Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιομηχανία: Εναλλάκτες θερμότητας υψηλού υγιεινού σχεδιασμού

ΑρχικήΕπιστήμηΣταγόνες επιστήμηςΒιομηχανία: Εναλλάκτες θερμότητας υψηλού υγιεινού σχεδιασμού
spot_img

Οι ορθές πρακτικές υγιεινής είναι ζωτικής σημασίας στο χώρο της παραγωγής τροφίμων και ποτών, και ως ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία σε μια γραμμή επεξεργασίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι εναλλάκτες θερμότητας να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται σύμφωνα με αρχές υγιεινού σχεδιασμού.

Οι εναλλάκτες θερμότητας χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση και ψύξη υγρών τροφίμων, ώστε να είναι ασφαλή για κατανάλωση και είναι τα πιο θερμά σημεία κατά τη διάρκεια της θερμικής επεξεργασίας. Ο Allan Waide, διευθυντής επεξεργασίας για την Tetra Pak Oceania, επισημαίνει ότι είναι το μέρος του εξοπλισμού όπου είναι πιο πιθανό να συμβεί επιμόλυνση. “Ως εκ τούτου, οι καινοτομίες στον τομέα της υγιεινής της μηχανικής και του σχεδιασμού είναι το κλειδί για τη συνεχή ικανοποίηση των αυξανόμενων απαιτήσεων για την ασφάλεια των τροφίμων”, λέει ο Waide.

“Όλοι οι σωληνωτοί εναλλάκτες θερμότητας Tetra Pak (THEs) παρέχουν υψηλά πρότυπα υγιεινής για τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων στη Νέα Ζηλανδία”. Ως αναγνώριση αυτής της υγιεινής και της ποιότητας, οι THE της Tetra Pak είναι οι πρώτοι στο είδος τους που έλαβαν πιστοποίηση European Hygienic Engineering and Design Group (EHEDG).

Ο Jimmy Moons, παγκόσμιος εμπορικός διευθυντής προϊόντων της Tetra Pak, λέει ότι τα πρότυπα υγιεινής είναι απαραίτητα για την εταιρεία. «Αυτή η εργασία είναι ένα παράδειγμα του πώς επενδύουμε συνεχώς στην έρευνα για να εξασφαλίσουμε την πιο αποτελεσματική και αξιόπιστη θερμική επεξεργασία.

“Η πιστοποίηση EHEDG είναι απλώς ένα ακόμη βήμα στην προσπάθειά μας για αριστεία στον σχεδιασμό υγιεινής”, λέει ο Waide.

Πιστοποίηση EHEDG

Ο David Lowry, πρόεδρος της Επιτροπής EHEDG της Νέας Ζηλανδίας, λέει ότι ο στόχος του EHEDG είναι να «παρέχει βέλτιστες πρακτικές πληροφορίες και αρχές υγιεινής σχεδιασμού, βασισμένες στην επιστήμη, τη τεχνογνωσία και τις πρακτικές γνώσεις εφαρμογής στη βιομηχανία τροφίμων».

Παράγοντας κατευθυντήριες γραμμές, σε αντίθεση με λοιπά πρότυπα, ο παγκόσμιος οργανισμός παρέχει συστάσεις και περιγραφές σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές.

«Για να επιτευχθεί πιστοποίηση EHEDG, ορισμένα κριτήρια είναι κρίσιμα. Πραγματικά η πιστοποίηση, είναι η αναγνώριση ότι ένα εξάρτημα ή ένα στοιχείο μπορεί να καθαριστεί ικανοποιητικά σε ένα πρότυπο υγιεινής, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα καθαρισμού αναφοράς που ανταποκρίνεται σε πραγματικές συνθήκες», λέει ο Lowry.

Με πάνω από 55 κατευθυντήριες γραμμές που καλύπτουν τομείς όπως ο εξοπλισμός επεξεργασίας τροφίμων, ο σχεδιασμός βαλβίδων, ο εξοπλισμός αρτοποιίας και η επεξεργασία φρέσκων ψαριών, η σφραγίδα πιστοποίησης δεν αναγνωρίζεται ως πρότυπο προς το παρόν.

«Ωστόσο, η σφραγίδα πιστοποίησης αναγνωρίζεται από τους ρυθμιστικούς φορείς ως έντονα ενδεικτική ότι ο εξοπλισμός δεν χρειάζεται να αξιολογηθεί περαιτέρω ως προς την υγιεινή.

“Εάν ένας κατασκευαστής εξοπλισμού τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας ήθελε να εμπορευτεί τα εξαρτήματα ή τον εξοπλισμό του σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε είναι όφελος για αυτόν να έχει την εν λόγω πιστοποίηση, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ και αλλού”.

Σωληνωτός εναλλάκτης θερμότητας της Tetra Pak

Υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 250 μονάδες Tetra Pak THEs που χρησιμοποιούνται στη Νέα Ζηλανδία, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για την επεξεργασία υγρών γαλακτοκομικών προϊόντων, ποτών και βρεφικών τροφών, καθώς και πολλών άλλων εφαρμογών τροφίμων. “Αυτά τα THEs χρησιμοποιούνται κυρίως για ασηπτικά (μακράς διάρκειας) γαλακτοκομικά προϊόντα, μια απαιτητική υγειονομικά εφαρμογή”, λέει ο Waide.

«Μετά τις αρχικές δοκιμές, η Tetra Pak έκανε τροποποιήσεις για να αναπτύξει μια νέα σφραγίδα με υπερ-υγιεινό σχεδιασμό και σχήμα, η οποία χρησιμοποιεί υλικό εγκεκριμένο σύμφωνα με τον αμερικανικό FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) και εναρμονισμένους κανόνες της ΕΕ.

«Οι παραγωγοί γαλακτοκομικών της Νέας Ζηλανδίας θα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις νέες εξελίξεις στις δραστηριότητές τους, καθώς τα Tetra Pak THE είναι σχεδιασμένα για να επιτρέπουν αναβαθμίσεις σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις».

Πηγή: food Technolozy nz

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα