Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το λούπινο και γιατί οι μεγάλες βιομηχανίες εναλλακτικών τροφίμων επενδύουν εκατομμύρια

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΤι είναι το λούπινο και γιατί οι μεγάλες βιομηχανίες εναλλακτικών τροφίμων επενδύουν εκατομμύρια
spot_img

Τα φασόλια λούπινου, το πανίσχυρο αυτό όσπριο μπορεί να είναι το επόμενο συστατικό που θα ακούγεται όλο και πιο πολύ στη βιομηχανία τροφίμων κλέβοντας την παράσταση, κυρίως ως πηγή εναλλακτικής πρωτεΐνης.

Τα στρογγυλά στο χρώμα της μουστάρδας φασόλια λούπινου, γνωστά και ως φασόλια λούπινι, αποτελούν διατροφική δύναμη καθώς είναι γεμάτα φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα όπως το μαγνήσιο και, περιέχουν και τα εννέα αμινοξέα. Τα φασόλια λούπινου, των οποίων οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν μεγάλοι θαυμαστές, είναι επίσης απίστευτα βιώσιμα στην καλλιέργεια, συμβάλλοντας σε φιλικές προς το έδαφος καλλιέργειες. 

Είναι φυτό κοινό στην Ελλάδα και ιδίως στην Πελοπόννησο ως αυτοφυές και καλλιεργείται στη Μάνη, την Τριφυλία και την Κρήτη και χρησιμεύει ως τρόφιμο ή επιδόρπιο και για την διατροφή των ζώων ή σαν λίπασμα. Το συναντούμε με τις ονομασίες λούπινα, λυμπινόν, λουπινάρι, λουμπινάρια, πικροκουκιά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η καλλιέργεια του λούπινου στην αρχαιότητα ξεκίνησε από την Αίγυπτο. Όμως πιθανότερο είναι το λευκό λούπινο να καλλιεργήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, όπου υπάρχουν οι περισσότερες ποικιλίες του φυτού σε άγρια μορφή μέχρι σήμερα.

Εδώ και χρόνια τρώγονται ως σνακ τουρσί αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια τράβηξαν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας καθώς η καινοτομία στα τρόφιμα αναπτύσσεται και η βιομηχανία αναζητά νέους τρόπους βιωσιμότητας και εναλλακτικών προϊόντων που θα μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τις ζωικές πρωτεΐνες.  

Η επέλαση του Λούπινου στην παγκόσμια βιομηχανία εναλλακτικών προϊόντων

Πρόσφατα η Protein Industriew σε συνεργασία με συνεταιρισμούς αγροτών και επένδυση ύψους 7,3 εκατ. $ ενισχύει την παραγωγή του κόκκου λούπινου καθιστώντας το μια βασική καλλιέργεια (μαζί με το μπιζέλι και τη σόγια) για τη βιομηχανία φυτικών πρωτεϊνών του Καναδά. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας το λούπινο έχει μία μοναδική σύνθεση που το καθιστά μία συναρπαστική πηγή πρωτεϊνών. Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μοναδική σύνθεση ελαίων και αμύλου είναι μία αναδυόμενη καλλιέργεια με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα των τροφίμων και ποτών με βάση τα φυτά. Οι εταιρείες θα το χρησιμοποιήσουν ως συστατικό για να αναπτύξουν φυτικά τυριά και εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Εκτός από τον Καναδά όμως και στην Δυτική Αυστραλία η Wide Open Agriculture εξάγει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας από φασόλια λούπινου, τα οποία καλλιεργούνται ευρέως στην περιοχή, που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν μόνο για τη διατροφή των ζώων. Η εταιρεία συνεργάζεται τώρα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Curtin για να δοκιμάσει πώς η πρωτεΐνη με βάση το λούπινο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε μια σειρά προϊόντων διατροφής όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά. 

Στη Μαλαισία, ο προμηθευτής συστατικών CK Ingredients χρησιμοποιεί κόκκους λούπινου για να παρασκευάσει το προϊόν LuPro Lupine. Είναι ένα από τα κορυφαία σε πωλήσεις της εταιρείας που βοηθά τις επωνυμίες να ενισχύσουν την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη των τροφών τους, είτε είναι σνακ είτε smoothies, και επίσης λειτουργεί ως υποκατάστατο των αμύλων στα σκευάσματα. Το CK, το οποίο χαρακτήρισε τα λούπινα ως «επαναστατικό φασόλι», διαφημίζει το φασόλι ως ήρωα χάρη στις ιδιότητές του που είναι φιλικές προς την κέτο διατροφή. 

Το λούπινο ως vegan κρέας

Πέρα από συστατικά σε τρόφιμα, τα φασόλια λούπινου μετατρέπονται και σε κρέατα φυτικής προέλευσης. Ειδικά καθώς ωριμάζει η βιομηχανία των vegan, όλο και περισσότερες μάρκες διαφοροποιούνται από τον ανταγωνισμό χρησιμοποιώντας μια πιο διαφοροποιημένη σειρά φυτικών καλλιεργειών. Και επιλέγουν το λούπινο ως ένα από αυτά, αντί για τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες φυτικές πρωτεΐνες όπως η σόγια, το σιτάρι και ο αρακάς. 

Η Eighth Day Foods, επίσης στη Αυστραλία, δημιούργησε το Lupreme, το οποίο είναι φτιαγμένο από 100% γλυκά φασόλια λούπινου. Χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή επεξεργασία ζύμωσης, η startup συλλέγει ολόκληρα κομμάτια Lupreme, το οποίο έχει γεύση, όψη κρέατος και, όταν μαγειρεύεται μοιάζει με κοτόπουλο. Μπορεί να κοπεί σε φιλέτα, να γίνει λουκάνικα, λωρίδες ή να γίνει εναλλακτικός κιμάς. 

Στη Σουηδία, η εταιρεία LuFu χρησιμοποιεί κόκκους λούπινου για να φτιάξει μπουκιές τόφου και κοτόπουλου. Η νέα εταιρεία που ιδρύθηκε από τέσσερις μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Lund στα τέλη του περασμένου έτους, θέλει να δημιουργήσει μια ολόκληρη σειρά εναλλακτικών πρωτεϊνών με βάση τα φυτά χρησιμοποιώντας το αρχαίο όσπριο. Οι φιλικές προς τους vegan μπουκιές κοτόπουλου, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν οκάρα από λούπινο (το υποπροϊόν της παραγωγής τόφου με βάση το λούπινο) και το συνδυάζουν με γλουτένη σίτου. 

Μια άλλη σουηδική εταιρεία, η Lupinita, χρησιμοποιεί το φασόλι για να παρασκευάσει τέμπες χωρίς σόγια, που μπορούν να μαριναριστούν, να τηγανιστούν και να ψηθούν στη σχάρα, όπως και οι παραδοσιακές αντίστοιχες με βάση τη σόγια. 

Υπάρχουν ακόμη και εταιρείες που παράγουν εναλλακτικές λύσεις αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων χρησιμοποιώντας φασόλια λούπινου. Ενώ η Lupini Milk χρησιμοποιεί το φασόλι για να παρασκευάσει γάλα 100% φυτικής προέλευσης, η Nabati Foods έκανε το ντεμπούτο της πρόσφατα για το νέο υγρό αντικατάστατο αυγού χωρίς γλουτένη και σόγια που χρησιμοποιεί το λούπινο ως βάση. 

Σε εξέλιξη είναι όμως και η άνοδος των σνακ με λούπινο. Πρωτοπόρος στην τάση είναι η Brami, η εταιρεία που κυκλοφόρησε στην αγορά βολικές συσκευασίες σνακ με φασόλια λούπινου πριν από τρία χρόνια. Αυτά τα σνακ, που διατίθενται σε διάφορες γεύσεις όπως δεντρολίβανο σκόρδου και τσίλι λάιμ, έγιναν γρήγορα επιτυχία στα ράφια λιανικής. 

Από τότε, περισσότερες καινοτομίες στο σνακ έχουν προέλθει από το δημοφιλές πλέον λούπινο. Στη Νέα Υόρκη, η Lupii φτιάχνει ενεργειακές μπάρες φιλικές προς τους vegan, γεμάτες πρωτεΐνες χρησιμοποιώντας το όσπριο και το συνδυάζει με άλλα φυτικά συστατικά όπως κάσιους, τζίντζερ, κακάο και κράνμπερι. Η startup στοχεύει μάλιστα στην κυκλοφορία περισσότερων προϊόντων με βάση το λούπινο από πατατάκια μέχρι μπισκότα. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα