ασπαρτάμη στις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες άνοιξε τους “ασκούς τους Ασκούς του Αιόλου”.

Πριν από λίγες ημέρες το Reuters αποκάλυψε πως η ασπαρτάμη ένα από τα πιο κοινά τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο που υπάρχει μέσα σε 6.000 προϊόντα διατροφής ευρείας κατανάλωσης, πρόκειται να κηρυχθεί πιθανό καρκινογόνο τον επόμενο μήνα από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, προκαλώντας έντονες αμφισβητήσεις και αντιδράσεις τόσο από καταναλωτές όσο και από τη βιομηχανία αλλά και από επιστήμονες.  Χθες το BBC αποκάλυψε ότι στην λίστα 2Β του ΠΟΥ με τις ουσίες που θεωρείται πως είναι« ενδεχομένως καρκινογόνα για τον άνθρωπο » περιλαμβάνεται επίσης η αλόη βέρα αλλά και το ασιατικό τουρσί.

Ο κατάλογος των πιθανών καρκινογόνων ουσιών του ΠΟΥ συγκεντρώνεται από τον ερευνητικό του βραχίονα για τον καρκίνο, τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). Συνδυάζοντας επιστημονικά στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους και ζώα με άλλα σχετικά δεδομένα, όπως πιθανούς μηχανισμούς καρκινογένεσης, κατηγοριοποιούν τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία σε τέσσερις πιθανές ομάδες.

  • Ομάδα 1 – καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει αλκοόλ, ορισμένους τύπους HPV και ιονίζουσα ακτινοβολία.
  • Ομάδα 2Α – πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει το κόκκινο κρέας, τη νυχτερινή εργασία και την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Ομάδα 2Β – πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Σύντομα Θα συμπεριληφθεί η ασπαρτάμη.
  • Ομάδα 3 – δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως προς την καρκινογένειά του στον άνθρωπο (δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε ανθρώπους ή ζώα). Περιλαμβάνει ορισμένα είδη αναισθητικών, εμφυτεύματα στήθους σιλικόνης και βαφές μαλλιών.  

Για την Ομάδα 2Β, είναι απαραίτητο να υπάρχουν “περιορισμένα στοιχεία καρκινογένεσης στον άνθρωπο και επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε πειραματόζωα”, αν και υπάρχουν προειδοποιήσεις. Οι ουσίες  θα μπορούσαν επίσης να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, ακόμη και αν δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις για τις καρκινογόνες ιδιότητές τους στον άνθρωπο, εφόσον υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι ο μηχανισμός μέσω του οποίου το κάνει αυτό στα ζώα ισχύει και για τους ανθρώπους.

Για παράδειγμα, η αλόη βέρα προστέθηκε στην ομάδα 2Β μετά από διετή μελέτη σε αρουραίους που διαπίστωσε ότι εκείνοι των οποίων στο πόσιμο νερό είχε προστεθεί εκχύλισμα των φύλλων της είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνους του παχέος εντέρου. Το σημαντικότερο είναι ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες χημικές ουσίες της αλόης μετατρέπονται σε εκείνες που μπορεί να βλάψουν το DNA – και επομένως πιθανώς να προκαλέσουν καρκίνο – στα έντερα τόσο των αρουραίων όσο και των ανθρώπων. Έτσι, υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρκινογένεσης στα ζώα και ένας λόγος που αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να συμβεί σε ανθρώπους.

Τα ασιατικά τουρσί λαχανικά μπήκαν στη λίστα το 1993, μετά από έρευνα που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960 που έδειχνε υψηλά ποσοστά ακανθοκυτταρικού καρκίνου του οισοφάγου στη Βόρεια Κίνα. Το British Journal of Cancer δημοσίευσε μια διαδικτυακή μετα-ανάλυση του 2009 της έρευνας για τα τουρσιά ως αυξανόμενος κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου. Τα αποτελέσματα της έρευνας περιγράφονται ως με «υψηλή ετερογένεια» και η μελέτη ανέφερε ότι απαιτούνται περαιτέρω καλά σχεδιασμένες προοπτικές μελέτες. Ωστόσο, τα αποτελέσματά τους ανέφεραν «Η πλειοψηφία των αναλύσεων υποομάδας έδειξε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης λαχανικών τουρσί και του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος του οισοφάγου». Οι μύκητες στα τουρσί λαχανικά μπορούν να μετατρέψουν τα νιτρικά άλατα σε νιτρώδη , τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στο σχηματισμό ενώσεων N-nitroso , οι οποίες είναι ισχυροί ένοχοι του OSCC, διαπίστωσε η μελέτη.

Να σημειωθεί πως οι οδηγίες του ΠΟΥ δεν ποσοτικοποιούν τον κίνδυνο οποιασδήποτε ουσίας της Ομάδας 2Β, ούτε συνιστούν όρια για την έκθεσή σας. Αντίθετα, η κατηγορία απλώς υποδεικνύει πόσο ισχυρές είναι οι ενδείξεις ότι έχουν κάποιες καρκινογόνες επιδράσεις.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη

Ισχυρισμοί σε τρόφιμα: Ψήφισμα “καταπέλτης” από την ΕΕ για την παραπλάνηση των καταναλωτών – Περιορισμός του “χωρίς προσθήκη ζάχαρης”

Σε ψήφισμά της η ΕΕ ζητά την άμεση εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 για τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο