Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Kαταγγελία εναντίον της Starbucks – Αλήθεια ή ψέμα ότι ο καφές Dark French Roast Coffee περιέχει πρόσθετο κάλιο;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνKαταγγελία εναντίον της Starbucks - Αλήθεια ή ψέμα ότι ο καφές Dark French Roast Coffee περιέχει πρόσθετο κάλιο;
spot_img

Σύμφωνα με την καταγγελία από την Puroast, η μη αποκάλυψη του πρόσθετου καλίου στον καταναλωτή από τα Starbucks μπορεί δυνητικά να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως νεφρικές παθήσεις ή καρκίνο.

Μια καταγγελία υποβλήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα στο Τμήμα Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Δικαιοσύνης της  Βόρειας Καρολίνας σχετικά με μια ποικιλία καφέ της πολυεθνικής Starbucks.

- Advertisement -

 H καταγγελία ισχυρίζεται ότι ο καφές Dark French Roast Coffee Starbucks, δηλαδή η σκούρα ποικιλία καφέ, «υπερβαίνει σημαντικά» τα επίπεδα των βασικών θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται σε άλλους ανόθευτους κόκκους που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και λιανικής.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ανεξάρτητες εργαστηριακές δοκιμές βρήκαν 13% περισσότερο κάλιο στη σκούρα καφέ ποικιλία του Starbucks σε σύγκριση με άλλες μάρκες καθώς και με τις αντίστοιχες σκούρες ποικιλίες Dunkin’ Donuts και Lavazza.

 Η καταγγελία αναφέρει μόνο εάν τα Starbucks τοποθετούσαν επιπλέον κάλιο στους κόκκους τους. Το συμπληρωματικό κάλιο παράγει ένα «λιγότερο πικρό» φλιτζάνι με χαμηλότερη οξύτητα, αλλά έρχεται σε αντίθεση με την ετικέτα των Starbucks που ισχυρίζεται ότι είναι «100% καφές Arabica», σύμφωνα με την κατάθεση.

Η ιστοσελίδα The Post επικοινώνησε με ορισμένους ειδικούς για να διασταυρώσει τους ισχυρισμούς, οι οποίοι δήλωσαν έκπληκτοι από τα ευρήματα. Συγκεκριμένα, ο Taka Shibamoto, διακεκριμένος ομότιμος καθηγητής στο UC Davis Coffee Center , ισχυρίστηκε πως κάτι τέτοιο ακούγεται σχετικά αδύνατον, δεδομένου πως μια τόσο μεγάλη εταιρεία όπως η Starbucks θα γνώριζε πως αυτό αντιτίθεται στους κανονισμούς. Εάν η καταγγελία είναι ακριβής,  το πρόσθετο κάλιο πιθανότατα προστέθηκε «για χάρη της γεύσης» ή για να μειώσει την οξύτητα του καφέ, είπε.

Η καταγγελία κατά των Starbucks την Puroast , η οποία πουλά καφέ υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικό, ισχυριζόμενη ότι είναι 70% λιγότερο όξινος από άλλες μάρκες. Με την καταγγελία επιδιώκει ο καφές της Starbucks να σταματήσει να πωλείται για την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς, όπως αναφέρει και στην καταγγελία το κάλιο σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο.

Η δυνητική μη ενημέρωση των καταναλωτών για το πρόσθετο θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσμενείς καταστάσεις υγείας, όπως υπερκαλιαιμία – ή αυξημένα επίπεδα καλίου στο αίμα που μπορεί σε ακραίες περιπτώσεις να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές, ισχυρίζεται η καταγγελία.

Τα υψηλά επίπεδα καλίου θα μπορούσαν επίσης να είναι προβληματικά για άτομα με νεφρική νόσο, καθώς τα όργανα δυσκολεύονται να αποβάλλουν τις υπερβολικές ποσότητες του στοιχείου από την κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με το American Kidney Fund .

Το κάλιο βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φυλλωδών χόρτων, των φασολιών, των ξηρών καρπών και των αμυλούχων λαχανικών. Ένα φλιτζάνι μαύρου καφέ 240ml περιέχει 116 χιλιοστόγραμμα καλίου, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού.

Η Starbucks, εν τω μεταξύ, απέρριψε τον ισχυρισμό του Puroast ως αβάσιμο, ενώ επέμενε ότι ο καφές Dark French Roast συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις επισήμανσης της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα