Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Nέο διευρυμένο σύστημα βαθμολόγησης της ποιότητας των υδατανθράκων

ΑρχικήΝέαΔιεθνήNέο διευρυμένο σύστημα βαθμολόγησης της ποιότητας των υδατανθράκων
spot_img

Μια αμερικανική έρευνα δημιούργησε ένα διευρυμένο σύστημα βαθμολόγησης ποιότητας υδατανθράκων, το οποίο αναφέρει συνολικά 5 στοιχεία.

Έρευνα από την  Quality Carbohydrate Coalition στις ΗΠΑ καινοτομεί με ένα σύστημα βαθμολόγησης της ποιότητας των υδατανθράκων των τροφίμων (CFQS) που διευρύνει τον αριθμό των διατροφικών συστατικών που εξετάζονται. Τα ήδη υπάρχοντα συστήματα μέτρησης έχουν ορίσει τους υδατάνθρακες υψηλότερης διατροφικής ποιότητας ως υδατάνθρακες με περισσότερες από 10% φυτικές ίνες και λιγότερο από 10% ελεύθερη ζάχαρη (οποιαδήποτε ζάχαρη προστίθεται σε ένα τρόφιμο ή ποτό) ανά 100 γραμμάρια υδατανθράκων. Το σύστημα CFQS, ωστόσο,  προσθέτει νάτριο, κάλιο και δημητριακά ολικής αλέσεως και διατηρεί τις φυτικές ίνες και την ελεύθερη ζάχαρη, διευρύνοντας το σύνολο των στοιχείων στα 5.

Για τις ανάγκες της έρευνας, συμπεριλήφθηκαν στερεές τροφές με 40% ή περισσότερη ενέργεια από  υδατάνθρακες. Οι ερευνητές ανέπτυξαν δύο μοντέλα CFQS, ένα με φυτικές ίνες, ελεύθερα σάκχαρα, νάτριο και κάλιο και το δεύτερο, στο οποίο προστίθενται τα δημητριακά ολικής άλεσης ως πέμπτο συστατικό. Για κάθε επίπεδο διατροφής που επιτεύχθηκε ανά 100 γραμμάρια υδατανθράκων, δινόταν 1 βαθμός στα τρόφιμα. Τα επίπεδα περιελάμβαναν 10 γραμμάρια ή περισσότερες φυτικές ίνες, λιγότερα από 10 γραμμάρια ελεύθερης ζάχαρης, λιγότερο από 600 γραμμάρια νατρίου, περισσότερα από 300 mg καλίου και 25 γραμμάρια ή περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Σχεδόν όλα τα φασόλια και τα όσπρια, καθώς και τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα περιείχαν 10 γραμμάρια ή περισσότερες φυτικές ίνες, ενώ τα τρόφιμα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ήταν κυρίως γλυκά αρτοπαρασκευάσματα, επιδόρπια, ψωμιά και καραμέλες. Ακόμη, φασόλια, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, αλμυρά σνακ και μαγειρεμένα δημητριακά περιείχαν λίγη ή καθόλου ελεύθερη ζάχαρη.

Όσον αφορά στην περιεκτικότητα νατρίου, αρκετά λαχανικά περιείχαν περισσότερα από 600 mg νατρίου, τα φασόλια είχαν αρκετή ποσότητα, ενώ τα δημητριακά (κορν φλέικς) ελάχιστη.  Ακόμη, τα φασόλια, τα λαχανικά και τα φρούτα είχαν καλά επίπεδα καλίου, σε αντίθεση με τα κορν φλέικς, μπάρες δημητριακών. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο