Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σιγκαπούρη: Σύσταση βάσης δεδομένων για την αναγνώριση τροφίμων

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΣιγκαπούρη: Σύσταση βάσης δεδομένων για την αναγνώριση τροφίμων
spot_img

Δύο επιστήμονες από το Management University της Σιγκαπούρης, σχεδιάζουν ένα ισχυρό σύστημα αναγνώρισης τροφίμων, χρήσιμο για διατροφολόγους και καταναλωτές.

H τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση έχουν ήδη γίνει δημοφιλείς για τις δυνατότητες που προσφέρουν σε διάφορους τομείς στη βιομηχανία τροφίμων, όπως για τη διαφήμιση, την ανίχνευση των αναγκών των καταναλωτών από ορισμένα σουπερμάρκετ, ακόμα και για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Τώρα, όμως, δύο επιστήμονες από το Management University της Σιγκαπούρης, ξεκινώντας ένα 3ετες έργο χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Παιδείας του κράτους, στοχεύουν στο να σχεδιάσουν ένα ισχυρό σύστημα αναγνώρισης τροφίμων, σε πρώτη φάση για τοπικά είδη.

Οι δύο ερευνητές από τη  Σχολή Υπολογιστών και Επιστημών της Πληροφορίας του SMU,  ο καθηγητής Ngo Chong Wah  και  ο αναπληρωτής καθηγητής Rajesh Balan,  έχουν ήδη μεγάλη εμπειρία στην αναγνώριση και την καταγραφή τροφίμων, την οποία φυσικά αξιοποίησαν στο σύστημά τους.

Με τη νέα δυνατότητα αναγνώρισης τροφίμων που σχεδιάζουν ο χρήστης όχι μόνο θα μπορεί να τραβάει φωτογραφία το φαγητό που τρώει, αλλά όταν η εικόνα ανεβαίνει, ο αλγόριθμος θα μπορεί να ταυτοποιεί τον τύπο του φαγητού που καταναλώνεται επακριβώς, να βρίσκει τη σωστή συνταγή, συστατικά και την εκτέλεση για μια συνταγή, καθώς και να κάνει ειδική μνεία στα θρεπτικά συστατικά.  

Αυτό τουλάχιστον είναι το αρχικό όραμα, το οποίο θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν όσο περισσότερο γίνεται κοντά σε αυτό, μιας και η διαθέσιμη τεχνολογία του σήμερα θέτει περιορισμούς ως προς τις δυνατότητές τους.

Ένας επιπλέον στόχος τους είναι να δημιουργήσουν μέσα από το σύστημα αναγνώρισης ένα εργαλείο για τους διαιτολόγους, οι οποίοι θα μπορούν τραβώντας απλά μια φωνογραφία να υπολογίζουν τις θερμίδες  και τη διατροφική αξία ενός γεύματος, αλλά και για το μέσο άνθρωπο που θέλει να καταγράφει τις θερμίδες του.

Ένα θέμα του ερευνητικού έργου, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα είναι να διασφαλιστεί ότι το σύστημα αναγνώρισης τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα γίνει πιο συμπεριληπτικό και σε άλλες κουζίνες στο μέλλον και θα «μαθαίνει» και άλλα πιάτα με την πάροδο του χρόνου, μιας και μέχρι στιγμής αναγνωρίζει μόνο 1.000 δημοφιλή πιάτα της Σιγκαπούρης.

Ένας άλλος παράγοντας που θα διασφαλίσουν θα είναι η καλή διεπαφή με τον χρήστη, για το οποίο θα συνεργαστούν με 40 άτομα για την έρευνα, τα οποία θα συμμετέχουν στην καταχώρηση τροφίμων για τη βάση δεδομένων για τέσσερις εβδομάδες.

Οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης είναι περήφανοι για τις τοπικές κουζίνες τους και το έργο SMU θα επικεντρωθεί σε πρώτη φάση, όπως προαναφέρθηκε, στην πληθώρα των πιάτων που διατίθενται στην πολυφυλετική Σιγκαπούρη, είτε κινέζικα, ινδικά, μαλαισιανά ή περανακάν (ένας συνδυασμός κινέζικου και μαλαισιανού).

Η SMU συνεργάζεται ήδη με κυβερνητικούς φορείς και εξωτερικές εταιρείες για υπηρεσίες αναγνώρισης τροφίμων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα