Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
24.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί οι νέοι πίνουν λιγότερο από τη γενιά των γονιών τους;

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΓιατί οι νέοι πίνουν λιγότερο από τη γενιά των γονιών τους;
spot_img

Κάτι απροσδόκητο συνέβη από τις αρχές αυτού του αιώνα. Οι νέοι στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις σκανδιναβικές χώρες και τη Βόρεια Αμερική έπιναν, κατά μέσο όρο, πολύ λιγότερο αλκοόλ από τη γενιά των γονιών τους όταν ήταν παρόμοιας ηλικίας. Κατά τη διάρκεια του lockdown για τον COVID, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ στους νέους μειώθηκε ακόμη περισσότερο.

Οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό είναι απίθανο να οφείλεται απλώς στις προσπάθειες φορέων και κυβερνήσεων να μειώσουν το ποσοστό κατανάλωσης αλκοόλ στους νέους. Οι ευρύτερες κοινωνικές, πολιτιστικές, τεχνολογικές και οικονομικές αλλαγές φαίνεται να είναι το κλειδί για αυτές τις μειώσεις.

Τέσσερις κύριοι λόγοι

Ερευνητές που πραγματοποιούν μελέτες βασισμένες σε συνεντεύξεις με νέους σε μια σειρά χωρών έχουν εντοπίσει τέσσερις κύριους λόγους για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους.

Αυτά είναι: η αβεβαιότητα και η ανησυχία για το μέλλον, η ανησυχία για την υγεία, οι αλλαγές στην τεχνολογία και τον ελεύθερο χρόνο και η αλλαγή των σχέσεων με τους γονείς.

Το πώς είναι να είσαι νέος στις ανεπτυγμένες χώρες είναι πολύ διαφορετικό σήμερα από ό,τι ήταν για τις προηγούμενες γενιές. Από την κλιματική αλλαγή μέχρι τον προγραμματισμό μιας καριέρας και τη δυνατότητα να αντέξουν οικονομικά ένα σπίτι, οι νέοι γνωρίζουν ότι το μέλλον τους είναι αβέβαιο.

Οι πιέσεις για ακαδημαϊκές επιδόσεις ξεκινούν νωρίτερα και τα ποσοστά ψυχικών ασθενειών αυξάνονται.

Πολλοί νέοι σκέφτονται το μέλλον με τρόπους που οι προηγούμενες γενιές δεν χρειαζόταν να το κάνουν. Προσπαθούν να αποκτήσουν μια αίσθηση ελέγχου στη ζωή τους και να εξασφαλίσουν το μέλλον που φιλοδοξούν πολύ πιο γρήγορα και πιο εντατικά σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

Πριν από μερικές δεκαετίες, το να μεθύσεις θεωρούνταν ευρέως από πολλούς νέους ως μια «ιεροτελεστία» στην ενηλικίωση και ένας καλός τρόπος για να αφιερώσεις χρόνο από τη ρουτίνα της εργασίας και της μελέτης.

Τώρα, οι νέοι αισθάνονται πίεση να παρουσιάζονται ως υπεύθυνοι και ανεξάρτητοι σε νεαρή ηλικία και κάποιοι φοβούνται ότι το ποτό μέχρι τη μέθη, και η απώλεια του ελέγχου που συνεπάγεται, θα θέσει σε κίνδυνο τα σχέδιά τους για το μέλλον.

Αυτή η έμφαση στο μέλλον σημαίνει ότι οι νέοι περιορίζουν τον χρόνο που ξοδεύουν για πάρτι και ποτό.

Η υγεία και η ευημερία φαίνεται επίσης να είναι όλο και πιο σημαντική για τους νέους.

Έρευνα πριν από 15-20 χρόνια διαπίστωσε ότι οι νέοι έβλεπαν τις συνέπειες της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ (έμετος, απώλεια συνείδησης) θετικά ή τουλάχιστον διφορούμενα.

Πιο πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτό έχει αλλάξει, με τους νέους να εκφράζουν ανησυχίες για κινδύνους για την ψυχική υγεία και τη μακροπρόθεσμη σωματική υγεία που σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ.

Κοινωνικά οφέλη του ποτού

Ωστόσο, αυστραλιανή και σουηδική έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ορισμένοι νέοι θεωρούν τα κοινωνικά οφέλη του ποτού ως σημαντικά για την ευημερία τους.

Για πολλούς νέους, ωστόσο, αυτό φαίνεται να περιλαμβάνει μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αντί της «αποφασιστικής μέθης» που παρατηρήθηκε στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η τεχνολογία έχει αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι κοινωνικοποιούνται, με αντιφατικές επιπτώσεις στο ποτό των νέων.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν νέους (λιγότερο ρυθμιζόμενους) δρόμους για τις εταιρείες οινοπνευματωδών για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Το να κρατάς ένα ποτό είναι de rigueur (απαιτείται, αρμόζει) για μια φωτογραφία στα social media που γιορτάζουν μια βραδινή έξοδο.

Ωστόσο, οι νέοι φροντίζουν επίσης να διαχειρίζονται τις διαδικτυακές τους εικόνες.

Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι οι νέοι ανησυχούν για το ποιος μπορεί να δει την εικόνα τους όντας μεθυσμένοι, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπως φίλοι, οικογένεια και μελλοντικοί εργοδότες), ένας κίνδυνος που είναι μοναδικός για αυτήν τη γενιά.

Το Διαδίκτυο εκθέτει τους νέους σε ένα ευρύτερο φάσμα δυνατοτήτων για τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων νέων προοπτικών από τις οποίες μπορούν να προβληματιστούν σχετικά με τις επιλογές τους στο ποτό.

Προσφέρει επίσης κοινωνικές εναλλακτικές λύσεις που είναι λιγότερο πιθανό να περιλαμβάνουν το ποτό, συμπεριλαμβανομένων βιντεοπαιχνιδιών και άλλων ψηφιακών μέσων.

Τα στυλ ανατροφής των εφήβων και η διαχείριση της εισαγωγής τους στο αλκοόλ έχουν εξελιχθεί σε μια γενιά.

Πολλοί γονείς παρακολουθούν τα παιδιά τους σε μια βραδινή έξοδο και φαίνεται να επιβλέπουν το ποτό τους πιο στενά από ό,τι στις προηγούμενες γενιές, κάτι που ενεργοποιείται από τα κινητά τηλέφωνα που διαθέτουν πλέον οι περισσότεροι νέοι σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Περισσότερες επικοινωνιακές σχέσεις με τους γονείς

Οι νέοι αφιερώνουν επίσης περισσότερο χρόνο με τους γονείς τους, αναπτύσσοντας πιθανώς πιο επικοινωνιακές σχέσεις που μειώνουν την ανάγκη τους να πίνουν και να επαναστατούν.

Υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους οι νέοι περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ, όπως ο πολιτισμός και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι συνθήκες υγείας και τα προσωπικά κίνητρα.

Συνολικά, αυτές οι αλλαγές σημαίνουν ότι πολλοί νέοι δεν θεωρούν τη βαριά μέθη ως «δροσερή» και δεν τη βλέπουν πλέον ως βασικό δείκτη ανεξαρτησίας και ενηλικίωσης.

Η αποχή από το αλκοόλ έχει γίνει πιο κοινωνικά αποδεκτή μεταξύ των νέων, μαζί με την επιλογή της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ.

Αυτοί οι παράγοντες παίζουν διαφορετικά για τους νέους άνδρες και τις γυναίκες. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν τη χαλάρωση των έμφυλων προσδοκιών για το ποτό, με νέες ευκαιρίες για τους άνδρες να επιδείξουν αρρενωπότητα χωρίς να πίνουν πολύ.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι νεαροί άνδρες και οι γυναίκες χρησιμοποιούν το αλκοόλ, με τις γυναίκες να πρέπει να αντιμετωπίζουν μια σειρά από έμφυλους κινδύνους (όπως η ανεπιθύμητη σεξουαλική προσοχή) και να κρίνονται πιο σκληρά όταν τους φαίνεται ότι είναι μεθυσμένοι (συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου).

Φυσικά, μερικοί νέοι συνεχίζουν να πίνουν πολύ και θα υπάρχουν πάντα κρούσματα στη χρήση αλκοόλ γύρω από γιορτές όπως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Πηγή: European supermarket magazine

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα εγκύκλιος του Υπ. Υγείας για τους ελέγχους ενόψει Πάσχα – Αυστηροί έλεγχοι και στους delivery

Το Υπουργείο Υγείας ζητά από τους επιθεωρητές αυστηρότητα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων.

Γιατί οι καταναλωτές προτιμούν το εμφιαλωμένο από το νερό βρύσης;

Οι προσπάθειες της ΕΕ για στροφή των Ευρωπαίων στο νερό βρύσης και η λόγοι της προσήλωσης των καταναλωτών στο εμφιαλωμένο.

Καταναλωτής: Οι υψηλές τιμές οδηγούν σε επικίνδυνες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων

Έρευνα έδειξε πως οι αυξανόμενες τιμές ωθούν τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα