Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία: Μικροσκοπικός αισθητήρας ανιχνεύει φυτοφάρμακα στα φρούτα πριν την κατανάλωση!

Ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε πέντε λεπτά!

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΚαινοτομία: Μικροσκοπικός αισθητήρας ανιχνεύει φυτοφάρμακα στα φρούτα πριν την κατανάλωση!
spot_img

Δοκιμή για την ασφάλεια τροφίμων από τους καταναλωτές

Η λέξη “φυτοφάρμακα” από μόνη της είναι αρκετή για να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στους καταναλωτές καθώς γνωρίζουν ότι μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στην υγεία μεταξύ των οποίων δερματολογικών, γαστρεντερικών, νευρολογικών, καρκινογόνων, αναπνευστικών και πολλών άλλων. Μάλιστα, οι εκθέσεις δείχνουν ότι έως και τα μισά από όλα τα φρούτα που πωλούνται στην ΕΕ περιέχουν φυτοφάρμακα που συνδέονται με προβλήματα υγείας. 

Μέχρι στιγμής η ανίχνευση φυτοφαρμάκων στα γεωργικά προϊόντα είναι δαπανηρή και χρονοβόρα. Ωστόσο, χάρη σε έναν νέο αισθητήρα, αυτό θα αλλάξει. Σουηδοί ερευνητές δημιούργησαν έναν μικροσκοπικό αισθητήρα, που χρησιμοποιεί μια τεχνική που ονομάζεται επιφανειακή σκέδαση Raman (SERS). Πρόκειται για μια τεχνική φασματοσκοπίας που ενισχύει την επιφανειακή δόνηση των μορίων χρησιμοποιώντας τραχιές μεταλλικές επιφάνειες νανοκλίμακας από χρυσό ή ασήμι. Χρησιμοποιώντας φως λέιζερ που ταιριάζει με τους κραδασμούς, η τεχνική SERS καθιστά δυνατό τον εντοπισμό πολύ χαμηλών συγκεντρώσεων ουσιών χωρίς την ανάγκη για πιο περίπλοκη και ακριβή φθορίζουσα σήμανση.

Για να δοκιμάσουν την πρακτική εφαρμογή των αισθητήρων, οι ερευνητές τους βαθμολόγησαν για να ανιχνεύσουν χαμηλές συγκεντρώσεις παραθείου-αιθυλίου, ενός τοξικού γεωργικού εντομοκτόνου που απαγορεύεται ή περιορίζεται στις περισσότερες χώρες. Μια μικρή ποσότητα παραθείου-αιθυλίου τοποθετήθηκε σε ένα σημείο του μήλου. Ο αισθητήρας, επιβεβαίωσε την παρουσία του τοξικού φυτοφαρμάκου.

Ο Haipeng Li, μεταδιδακτορικός ερευνητής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης είπε ότι οι αισθητήρες «μπορούν να ανιχνεύσουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στις επιφάνειες των μήλων σε σύντομο χρονικό διάστημα πέντε λεπτών χωρίς να καταστρέψουν το φρούτο. Ενώ πρέπει να επικυρωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες, είναι μια πρακτική εφαρμογή απόδειξης της ιδέας για δοκιμές ασφάλειας τροφίμων σε κλίμακα πριν από την κατανάλωση». 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο