Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τεχνολογία pigging: Τι είναι και πώς λειτουργεί στη βιομηχανία τροφίμων;

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΤεχνολογία pigging: Τι είναι και πώς λειτουργεί στη βιομηχανία τροφίμων;
spot_img

Η τεχνολογία pigging, η οποία περιγράφεται ως «Ανάκτηση υγρών προϊόντων» ή «ανάκτηση προϊόντων σωληνώσεων», υπάρχει σε διαφορετικές μορφές από τις αρχές του εικοστού αιώνα.

Σήμερα, μια μεγάλη ποικιλία τομέων, βιομηχανιών και εφαρμογών που επεξεργάζονται υγρά χρησιμοποιούν pigging (ακριβέστερα περιγράφεται ως «Ανάκτηση υγρών προϊόντων» ή «ανάκτηση προϊόντων σωληνώσεων») για να ανακτήσουν υγρά από αγωγούς και σωληνώσεις, να μειώσουν τα απόβλητα και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών της παραγωγής τους.

Το Pigging είναι μια τεχνική επιτόπιας επιθεώρησης (in-line inspection – ILI), στην οποία οι συσκευές που αναφέρονται ως “χοίροι” εισάγονται σε αγωγούς για την εκτέλεση δραστηριοτήτων καθαρισμού και επιθεώρησης. Μπορεί να διεξαχθεί σε διάφορα μεγέθη αγωγών χωρίς να χρειάζεται να σταματήσει η ροή του υλικού μέσω της γραμμής.

Στις βιομηχανίες επεξεργασίας, το pigging αναφέρεται στην τεχνολογία που χρησιμοποιεί εξειδικευμένα βλήματα για την ανάκτηση υπολειπόμενου υγρού σε αγωγούς ή βιομηχανικούς σωλήνες, αντί για απόβλητα. Έχει προχωρήσει από τον βασικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των σωλήνων πετρελαίου, στην προηγμένη, πλήρως αυτοματοποιημένη βιομηχανική τεχνολογία ανάκτησης προϊόντων αγωγών και μεταφοράς υγρών που χρησιμοποιείται σήμερα.

Πού χρησιμοποιείται το pigging;

Εάν πίνετε κρασί, μπύρα, οινοπνευματώδη ποτά, χυμούς φρούτων, κόλα ή άλλα είδη αναψυκτικών, εάν τρώτε σοκολάτα, γλυκά, καραμέλα, γιαούρτι, σούπα, μέλι, σάλτσες, έτοιμα γεύματα ή ντιπ, ή αν χρησιμοποιείτε βερνίκι, σαμπουάν, τζελ ξυρίσματος, καλλυντικά, οδοντόκρεμα, υγρό πλυσίματος ή άλλο οικιακό προϊόν, τότε είναι πολύ πιθανόν ότι έχετε πιει, φάει ή χρησιμοποιήσει κάτι που έχει υποστεί pigging, καθώς η τεχνολογία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας ή της παραγωγής του.

Στην απλούστερη μορφή του, ένα σύστημα pigging αποτελείται από ένα στερεό βλήμα ή βύσμα (το οποίο αποκαλείται “pig – χοίρος”) με διάμετρο ελαφρώς μεγαλύτερη από τον αγωγό ή τη σωλήνωση που μεταφέρει το υγρό. Το pigging λειτουργεί εισάγοντας αυτό το χοίρο στον αγωγό και σπρώχνοντάς τον μέσα από το σωλήνα. Μερικές φορές εισάγεται χειροκίνητα αλλά πιο συχνά αυτόματα. Οι χοίροι εισάγονται, προχωρούν και επιστρέφουν χρησιμοποιώντας εκτοξευτές χοίρων και δέκτες χοίρων. Μετά το pigging, το υγρό συλλέγεται ή συνεχίζει να επεξεργάζεται.

Γιατί μια εταιρεία να χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο;

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι οργανισμοί στις βιομηχανίες διεργασιών το χρησιμοποιούν είναι η ανάκτηση προϊόντων, η οποία αυξάνει τις αποδόσεις και μειώνει τα απόβλητα. Οι βιομηχανίες διεργασιών χρησιμοποιούν επίσης pigging για να καθαρίσουν το εσωτερικό των σωλήνων και της σωλήνωσης, να μεταφέρουν υγρά, να μειώσουν τη χρήση υγρών καθαρισμού, να χρησιμοποιήσουν λιγότερο νερό, να εξοικονομήσουν χρόνο, να βελτιώσουν την αποδοτικότητα της διαδικασίας και τελικά να αυξήσουν τα κέρδη. Επιπλέον, επειδή η ανάκτηση προϊόντων σωληνώσεων χρησιμοποιώντας pigging εξοικονομεί πόρους, βοηθά επίσης στη βιωσιμότητα.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας pigging;

Για να εφαρμοστεί το pigging σε ένα σύστημα, οι χοίροι προωθούνται μέσω του σωλήνα πιέζοντας την εργασία των σωλήνων. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ώθησης των χοίρων, αλλά συνήθως ο πεπιεσμένος αέρας, το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το άζωτο, το καθαρό νερό ή ακόμα και το επόμενο προϊόν (ανάλογα με την εφαρμογή) παρέχουν την πίεση. Αντί να ξεπλυθεί σε περιοχές αποστράγγισης, επεξεργασίας αποβλήτων ή συλλογής, ανακτάται το υγρό υπόλειμμα στο σωλήνα: ωθείται από τον χοίρο και αναγκάζεται στο πληρωτικό ή τη δεξαμενή προορισμού να συνεχίσει την επεξεργασία μαζί με το υπόλοιπο προϊόν.

Πόσο γρήγορη είναι η διαδικασία pigging;

Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι το pigging είναι μια εξαιρετικά γρήγορη διαδικασία. Η ακριβής ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει ένας “χοίρος” εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, η διαδικασία είναι σχεδόν πάντα πολύ πιο γρήγορη από ό,τι πιστεύουν πολλοί και αυτό επειδή εξοικονομεί χρόνο και εργασία με μειωμένο CIP και επιταχύνει τις αλλαγές.

Ποια είναι τα μέρη και τα εξαρτήματα των συστημάτων pigging;

Ένα σύστημα pigging αποτελείται από μια ποικιλία διαφορετικών εξαρτημάτων. Αυτά περιλαμβάνουν εκτοξευτές “χοίρων”, δέκτες, ανιχνευτές, περιβλήματα, πηγές προωθητικών, PLCs, HMI, λογισμικό ελέγχου και διάφορες βαλβίδες, υποστηρίγματα και εξαρτήματα.

Τα εξαρτήματα του συστήματος Pigging τοποθετούνται συχνά σε υπάρχοντα εξοπλισμό διεργασίας ή μπορούν να ενσωματωθούν σε νέα σχέδια. Ωστόσο, το πιο σημαντικό συστατικό είναι ο ίδιος ο “χοίρος”. Η λειτουργική απόδοση, η αποτελεσματικότητα και τελικά η επιτυχία ενός έργου pigging εξαρτάται από ένα αξιόπιστο, υψηλής απόδοσης, καλά σχεδιασμένο, καλής ποιότητας εξάρτημα “χοίρου”.

Ένα τεχνολογικό βήμα παραπέρα: Intelligent Pigging

Το Intelligent Pigging είναι μια τεχνική επιθεώρησης με την οποία ένας καθετήρας επιθεώρησης, που συχνά αναφέρεται ως “έξυπνος” χοίρος, προωθείται μέσω ενός αγωγού ενώ συλλέγει σημαντικά δεδομένα, όπως η παρουσία και η θέση διάβρωσης ή άλλες ανωμαλίες στα εσωτερικά τοιχώματα του σωλήνα.

Αυτό που κάνει το έξυπνο pigging διαφορετικό, είναι ότι οι έξυπνοι χοίροι είναι σε θέση να εκτελούν προηγμένες δραστηριότητες επιθεώρησης καθώς ταξιδεύουν κατά μήκος του σωλήνα, εκτός από τον καθαρισμό. Οι έξυπνοι χοίροι χρησιμοποιούν μη καταστροφικές τεχνικές εξέτασης, όπως δοκιμές υπερήχων και δοκιμές διαρροής μαγνητικής ροής για να επιθεωρήσουν για διάβρωση, απώλεια μετάλλων, pitting, ανωμαλίες συγκόλλησης και ρωγμές. Είναι επίσης σε θέση να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με τη διάμετρο, την καμπυλότητα, τις στροφές και τη θερμοκρασία του αγωγού.

Το έξυπνο pigging παρέχει μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές μορφές επιθεώρησης αγωγών. Επιτρέπει τον καθαρισμό και τον έλεγχο των αγωγών χωρίς να χρειάζεται να σταματήσει η ροή του προϊόντος. Επιτρέπει επίσης την πλήρη επιθεώρηση του αγωγού χωρίς να χρειάζεται να αποστείλει επιθεωρητές σε όλο το μήκος του. Τέλος, παρέχει ταυτόχρονα υπηρεσίες καθαρισμού και επιθεώρησης, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα στις εταιρείες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο