Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία: Η startup που μετατρέπει ξύλο και γεωργικά υπολείμματα σε φιλικά προς το περιβάλλον έλαια

ΑρχικήstartupΚαινοτομία: Η startup που μετατρέπει ξύλο και γεωργικά υπολείμματα σε φιλικά προς το περιβάλλον έλαια
spot_img

Πως μια έξυπνη και βιώσιμη ιδέα εξασφάλισε επενδύσεις εκατομμυρίων.

Η εσθονική νεοφυής εταιρεία βιοτεχνολογίας Äio συγκέντρωσε 6,1 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων για την κατασκευή ενός εργοστασίου επίδειξης, το οποίο θα παράγει φιλικά προς το περιβάλλον έλαια και λίπη από ξύλο και γεωργικά υπολείμματα.

Αυτή η προσπάθεια αποτελεί μέρος της καινοτόμου διαδικασίας της Äio, η οποία χρησιμοποιεί μια ειδική μαγιά για να μετατρέπει υποπροϊόντα, όπως η ζάχαρη από πριονίδι, σε έλαια και λίπη. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στα παραδοσιακά έλαια, όπως το φοινικέλαιο και τα ζωικά λίπη, που συχνά συνδέονται με περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η Äio, που ιδρύθηκε το 2022 ως spin-off του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Ταλίν (TalTech), έχει αναπτύξει τρεις βασικές κατηγορίες προϊόντων: Ενθυλακωμένο λάδι, κόκκινο λάδι και βουτυρόλιπα. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να αντικαταστήσουν το φοινικέλαιο σε διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές, με το κόκκινο λάδι να χρησιμοποιείται ακόμη και σε καλλυντικά και οικιακά προϊόντα.

Η συνιδρύτρια της εταιρείας, Nemailla Bonturi, τόνισε τη σημασία των ελαίων της Äio, τα οποία μειώνουν τη χρήση γης έως και 97% και την κατανάλωση νερού κατά δέκα φορές σε σχέση με τη συμβατική παραγωγή φοινικέλαιου και ζωικών λιπών. Η ταχύτητα παραγωγής μέσω ζύμωσης είναι επίσης δέκα φορές πιο γρήγορη, καθιστώντας τη μέθοδο αυτή ιδιαίτερα αποδοτική.

Η διαδικασία παραγωγής της Äio βασίζεται στη ζύμωση, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπύρας, μετατρέποντας τα βιομηχανικά υποπροϊόντα σε λίπη πλούσια σε υγιεινά λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Το καινοτόμο μικρόβιο «κόκκινης μαγιάς», που αναπτύχθηκε από την ίδια την Bonturi, παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Η χρηματοδότηση των 6,1 εκατομμυρίων ευρώ προήλθε από μεγάλους επενδυτές όπως οι Voima Ventures, 2C Ventures, SmartCap και Nordic Foodtech VC. Σύμφωνα με τον Hendrik Reimand της 2C Ventures, η Äio έχει τη δυνατότητα να εμπορευματοποιήσει τις επιστημονικές της καινοτομίες, προσφέροντας βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για προϊόντα που συνδέονται με περιβαλλοντική καταστροφή, όπως το φοινικέλαιο.

Ο Pontus Stråhlman της Voima Ventures πρόσθεσε ότι η μέθοδος της Äio θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις των εκπομπών CO2 και της χρήσης γης.

Η Äio σχεδιάζει να κατασκευάσει το εργοστάσιο επίδειξης μέχρι το 2026, με στόχο την παραγωγή των νέων προϊόντων σε εμπορική κλίμακα. Επιπλέον, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει περισσότερους από 120 παγκόσμιους εταίρους για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με τη χρήση των νέων ελαίων και λιπών της.

Η Äio συμμετέχει επίσης στο έργο της Ευρωπαϊκής Κοινής Επιχείρησης για την Κυκλική Βιοοικονομία, με προϋπολογισμό 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανάπτυξη υλικών και καλλυντικών προϊόντων με βάση τα λίπη.

https://investinestonia.com/estonian-aio-speeds-up-vegan-fat-and-oil-production-with-new-funding

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο