Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
1.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συσκευή B.EL.D: Ελληνοκυπριακή ανακάλυψη ταχείας ανίχνευσης επιβλαβών βακτηρίων που λύνει τα χέρια της βιομηχανίας τροφίμων

ΑρχικήΝέαΣυσκευή B.EL.D: Ελληνοκυπριακή ανακάλυψη ταχείας ανίχνευσης επιβλαβών βακτηρίων που λύνει τα χέρια της βιομηχανίας τροφίμων
spot_img

Η συσκευή B.EL.D, δημιουργία της Κυπριακής εταιρείας EMBIO DIAGNOSTICS, μπορεί να ανιχνεύσει Listeria, σαλμονέλα και άλλα παθογόνα στα προϊόντα σε μόλις λίγα λεπτά, γλιτώνοντας την βιομηχανία τροφίμων χρόνο και χρήμα.

Μιας και η γνώση περί ασφάλειας τροφίμων ανήκει στις ανερχόμενες καταναλωτικές τάσεις, οποιαδήποτε καινοτομία στο χώρο αποτελεί και ένα βήμα πιο κοντά σε αυτούς και τις ανάγκες τους.

H ΕΜΒΙΟ Diagnostics, είναι μια scale up εταιρεία με έδρα την Κύπρο, που βοηθά τις εταιρείες να ανταποκριθούν σε αυτή την τάση, αναπτύσσοντας μια καινοτόμα συσκευή ταχείας διάγνωσης, η οποία διαθέτει πολλαπλές εφαρμογές, μεταξύ άλλων και στην ασφάλεια τροφίμων. 

Πρόκειται για τη συσκευή B.EL.D, έναν φορητό χημικό αναλυτή πολλαπλών χρήσεων, με την ιδιότητα ανίχνευσης των βακτηρίων και άλλων επιβλαβών ουσιών, μόλις μέσα σε λίγα λεπτά. Αν και η συσκευή χρειάζεται ελάχιστο χρόνο για να αποδώσει, πίσω από αυτήν κρύβονται δύο χρόνια σκληρής δουλειάς. Και το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι παραπάνω από αποζημιωτικό.

Σύμφωνα με την Αγνή Χατζηλουκά, επιστήμονα στην εταιρεία και μία από τους ανθρώπους πίσω από την ανακάλυψη αυτής της καινοτομίας που μίλησε στο Cibum, η συσκευή δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης του βακτηρίου Listeria σε γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και της salmonella σε προϊόντα κρέατος, αμφότερες υπεύθυνες για την πρόκληση εκατοντάδων- αν όχι χιλιάδων- τροφιμογενών ασθενειών στην Ευρώπη. Η καινοτόμα συσκευή είναι πολύ εύκολη στη χρήση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εργαζόμενους στη βιομηχανία τροφίμων χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο και με 99% αποτελέσματα ακριβείας.

Η αρχή λειτουργίας της συσκευής είναι ένα δυναμικό ανοιχτού κυκλώματος (OCP). Το σύστημα χρησιμοποιεί μετατροπείς αναλογικού σε ψηφιακό (A/D) υψηλής ακρίβειας για τη μέτρηση ηλεκτρικών σημάτων από κυψέλες που χρησιμοποιούνται ως στοιχεία βιοαναγνώρισης, επιτρέποντας έλεγχο υψηλής απόδοσης, παράλληλες μετρήσεις, ασύρματες μεταδόσεις και δοκιμές υψηλής ταχύτητας. 

“Η συσκευή B.EL.D διαθέτει τη δυνατότητα σύνδεσης σε Android κινητά, μέσω Bluetooth και δίνει την ευκαιρία στους χρήστες να έχουν πιο οργανωμένη και άμεση πρόσβαση στα δεδομένα τους”, ανέφερε σε συνέντευξή της στο cibum η κα Χατζηλουκά.

Επί του παρόντος, η κυπριακή εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων, Χαραλαμπίδης Κρίστης, είναι μία από τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τη συσκευή για την ανίχνευση παθογόνων ουσιών, ενώ η ΕΜΒΙΟ DIagnostics βρίσκεται παράλληλα σε άμεση συνεργασία με φορείς, όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Στα άμεσα σχέδιά της ανήκει και η επέκτασή τους στην Ελλάδα, με το άνοιγμα νέων γραφείων στη χώρα.

Η αρχή λειτουργίας της συσκευής είναι ένα δυναμικό ανοιχτού κυκλώματος (OCP). Το σύστημα χρησιμοποιεί μετατροπείς αναλογικού σε ψηφιακό (A/D) υψηλής ακρίβειας για τη μέτρηση ηλεκτρικών σημάτων από κυψέλες που χρησιμοποιούνται ως στοιχεία βιοαναγνώρισης, επιτρέποντας έλεγχο υψηλής απόδοσης, παράλληλες μετρήσεις, ασύρματες μεταδόσεις και δοκιμές υψηλής ταχύτητας. 

 “Η συσκευή μας δεν έχει στόχο να αντικαταστήσει ήδη υπάρχουσες μεθόδους ανίχνευσης παθογόνων, αλλά να προσφέρει απαντήσεις άμεσα, αξιόπιστα και οικονομικά, γλιτώνοντας τη βιομηχανία τροφίμων από πολλές κοστοβόρες ανακλήσεις, συμβάλλοντας παράλληλα στη δημόσια υγεία και την ασφάλεια τροφίμων”,τόνισε στο Cibum η κ. Χατζηλουκά. 

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα φυτοφάρμακα έχει το Ελληνικό μέλι; Επιστημονική μελέτη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου 

Τι έδειξε μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε δείγματα ελληνικού μελιού και για το πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία των καταναλωτών.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Κλειστά αύριο καταστήματα και απαγόρευση ντελίβερι σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική- Σημερινές εικόνες διανομέων στο χιόνι κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Κλειστά αύριο τα καταστήματα στην βόρεια και βορειοανατολική Αττική και απαγορεύονται μετά τις 18.00 οι υπηρεσίες delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. Συνεχίζουν σήμερα τις παραδόσεις φαγητού πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χιόνι.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα