Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρωτεΐνη από… αέρα – Διπλό χτύπημα!

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΠρωτεΐνη από... αέρα - Διπλό χτύπημα!
spot_img

Την πρώτη φορά ίσως είσαι λίγο δύσπιστος. Εάν όμως το θέμα… “διπλώσει” δεν έχεις παρά να το αποδεχθείς και να το απολαύσεις…

Μετά την Air protein η οποία αξιοποίησε την τεχνολογία της NASA για να δημιουργήσει μια πηγή πρωτεΐνης από τον αέρα που αναπνέουμε, η φινλανδική start-up εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων, Solar Foods, ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει μια διαδικασία δημιουργίας πρωτεΐνης κυριολεκτικά από αέρα και μάλιστα λέει ότι θα μπορούσε να είναι το φαγητό του μέλλοντος. Όπως αναφέρει η Solar Foods, “δημιουργήσαμε έναν επαναστατικό τρόπο παραγωγής μιας φυσικής πρωτεΐνης μόνο με ηλεκτρισμό και αέρα. Ένα εντελώς νέο είδος τροφής που είναι φυσικό, μπορεί να έχει γεύση όπως οτιδήποτε, και σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο φαγητό, χωρίς να περιορίζεται στη διαθεσιμότητα της γης ή στη χρήση ζώων, στη γεωργία και στην υδατοκαλλιέργεια. Η απελευθέρωση της παραγωγής πρωτεΐνης είναι επιτέλους δυνατή”.

Μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο το solein Υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εγκριθεί ως νέο τρόφιμο – Novel Food.

Οι επιστήμονες της Solar Foods κατάφεραν να αναπτύξουν μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πρωτεΐνη, τη solein, η οποία παράγεται από ένα μόνο μικρόβιο, χρησιμοποιώντας διοξείδιο του άνθρακα – από τον αέρα – και υδρογόνο που διασπάται από το νερό χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια.

H Solein είναι vegan και το τελικό προϊόν περιέχει περίπου 65 τοις εκατό πρωτεΐνη, 20-25 τοις εκατό υδατάνθρακες και 5-10 τοις εκατό λίπη. Το Solein περιέχει επίσης μικρές ποσότητες βασικών χημικών στοιχείων, όπως άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την μονοκυτταρική καλλιέργεια είναι εκατό φορές χαμηλότερες από ό,τι από την παραγωγή κρέατος και δέκα φορές χαμηλότερες από ό,τι από τις καλλιέργειες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Solar foods, Pasi Vainikka, δήλωσε ότι η διαδικασία ζύμωσης αερίου που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της πρωτεΐνης είναι συγκρίσιμη κατά κάποιο τρόπο με τον τρόπο που φτιάχνεται η μπύρα ή το κρασί.

Συνήθως, για παράδειγμα, κατά την οινοποίηση προστίθεται μαγιά σε αυτό το ζαχαρούχο υγρό και αυτή η μαγιά “τρώει” ζάχαρη για να αναπτυχθεί άνθρακας και ενέργεια και να εκφράζει λίγο αλκοόλ στο περιβάλλον υγρό», εξήγησε ο Vainikka.

«Κάνουμε το ίδιο, όμως, το μικρόβιο μας δεν τρώει ζάχαρη, αλλά είναι το υδρογόνο και το διοξείδιο του άνθρακα στα οποία φυσαλίδες εισέρχονται ως αέρια στον ζυμωτήρα. Και εκεί είναι που το πολύ θεμελιώδες σημείο είναι πώς να αποσυνδεθεί από τη γεωργία. Δεν χρησιμοποιείται αγροτική πρώτη ύλη».

Εάν η τεχνολογία είναι επεκτάσιμη, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένα οφέλη για το μέλλον του είδους μας τόσο στη Γη όσο και στο διάστημα.

Η γεωργία και η σχετική χρήση γης συμβάλλουν σημαντικά στα αέρια του θερμοκηπίου παγκοσμίως και το 2018 ήταν υπεύθυνη για την απελευθέρωση 9,3 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

«Το πρόβλημα στο τρέχον σύστημα τροφίμων είναι ότι περίπου το ένα τρίτο των κλιματικών επιπτώσεων λόγω της ανθρώπινης δράσης οφείλεται σε αυτό που τρώμε και περίπου το 80% οφείλεται στη ζωική παραγωγή», είπε ο Pasi Vainikka.

«Έτσι, πρέπει να αφαιρέσουμε τα ζώα από το σύστημα τροφοδοσίας σε μεγάλο βαθμό. Η σολαϊνη (είναι) διατροφικά παρόμοια με το κρέας και παρόμοια προϊόντα με βάση το κρέας, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή το γάλα. Και αυτό θέλουμε να αντικαταστήσουμε».

Το πιλοτικό εργοστάσιο της εταιρείας τροφοδοτείται επί του παρόντος από υδροηλεκτρική ενέργεια, αλλά οι υπεύθυνοι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν ένα μείγμα υδροηλεκτρικής, αιολικής και ηλιακής ενέργειας για να ενισχύσουν την πράσινη ταυτότητά τους.

Η Solar Foods, η οποία υποστηρίζεται από τη φινλανδική κυβέρνηση, είδε επίσης το προφίλ της να ενισχύεται όταν ήταν μεταξύ των νικητών του NASA Deep Space Food Challenge.

Ο διαγωνισμός ζήτησε από τους καινοτόμους να δημιουργήσουν νέες ριζοσπαστικές τεχνολογίες τροφίμων ή συστήματα τροφίμων που απαιτούν ελάχιστους πόρους, τα οποία θα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής εάν γίνουμε διαπλανητικό είδος.

«Αυτό που κάνουμε επιστημονικά, αυτό που ιντριγκάρει το μυαλό, είναι ότι μπορούμε να ενσωματώσουμε αυτό το είδος παραγωγής τροφής στο υπάρχον σύστημα υποστήριξης της ζωής στα διαστημόπλοια», είπε ο Vainikka.

 Και, ακριβώς όπως το μικρόβιό της, η Solar Foods αναπτύσσεται με την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου μεγάλης κλίμακας να έχει ξεκινήσει στα τέλη του 2021. Θα είναι εκατό φορές μεγαλύτερο από αυτό το πιλοτικό εργοστάσιο και αναμένεται να παράγει τέσσερα εκατομμύρια γεύματα Solein ετησίως όταν τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Πηγή: euronews

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο