Μεγάλες εταιρείες “σηκώνουν τα μανίκια” και δημιουργούν σοκολάτες χωρίς τους καρπούς των κακαόδεντρων. Αλλά πόσο μοιάζουν αυτές οι σοκολάτες με τις κανονικές;
Τι καθιστά μια σοκολάτα πραγματική και μοναδική; Υπάρχει σοκολάτα χωρίς κακάο;
Σοκολάτα. Και τι δεν μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε αυτή τη λέξη. Ένα σωρό παιδικές και ενήλικες αναμνήσεις με πολλές γλυκές αμαρτίες να ικανοποιούν τον ουρανίσκο μας. Όλοι ξέρουμε τη σοκολάτα με τη συνηθισμένη της μορφή, με κόκκους από τον πυρήνα του κακαόδεντρου Theobroma. Η πιο απλή σοκολάτα σε σχέση με τα συστατικά είναι η μαύρη σοκολάτα, η οποία είναι ουσιαστικά αλεσμένα κακάο και ζάχαρη. Αλλά γίνεται να δημιουργηθεί σοκολάτα χωρίς κακάο;
Ποιες είναι οι εναλλακτικές σοκολάτας χωρίς κακάο;
Η απάντηση στο ερώτημα είναι, ναι. Αλλά δεν θα είναι σοκολάτα. Και αυτό οφείλεται, αρχικά, σε ορισμένα υλικά που μπορούν να υποκαταστήσουν επάξια κάποια στοιχεία του κακάο, αλλά δεν έχουν αρκετό λίπος. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Bean to Bar World, υπάρχουν μερικά δέντρα από το ίδιο γένος στο οποίο βρίσκεται το κακάο, όπως το T. bicolor ή το Cupuacu που μοιάζουν με το κακάο, αλλά, δυστυχώς δεν περιέχουν αρκετή ποσότητα λίπους για να παράγουν μια «σοκολάτα».
Έπειτα, υπάρχει και η πεποίθηση από μερικούς, ότι το χαρούπι σχετίζεται με τη σοκολάτα ή ένα καλό υποκατάστατο, αλλά ούτε αυτό είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, η μόνη ομοιότητά του είναι το ανοιχτό καφέ χρώμα και η γλυκιά του γεύση. Διαφορετικά, διαφέρει πολύ με το κακάο, καθώς δεν έχει καθόλου καφεΐνη, την οποία το κακάο, αν και σε μικρό βαθμό περιέχει. Ο μόνος λόγος για τον οποίο, λοιπόν, θα μπορούσε να φάει κάποιος μια «σοκολάτα» από χαρούπια, είναι αν είναι αλλεργικός σε κάποιο συστατικό της αυθεντικής.
Έπειτα, υπάρχει και το βουτυροκακάο. Ουσιαστικά, μια σοκολάτα με βουτυροκακάο παρασκευάζεται μόνο από το λίπος του κόκκου κακάο. Ο πυρήνας του κακάο έχει 50% λίπος. Οι πυρήνες μπορούν να πιεστούν για να απελευθερωθεί αυτό το λίπος που ονομάζουμε βούτυρο κακάο. Αυτό το βούτυρο κακάο μπορεί να αναμειχθεί με ζάχαρη και ένα άλλο γευστικό συστατικό για να παραχθεί μια σοκολάτα πχ η λευκή σοκολάτα. Τέτοιου είδους είναι και οι περισσότερες σοκολάτες της αγοράς και αυτό που αναγνωρίζει ο κόσμος ως σοκολάτες, αλλά και πάλι, δεν είναι πραγματικές σοκολάτες, αλλά πλησιάζουν αρκετά.
Τι καθιστά μια σοκολάτα πραγματική;
Αυτό που κάνει τη σοκολάτα μοναδική δεν είναι μόνο η γεύση, αλλά το λίπος του κόκκου κακάο. Το λίπος που ονομάζουμε βούτυρο κακάο είναι ένα μείγμα από κυρίως 3 λιπαρά οξέα (ελαϊκό, παλμιτικό, στεατικό) των οποίων οι ιδιότητες δίνουν στο βούτυρο κακάο (και στη σοκολάτα) το λείο, κρεμώδες τήγμα που κάνει μετέπειτα τη σοκολάτα να λιώνει στο στόμα, αλλά όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Οπότε μια πραγματική σοκολάτα πρέπει να συνδυάζει το βουτυροκακάο με στοιχεία από τον ίδιο τον κόκκο.
Πέρα από τις αλλεργίες, η ανάγκη να διαωνίσουμε την ανθρωπότητα όσο περισσότερο γίνεται, έχει φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη να σώσουμε τον πλανήτη και μάλιστα γρήγορα. Αυτός ο στόχος συνεπάγεται να υποκαταστήσουμε ορισμένα τρόφιμα που είτε κινδυνεύουν να εκλείψουν είτε η υπερκατανάλωσή τους βλάπτει τον πλανήτη. Ένα παράδειγμα που εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία είναι και το κακάο και πολλές εταιρείες έχουν ήδη πάρει πολύ «ζεστά» αυτή την αποστολή.
Οι υπάρχουσες cocoa free σοκολάτες
Η εταιρεία Planet Foods, για τον ιερό αυτό σκοπό δημιούργησε αυτό που αποκαλεί «σοκολάτα 100% χωρίς κακάο» επειδή, όπως δηλώνουν και στην ιστοσελίδα τους, αγαπούν τον πλανήτη. Η σοκολάτα λέγεται Nocoa. Σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας Chocolatier, UK, υπάρχει και το QOA. H εταιρεία παραγωγής του QOA ανακάλυψε το προϊόν αναλύοντας το «δακτυλικό» αποτύπωμα του κακάο σε όλα τα στάδια παραγωγής του και το μιμήθηκαν. Το προϊόν βασίζεται σε υποπροϊόντα ζύμωσης από τη βιομηχανία τροφίμων, όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά. Όσον αφορά στη γεύση και τη βιωσιμότητα, οι απόψεις των καταναλωτών είναι διφορούμενες, αλλά δυνητικά και τα δύο θα μπορούσαν να βελτιωθούν και να αποδειχτούν ωφέλιμα. Πάντως ένα είναι σίγουρο: Κανένα από αυτά δεν πλησιάζει ακόμα την αυθεντική σοκολάτα.