Η Amcor*, δημοσιοποίησε χθες νέα έρευνα για το πώς η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τη στάση των καταναλωτών ως προς την κατανάλωση κρέατος και εναλλακτικών κρεάτων σε όλη την Ευρώπη, αλλά και το πως αντιμετωπίζουν το θέμα της συσκευασίας τροφίμων. Η έρευνα πήρε συνέντευξη από 1.000 αγοραστές εναλλακτικών προϊόντων κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία για να κατανοήσει πώς η ανάπτυξη του κλάδου των φυτικών τροφίμων, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πανδημία, έχει επηρεάσει τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών και την αντίστοιχη στάση τους στη συσκευασία.
Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, έχουν διεξαχθεί διάφορες μελέτες σχετικά με τη στάση των αγοραστών απέναντι στα καθημερινά αγαθά, όπως η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών , η BCG και η Blue Horizon και η Eit Food. Καθώς η πανδημία ανάγκασε τους καταναλωτές να μαγειρεύουν στο σπίτι τους για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, έχει αυξηθεί παράλληλα και η ευαισθητοποίηση για τη συσκευασία όταν λαμβάνουν αποφάσεις αγοράς. Πολλές από αυτές τις αποφάσεις βασίστηκαν στην οικονομική προσιτότητα, τη βιωσιμότητα, την ασφάλεια και τη διατροφή – τις οποίες οι επωνυμίες μπορούν να επισημάνουν στις ετικέτες των προϊόντων τους.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Η πανδημία έχει αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών
Η έρευνα της Amcor αποκάλυψε ότι το 80% των καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη έχουν αλλάξει τον τρόπο που καταναλώνουν κρέας ή εναλλακτικά κρέατα, με το 50% των καταναλωτών να τρώνε περισσότερα εναλλακτικά κρέατα από το ξέσπασμα του Covid-19. Η έκθεση, με τίτλο «Συσκευασίες και λάτρεις των εναλλακτικών προϊόντων κρέατος: Πώς η προσοχή στη λεπτομέρεια διαμορφώνει την αγοραστική συμπεριφορά στην Ευρώπη» αναλύει τα αποτελέσματα ανά χώρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικότερα, προηγείται στον αριθμό των καταναλωτών που ανέφεραν αυτήν την αλλαγή στις διατροφικές τους συνήθειες (12%)
« Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν δύο λόγοι που ξεχώρισαν: ανησυχίες για την καλή διαβίωση των ζώων και η επιθυμία να ενσωματώσουν περισσότερα λαχανικά στη διατροφή τους », δήλωσε η Rosalia Rosalinova, Senior Marketing Manager, Amcor Flexibles.
Η συσκευασία καταλαμβάνει μια πρώτη θέση στη λήψη αποφάσεων από τους καταναλωτές
Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι καταναλωτές εναλλακτικών κρεάτων είναι πιο πιθανό να δώσουν προσοχή στις συσκευασίες τροφίμων από πριν. Το 20% θέλει πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τις συσκευασίες των τροφίμων του και το 95% δηλώνει ότι θέλει να μπορεί να κατανοήσει τις πιο λεπτές λεπτομέρειες του τι καταναλώνει. Εν τω μεταξύ, το 89% απαιτεί ορατότητα του προϊόντος.
«Οι διαφανείς συσκευασίες που αναδεικνύουν την εμφάνιση και την υφή των τροφίμων είναι μια αυξανόμενη τάση των καταναλωτών», εξήγησε η Rosalia. «Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι θέλουν να κατανοήσουν τη φύση αυτού που αγοράζουν, δεδομένης της σχετικής καινοτομίας ορισμένων εναλλακτικών κρεάτων στην αγορά σήμερα. Αλλά οι επωνυμίες πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη ότι η διαφανής συσκευασία καθησυχάζει επίσης τους καταναλωτές ότι τα τρόφιμα που αγοράζουν είναι ακόμα φρέσκα και ασφαλή για κατανάλωση – επομένως η συσκευασία πρέπει να έχει μια μινιμαλιστική εμφάνιση και αίσθηση, ενώ εξακολουθεί να παρέχει υψηλή απόδοση φραγμού για να διασφαλίσει το φαγητό παραμένει ασφαλές για την υγεία».
Η βιωσιμότητα εξακολουθεί να παίζει μεγάλο ρόλο στις αποφάσεις αγορών
Η έκθεση της Amcor για το 2020 « It’s a Wrap » αποκάλυψε ότι η μεγάλη πλειοψηφία (72%) των ευρωπαίων καταναλωτών ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν 5% περισσότερο για προϊόντα διατροφής σε πιο βιώσιμες συσκευασίες. Αυτή η τάση παραμένει σταθερή για το 75% των αγοραστών εναλλακτικών προϊόντων κρέατος το 2021, μαζί με τη διαπίστωση ότι το 42% επιλέγει να τρώει περισσότερα εναλλακτικά κρέατα για περιβαλλοντικούς λόγους.
Η συνολική σημασία που δίνεται στη βιωσιμότητα των συσκευασιών δεν έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι, ακόμη και αν πολλοί καταναλωτές αλλάζουν ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής τους, η επιθυμία για προστασία του πλανήτη εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Το 67% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ελέγχουν τακτικά τη συσκευασία για ενδείξεις για να προσδιορίσουν τη βιωσιμότητά της, με όρους όπως «ανακυκλώσιμο» και «λιγότερο πλαστικό» να έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση (30% και 25% αντίστοιχα). Στο Ηνωμένο Βασίλειο ειδικότερα, ο όρος «ανακύκλωση» είχε ιδιαίτερη απήχηση για το 38% των καταναλωτών, ενώ ο όρος «λιγότερο πλαστικό» έδειξε το ίδιο επίπεδο αφοσίωσης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Η ευρωπαϊκή αγορά εναλλακτικών προϊόντων κρέατος αναμένεται να αυξηθεί με CAGR 28,67% από το 2020-2027», κατέληξε η Rosalia. «Με περισσότερα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος για να διαλέξετε κάθε χρόνο, οι επωνυμίες αντιμετωπίζουν σκληρότερο ανταγωνισμό με αυξημένες προσδοκίες για την παροχή συσκευασιών που είναι βιώσιμες, ενημερωτικές και ελκυστικές.
«Ενώ η πανδημία έχει δει κάποιες αλλαγές στη στάση των καταναλωτών για το κρέας και τις εναλλακτικές λύσεις κρέατος, η στάση απέναντι στη βιωσιμότητα έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό η ίδια και οι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για μάρκες που μπορούν να επιδείξουν τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας της συσκευασίας τους. Οι επωνυμίες θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτά τα ευρήματα, καθώς υπογραμμίζουν μια αυξανόμενη στροφή προς καταναλωτές με περισσότερη οικολογική συνείδηση, οι οποίοι συμπληρώνουν τη μειωμένη κατανάλωση κρέατος με μεγαλύτερη επίγνωση των συσκευασιών και των ετικετών».
*Εταιρεία ανάπτυξης και παραγωγής μιας ποικιλίας λύσεων υπεύθυνης συσκευασίας
Πηγή: retailtimes.co.uk