Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Mπορεί το ChatGPT να χρησιμοποιηθεί στην αισθητηριακή αξιολόγηση τροφίμων; Μελέτη

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνMπορεί το ChatGPT να χρησιμοποιηθεί στην αισθητηριακή αξιολόγηση τροφίμων; Μελέτη
spot_img

Παραδόξως, οι απαντήσεις του ChatGPT ήταν συντριπτικά θετικές, ακόμη και για συνταγές που περιελάμβαναν ασυνήθιστα συστατικά.

Το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αισθητηριακή αξιολόγηση των τροφίμων, ειδικά των brownies, σύμφωνα με μια μελέτη, η οποία προσφέρει πληροφορίες που θα μπορούσαν να εξορθολογήσουν την ανάπτυξη νέων προϊόντων και πιθανώς να βελτιώσουν τις συνταγές.

- Advertisement -

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign στις ΗΠΑ εξέτασαν 15 συνταγές για μπράουνι, που κυμαίνονται από τυποποιημένες λίστες συστατικών έως ασυνήθιστους συνδυασμούς, συμπεριλαμβανομένης της σκόνης αλευροσκούληκα και του ιχθυελαίου.

Ο συγγραφέας της μελέτης Damir Torrico, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής, παρείχε στο ChatGPT συνταγές και ζήτησε από το AI να περιγράψει τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά κάθε μπράουνι, συμπεριλαμβανομένης της γεύσης, της υφής και της συνολικής απόλαυσης. Στη συνέχεια, ο Torrico κατηγοριοποίησε τα θέματα των απαντήσεων του ChatGPT για να καθορίσει εάν ήταν θετικές, αρνητικές ή ουδέτερες.

“Μερικές φορές, το να βασίζεσαι σε ανθρώπινους δοκιμαστές μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία, ειδικά όταν πολλά πρωτότυπα προϊόντων πρέπει να αξιολογηθούν ταυτόχρονα. Τα αισθητήρια πάνελ απαιτούν χρόνο και προσεκτικό συντονισμό και σε ορισμένες περιπτώσεις, ορισμένα συστατικά μπορεί να μην είναι κατάλληλα για φαγητό, καθιστώντας τα ακατάλληλα για γεύση”, δήλωσε ο Torrico στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods .

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT εξετάζονται για αισθητηριακή αξιολόγηση. Είναι δυνατό να δημιουργηθούν μοντέλα που μπορούν να αναπαράγουν ορισμένες ανθρώπινες αντιδράσεις.

Παραδόξως, οι απαντήσεις του ChatGPT ήταν συντριπτικά θετικές, ακόμη και για συνταγές που περιελάμβαναν ασυνήθιστα συστατικά.

Αυτή η θετικότητα ευθυγραμμίζεται με το ψυχολογικό φαινόμενο που οι επιστήμονες αποκαλούν «ηδονική ασυμμετρία».

Η «ηδονική ασυμμετρία» είναι η ιδέα ότι οι άνθρωποι (και προφανώς η τεχνητή νοημοσύνη) τείνουν να περιγράφουν πράγματα που είναι ωφέλιμα για αυτούς με πιο θετικούς όρους. Το φαγητό παίζει ρόλο στο να μας κρατά χορτάτους και να μας δίνει ενέργεια, εξήγησε ο Torrico, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να ανταποκρίνονται στο φαγητό με θετικό τρόπο.

Στην προσπάθεια του ChatGPT να ενεργήσει ως άνθρωπος, φάνηκε να εμφανίζει αυτή τη συμπεριφορά. «Το ChatGPT προσπαθούσε να βλέπει πάντα την καλή πλευρά των πραγμάτων», είπε ο Torrico.

«Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να δώσει γενικές γνώσεις για το ποια προϊόντα μπορούν να εξεταστούν για περαιτέρω δοκιμή και ποια προϊόντα δεν πρέπει να υποβληθούν σε αυτή τη μακρά διαδικασία», είπε ο Torrico. «Θα μπορούσα να δω το ChatGPT να αναπτύσσεται για αισθητηριακή αξιολόγηση για να βοηθήσει τη βιομηχανία».

Κοιτάζοντας το μέλλον, σχεδιάζει να βελτιώσει το πείραμα, εκπαιδεύοντας το ChatGPT ώστε να ανταποκρίνεται με ένα λεξιλόγιο παρόμοιο με ένα ανθρώπινο περιγραφικό πάνελ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λιναρόσπορος: Απαγορευτικός για τα παιδιά λένε επιστήμονες

Γιατί ο λιναρόσπορος που είναι τόσο ωφέλιμος, δεν πρέπει να καταναλώνεται από μωρά και μικρά παιδιά, ούτε ως πασπάλισμα σε άλλα τρόφιμα

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα