Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πίτουρο ρυζιού: Ένας ανέλπιστος σύμμαχος ενάντια στο καρκίνο

Η επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου

ΑρχικήΕπιστήμηΠίτουρο ρυζιού: Ένας ανέλπιστος σύμμαχος ενάντια στο καρκίνο
spot_img

Τα πρωτοποριακά νανοσωματίδια από πίτουρο ρυζιού υπόσχονται να γίνουν προσιτός και στοχευμένος αντικαρκινικός παράγοντας.

Το πίτουρο ρυζιού προέρχεται από το εξωτερικό στρώμα του ρυζιού (Oryza sativa). Το έλαιο από πίτουρο ρυζιού είναι δημοφιλές ως “υγιεινό έλαιο” στην Ασία και ιδιαίτερα την Ιαπωνία και την Ινδία. Το έλαιο πίτουρου ρυζιού περιέχει ουσίες που μπορεί να μειώσουν την ποσότητα χοληστερόλης που απορροφά ο οργανισμός, ενώ μπορεί επίσης να μειώσει την απορρόφηση ασβεστίου, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού ορισμένων τύπων πετρών στα νεφρά.

Μελετώντας το πίτουρο ρυζιού για τις αντικαρκινικές του δράσεις

Διάφοροι τύποι συμβατικών θεραπειών για τον καρκίνο, όπως η ακτινοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία, καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα μαζί με τα καρκινικά κύτταρα. Σε προχωρημένα στάδια καρκίνου, η απώλεια ιστών από τις θεραπείες μπορεί να είναι σημαντική και ακόμη και θανατηφόρα. Οι πρωτοποριακές αντικαρκινικές θεραπείες που χρησιμοποιούν νανοσωματίδια μπορούν να στοχεύσουν ειδικά τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επηρεαστεί ο υγιής ιστός. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα νανοσωματίδια φυτικής προέλευσης (pdNPs), τα οποία έχουν θεραπευτικά αποτελέσματα, μπορούν να αποτελέσουν μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές θεραπείες του καρκίνου. Ωστόσο, κανένα pdNPs δεν έχει εγκριθεί ως αντικαρκινικός θεραπευτικός παράγοντας μέχρι σήμερα.

Το πίτουρο ρυζιού είναι ένα υποπροϊόν που παράγεται κατά τη διαδικασία εξευγενισμού του ρυζιού και έχει περιορισμένη χρησιμότητα και χαμηλή εμπορική αξία. Ωστόσο, περιέχει αρκετές ενώσεις με αντικαρκινικές ιδιότητες, όπως η γ-ορυζανόλη και η γ-τοκοτριενόλη. Για να διερευνήσει αυτές τις θεραπευτικές ιδιότητες του πίτουρου ρυζιού, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Makiya Nishikawa από το Πανεπιστήμιο Επιστημών του Τόκιο (TUS) στην Ιαπωνία ανέπτυξε νανοσωματίδια από πίτουρο ρυζιού και εξέτασε την αποτελεσματικότητά τους σε μοντέλα ποντικών. Η μελέτη τους, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nanobiotechnology στις 16 Μαρτίου 2024 και τη συνυπογράφουν ο Δρ Daisuke Sasaki, η κα Hinako Suzuki, ο αναπληρωτής καθηγητής Kosuke Kusamori και ο επίκουρος καθηγητής Shoko Itakura από το TUS.

Τα ευρήματα της μελέτης

Η μελέτη αξιολόγησε τις αντικαρκινικές επιδράσεις των νανοσωματιδίων από πίτουρο ρυζιού (rbNPs), τα οποία προέκυψαν από την επεξεργασία και τον καθαρισμό εναιωρήματος πίτουρου ρυζιού Koshihikari σε νερό. Όταν μια καρκινική κυτταρική σειρά με την ονομασία colon26 υποβλήθηκε σε επεξεργασία με rbNPs, η κυτταρική διαίρεση ανακόπηκε και επήλθε προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος, υποδεικνύοντας ισχυρές αντικαρκινικές επιδράσεις των νανοσωματιδίων. Η παρατηρούμενη αντικαρκινική δράση των rbNPs μπορεί να αποδοθεί στη γ-τοκοτριενόλη και τη γ-ορυζανόλη, που προσλαμβάνονται εύκολα από τα καρκινικά κύτταρα με αποτέλεσμα τη διακοπή του κυτταρικού κύκλου και τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο. Επιπλέον, τα rbNPs μείωσαν την έκφραση πρωτεϊνών, όπως η β-κατενίνη (πρωτεΐνη που σχετίζεται με το σηματοδοτικό μονοπάτι Wnt που εμπλέκεται στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό) και η κυκλίνη D1, οι οποίες είναι γνωστό ότι προάγουν την υποτροπή του καρκίνου και τις μεταστάσεις. Επιπλέον, οι rbNPs μείωσαν την έκφραση της β-κατενίνης μόνο στα κύτταρα του παχέος εντέρου26 χωρίς να επηρεάσουν τα μη καρκινικά κύτταρα.

Το πίτουρο ρυζιού έχει διάφορα χαρακτηριστικά που το καθιστούν εξαιρετική πηγή θεραπευτικών pdNPs. Πρώτον, είναι οικονομικό σε σύγκριση με πολλές άλλες πηγές pdNPs. Δεύτερον, η αποτελεσματικότητα της παρασκευής των rbNPs είναι υψηλότερη από εκείνη των pdNPs που έχουν αναφερθεί προηγουμένως. Εκτός του ότι είναι πρακτικό και ασφαλές ως αντικαρκινικό θεραπευτικό, οι φυσικοχημικές ιδιότητες των rbNPs είναι πολύ σταθερές. Ωστόσο, πρέπει να διερευνηθούν ορισμένες παράμετροι, όπως η καθιέρωση τεχνολογιών διαχωρισμού σε φαρμακευτικό επίπεδο, η αξιολόγηση των παραμέτρων ελέγχου της παραγωγικής διαδικασίας και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας σε ανθρώπινες καρκινικές κυτταρικές σειρές και ζωικά μοντέλα ξενομοσχεύματος, πριν από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Συμπερασματικά, το πίτουρο ρυζιού, ένα γεωργικό, απόβλητο προϊόν, αποτελεί πηγή θεραπευτικών pdNPs που είναι προσιτά, αποτελεσματικά και ασφαλή και έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου στο μέλλον.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα