Η Ελληνική αλυσίδα εστιατορίων Souvla, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, έχει προσθέσει vegan αρνί στο μενού του. Παρασκευασμένο από την Black Sheep Foods, η εναλλακτική αυτή λύση αρνιού περιγράφεται εύστοχα και ως μια “φυλή κληρονομιάς” των ΗΠΑ.
Προηγουμένως, η μόνη vegan επιλογή της αλυσίδας Souvla, ήταν η ψητή λευκή γλυκοπατάτα. Ενώ αυτή η επιλογή είναι αρκετά δημοφιλής, οι πελάτες, όπως αναφέρει το Vegconomist, είχαν ζητήσει περισσότερες επιλογές, με πολλούς να θέλουν να δουν στο μενού και μια εναλλακτική λύση κρέατος.
Η Souvla δήλωσε ότι είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφέρει το φυτικό βόειο κρέας της Impossible Foods, αλλά αποφάσισε να μην το κάνει επειδή το βόειο κρέας δεν χρησιμοποιείται σε κανένα από τα πιάτα του εστιατορίου. Το αρνί, από την άλλη πλευρά, σερβίρεται από την αλυσίδα και συνδέεται έντονα με την ελληνική κουζίνα.
Μιλώντας στο Eater, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Souvla, Charles Bililies, δήλωσε ότι το αρνί της Black Sheep ήταν σχεδόν πανομοιότυπο με τη συμβατική ποικιλία από πολλές οπτικές, συμπεριλαμβανομένης της χαρακτηριστικής μυρωδιάς του. Η Souvla προετοιμάζει τους δύο τύπους αρνιού με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, κόβοντας το αρνί σε κύβους και μαρινάροντάς το.
Ενώ είναι σημαντικά λιγότερο συνηθισμένο από τις αντίστοιχες εναλλακτικές λύσεις βοείου, κοτόπουλου και χοιρινού κρέατος, αρκετές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον λανσάρει προϊόντα αρνιού vegan — για παράδειγμα, το Wicked Kitchen εισήγαγε πρόσφατα για πρώτη φορά στην αγορά, ένα φυτικό αρνίσιο ποδαράκι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η PlantMade προσφέρει vegan αρνίσιο σις-κεμπάπ στην Ινδία, ενώ η Ιρλανδική εταιρεία ABP που ασχολείται με την παραγωγή κρέατος, έχει λανσάρει μια φυτική σειρά που περιλαμβάνει κατεψυγμένα κομμάτια “αρνιού”.
Το αρνί της Black Sheep είναι τώρα διαθέσιμο και στα τέσσερα καταστήματα της Souvla και σε έξι εβδομάδες θα αρχίσει να κυκλοφορεί και σε άλλα εστιατόρια.
“Είμαστε τυχεροί που ένα τόσο μεγάλο μέρος αυτής της καινοτομίας συμβαίνει εδώ που εδρεύουμε”, δήλωσε ο Bililies στο Eater. “Η Black Sheep ήρθε σε εμάς πέρυσι με αυτή την ιδέα πάνω στην οποία εργάζονταν, και με το αρνί να είναι ένα τόσο χαρακτηριστικό μέρος του μενού Souvla και να είναι τόσο συνώνυμο με την ελληνική κουζίνα, ειδικά εδώ στις ΗΠΑ, φαινόταν σαν να ταιριάζουν όλα τέλεια.”