Οι εμπνευστές του Ecovado, ισχυρίζονται ότι έχει ίδια γεύση με ένα πραγματικό αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές φρούτο και αυτό αποδεικνύουν και οι αριθμοί: Κάθε χρόνο καταναλώνονται 500.000 τόνοι αβοκάντο παγκοσμίως! Όμως το αβοκάντο είναι μια από τις πιο μη βιώσιμες καλλιέργειες και για να παραχθεί αυτή η ποσότητα καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες νερού: Για την παραγωγή και εξαγωγή ενός μόνο αβοκάντο χρειάζονται περίπου 320 λίτρα νερού. Επιπλέον, το αποτύπωμα άνθρακα του αβοκάντο είναι περίπου το ίδιο με ένα ολόκληρο κιλό μπανάνες.
Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Βρετανικού Πανεπιστημίου Central Saint Martins, Arina Shokouhi, απόφοιτη του Material Futures, εφηύρε ένα υποκατάστατο αβοκάντο που είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον: το Ecovado. Όπως το αβοκάντο, το Ecovado είναι ανοιχτό πράσινο, κρεμώδες και υγιεινό. Παρασκευάζεται από έναν συνδυασμό κυρίως φασολιών, φουντουκιού, μήλου και κραμβέλαιου. Σχεδιάστηκε προσδιορίζοντας τα χημικά στοιχεία του αβοκάντο και τη λειτουργικότητα κάθε μορίου για να προσπαθήσει να βρει ισοδύναμα από πιο τοπικές πηγές και πηγές χαμηλού αντίκτυπου που δεν βασίζονται σε απειλούμενες καλλιέργειες. Διαμορφώνοντας τη συνταγή από τοπικά συστατικά, η γεύση ποικίλλει στις τοποθεσίες παραγωγής. Η πρώτη συνταγή χρησιμοποιεί ευρέως παραγόμενα βρετανικά συστατικά και συνεπώς θα έχει διαφορετική γεύση από ένα Ecovado που δημιουργήθηκε σε άλλη χώρα.
Η Shokouhi συνεργάστηκε με τον επιστήμονα τροφίμων Jack Wallman από το Κέντρο Καινοτομίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Nottingham. Το Evocado περιβάλλεται από ένα ψεύτικο δέρμα φτιαγμένο από φυσικό κερί, το οποίο όχι μόνο είναι βιοδιασπώμενο και κομποστοποιήσιμο, αλλά μπορεί επίσης να ανακυκλωθεί μόλις φαγωθεί το εσωτερικό του. Στο κέντρο του Ecovado υπάρχει ένα μεγάλο παξιμάδι, αντί για πέτρα ενώ η ψύχα δημιουργείται από φασόλια, φουντούκι, μήλο και κραμβέλαιο.
Το Ecovado είναι μια μίμηση που προσπαθεί να βελτιώσει την πραγματικότητα, όχι απλώς να την αναπαράγει. Και οι εμπνευστές του ελπίζουν ότι θα ξεγελάσει ακόμη και τους πιο ευαίσθητους γευσιγνώστες και λάτρεις του αβοκάντο.