Η καινοτομία αυτή αναπτύχθηκε από τη Χιλιανή εταιρεία Copperprotek.
Η βιομηχανία τροφίμων, εν μέσω μιας από τις μεγαλύτερες επισιτιστικές κρίσεις, πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτά που χρειάζονται οι καταναλωτές. Ένας τρόπος να το κάνουν αυτό είναι με το να εξασφαλίζουν περισσότερη διάρκεια ζωής στα προϊόντα τους.
Αλλά η παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων ως παγκόσμιο ζήτημα δεν εξυπηρετεί μόνο την επιβίωση των ανθρώπων άμεσα, αλλά και έμμεσα, καθώς σύμφωνα με άρθρο-σχόλιο της AIPIA στο Packaging Europe, είναι ένας τρόπος να συμβάλλουν στη μείωση των απορριμμάτων.
Στο άρθρο αυτό της Packaging Europe αναφέρονται μερικά καινοτόμα παραδείγματα εταιρειών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία ως όπλο τους, προκειμένου να παράξουν μακροβιότερα προϊόντα. Η Copperprotek, με έδρα της τη Χιλή, έχει αναπτύξει σε συνεργασία με την Amcor Flexibles μια συσκευασία που επιτρέπει την καλύτερη συντήρηση φρέσκων και επεξεργασμένων τροφίμων με συστατικά παράγωγα του χαλκού. Για την εταιρεία, η λύση αυτή δεν είναι μόνο αποδοτική, αλλά εξοικονομεί και χρήματα από το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας, παράλληλα, ότι τα τρόφιμα θα φτάσουν άθικτα και φρέσκα στις κουζίνες των ανθρώπων.
Οι δημιουργοί της εταιρείας βιοτεχνολογίας, Javier Lavin και Raul Molina, είναι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη, οπότε γνώριζαν καλά τις ιδιότητες του χαλκού. Ωστόσο, η χρήση του στη βιομηχανία τροφίμων είναι κάτι πρωτότυπο, καθώς κατάφεραν να αναπτύξουν ένα μικροσωματίδιο χαλκού, με υψηλή ιοντική βιοδιαθεσιμότητα και που κατοχύρωσαν κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018.
Όπως αναφέρει το Packaging EUrope, η εταιρεία έχει συνεργαστεί με την Amcor Flexibles Chile για τη δημιουργία μιας μοναδικής και υψηλής ποιότητας λύσης συσκευασίας με φιλμ με βάση το χαλκό LifeSpan, που δημιουργεί μια σταθερή και αποτελεσματική βιοκτόνο δράση κατά των μικροοργανισμών που υπάρχουν στα τρόφιμα. Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους συσκευασιών και το υλικό, μόλις ενσωματωθεί, εξαλείφει φυσικά τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν ή δημιουργούνται κατά τη μεταφορά, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των φαγητών και τροφίμων, είτε πρόκειται για φρέσκα προϊόντα, όπως κρέατα, είτε για επεξεργασμένα. Σύμφωνα με το Raul Molina, τα τρόφιμα μπορεί να διατηρούνται φρέσκα ως και 30 μέρες.
Επί του παρόντος, η Copperprotek εξυπηρετεί ήδη πελάτες στη Χιλή και στον Εκουαδόρ, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το επιχειρηματίες από το Μεξικό. Αναμένεται, επίσης, η πιστοποίηση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).