Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρχονται νέοι αυτόματοι πωλητές υγιεινού φαγητού

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΈρχονται νέοι αυτόματοι πωλητές υγιεινού φαγητού
spot_img

Οι μηχανικοί του Εθνικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NUST) στη Μόσχα, μαζί με το Εργαστήριο Karfidov, έχουν αναπτύξει ένα λειτουργικό πρωτότυπο ενός μηχανήματος αυτόματης πώλησης για την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων. Οι μηχανικοί λένε ότι η συσκευή μαγειρεύει πιάτα από λαχανικά και δημητριακά σε 30-60 δευτερόλεπτα, τα οποία είναι κατάλληλα για όσους ζουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή υποφέρουν από αλλεργίες και άλλες συγκεκριμένες ασθένειες.

Με ανάθεση από την ιδιωτική εταιρεία AFM, οι μηχανικοί της NUST MISIS, μαζί με το γραφείο σχεδιασμού του Karfidov Lab, έχουν αναπτύξει ένα πρωτότυπο του μηχανήματος αυτόματης πώλησης Salatomat. Η συσκευή είναι τροφοδοτημένη με 16 βασικά συστατικά – λαχανικά, δημητριακά, πατάτες, noodles – και 20 σάλτσες και επικαλύψεις (σάλτσες, τυρί, ξηροί καρποί). Με αυτό το σύνολο, το Salatomat μπορεί να μαγειρέψει μέχρι και 1000 διαφορετικά πιάτα, με τον χρήστη να είναι σε θέση να δημιουργήσει έναν ατομικό συνδυασμό προϊόντων.

“Η διαδικασία μαγειρέματος από το ρομπότ ξεκινά με την παρασκευή προϊόντων – θερμική και υπεριώδη επεξεργασία (για προστασία από μικρόβια και ιούς), κοπή λαχανικών, σταθεροποίηση της θερμοκρασίας (ψύξη ή θέρμανση, ανάλογα με το πιάτο)”, όπως δήλωσε στο New Food Magazine ο Aleksey Karfidov, επικεφαλής του τμήματος μηχανικής τεχνολογικού εξοπλισμού στο NUST MISIS, συνιδρυτής και γενικός σχεδιαστής του Karfidov Lab.

“Αυτό ακολουθείται από τον προσδιορισμό της δοσολογίας, τη συσκευασία και τη διανομή. Ο κύκλος ολοκληρώνεται με σταθεροποίηση δεδομένων για περαιτέρω παραγγελίες των πελατών.”

Σύμφωνα με τους προγραμματιστές, το ρομπότ είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα, την ασφάλεια και την υγιεινή των συστατικών, τη γρήγορη προετοιμασία και την ατομική διατροφική σύνθεση. Η συσκευή θα είναι επίσης εντελώς ανέπαφη στη διαδικασία της – όλες οι διαδικασίες μαγειρέματος πραγματοποιούνται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Όλα τα συστατικά μέσα στα δοχεία Salatomat είναι προ-ρυθμισμένα και φορτώνονται σε δοχεία που σφραγίζονται υγιεινά. Τα προϊόντα μπορούν να αποθηκευτούν σε περιέκτες για μέγιστο χρονικό διάστημα οκτώ ωρών και, εάν δεν χρησιμοποιηθούν, πρέπει να απορρίπτονται. Το μαγείρεμα διαρκεί 30-60 δευτερόλεπτα, έτσι ώστε το ρομπότ να μπορεί να παράξει μεταξύ 150 και 500 μερίδων την ημέρα.

“Η συσκευή έχει το δικό της εγκέφαλο και μνήμη. Η έξυπνη μονάδα συλλέγει και αποθηκεύει δεδομένα σχετικά με τις προτιμήσεις γεύσης και τις ιατρικές ενδείξεις και τους περιορισμούς κάθε παραγγελίας. Το κοντέινερ “γνωρίζει” τι έχει μέσα λόγω του τσιπ RFID”, πρόσθεσε ο Aleksey Karfidov.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο