Νέα ανάκληση στιγμιαίων noodls λόγω καρκινογόνων ουσιών
Τα στιγμιαία νουντλς είναι προμαγειρεμένα, αποξηραμένα ζυμαρικά που συνήθως πωλούνται με αρωματική σκόνη και/ή λάδι καρύκευμα. Αυτά τα noodles είναι σχεδιασμένα για γρήγορη προετοιμασία, απαιτώντας μόνο βραστό νερό για λίγα λεπτά. Αν και είναι βολικά και φθηνά, τα στιγμιαία noodles θεωρούνται γενικά ανθυγιεινά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο, κορεσμένων λιπαρών και χαμηλής θρεπτικής αξίας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μέλι σε ζεστό τσάι: Ευρήματα Ελλήνων Επιστημόνων Τροφίμων για την απελευθέρωση τοξικής ουσίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι θα πάθετε αν τρώτε χοιρινό κάθε μέρα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl EE: “Μη ασφαλές για κατανάλωση” τρόφιμο μεγάλης ζήτησης – Μολύνθηκε με επικίνδυνο βακτήριο
Εκτός του από τα παραπάνω, τα νουντλς έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε νούμερο 1 αιτία παιδικών εγκαυμάτων, επίσης έχει βρεθεί πως κάποια προϊόντα περιέχουν ακατάλληλα συστατικά και πολλά πρόσθετα, και έχουν βρεθεί να περιέχουν ζωικό DNA από χοιρινό και κοτόπουλο. Τώρα όμως, ανακαλούνται και για υψηλή περιεκτικότητα σε αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων.
Οι αρχές του Βελγίου αλλά και η Κρατική Επιθεώρηση της Δημοκρατίας της Κροατίας ενημέρωσαν τους καταναλωτές για την ανάκληση του προϊόντος NONG SHIM Instant noodles (Instant Udon Cup Noodle) 12x62g, αριθμός ΠΑΡΤΙΔΑΣ TO24 TOM1 2A1 2330, που χρησιμοποιείται καλύτερα έως τις 17.7.2025, λόγω αυξημένης ποσότητας ορυκτελαίων (MOAH).
Το προϊόν δεν συμμορφώνεται με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θέσπιση των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη θέσπιση διαδικασιών σε θέματα ασφάλειας των τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μήπως ο μπακαλιάρος σας είναι… “απάτη”; Ο κίνδυνος παραπλάνησης και πως να το καταλάβετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 2,8 εκατομμύρια μπιφτέκια – Περιέχουν μπουλόνια από τον εξοπλισμό παραγωγής

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) αυτοί οι τύποι αρωματικών υδρογονανθράκων, είναι οι πιο επικίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών καθώς θεωρούνται δυνητικά καρκινογόνοι. Οι κανονισμοί της ΕΕ απαιτούν από τα κράτη μέλη να παρακολουθούν την παρουσία του MOH στα τρόφιμα σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα μείγματα ορυκτελαίων μπορεί να έχουν ποικίλα επίπεδα τοξικότητας, με το MOAH να είναι το πιο τοξικό λόγω της μεταλλαξιογένεσης και της καρκινογόνου δράσης του. Το Cibum είχε ενημερώσει για την μεγάλη ανάκληση σνακ πατατάκια σε έξι χώρες, επειδή περιείχαν ορυκτέλαια. Όπως διαπιστώθηκε, το λάδι που χρησιμοποιείται στον μηχανολογικό εξοπλισμό μόλυνε το σύνολο της παραγωγής με αποτέλεσμα να ανακληθούν 32 παρτίδες προϊόντων Και η Κροατία είχε ανακαλέσει τη σοκολάτα της Nestlé KIT KAT Mini 200g σε σακουλάκι λόγω παρουσίας ορυκτελαίων.
Οι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίου μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα με πολλούς τρόπους — μέσω της περιβαλλοντικής μόλυνσης, της χρήσης λιπαντικών για μηχανήματα, των μέσων απελευθέρωσης, των βοηθητικών μέσων επεξεργασίας, των πρόσθετων τροφίμων ή ζωοτροφών και της μετανάστευσης από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Οι συσκευασίες τροφίμων από χαρτί και χαρτόνι είναι ιδιαίτερα γνωστό ότι περιέχουν συχνά υψηλά επίπεδα αυτών των ενώσεων, οι οποίες προέρχονται από μελάνια ετικετών με βάση το ορυκτέλαιο, μη διατροφικής χρήσης. Μελέτη έχει δείξει με τοξικολογική αξιολόγηση των ορυκτελαίων που χρησιμοποιούνται σε μελάνια εκτύπωσης όφσετ μπορεί να προκύψει ένα ειδικό όριο μετανάστευσης 0,6 mg/kg στα τρόφιμα (κατά τη διάρκεια δοκιμής 65 ημερών).