Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
17.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ειδήσεις και ντοκιμαντέρ τροφίμων: Γιατί η βιομηχανία τροφίμων παρουσιάζεται ως… κατεστραμμένη

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΕιδήσεις και ντοκιμαντέρ τροφίμων: Γιατί η βιομηχανία τροφίμων παρουσιάζεται ως... κατεστραμμένη
spot_img

Αξιοπιστία και σαφήνεια μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ επιστημόνων τροφίμων και καταναλωτών.

    Ενώ αυτό το φθινόπωρο κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ του Netflix, Poisoned: The Dirty Truth About Your Food είναι απλώς η πιο πρόσφατη από παρόμοιες ταινίες που απεικονίζουν το σύστημα τροφίμων ως… “κατεστραμμένο”. Οι γνώστες της βιομηχανίας ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες τροφίμων μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα αυτή με αξιόπιστη και σαφή επιστημονική επικοινωνία η οποία είναι το καλύτερο αντίδοτο στα μονόπλευρα μηνύματα.

    Εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας τροφίμων μοιράστηκαν συμβουλές και στρατηγικές για τη βελτίωση των απαντήσεων στην αρνητική κάλυψη των μέσων ενημέρωσης που επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια των τροφίμων κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης του Ινστιτούτου Τεχνολόγων Τροφίμων, IFT «Κρίσιμες συνομιλίες με το IFT Μέρος 2, Πλοήγηση στις αντιδράσεις των μέσων ενημέρωσης σε Poisoned and Beyond», που προβλήθηκε στις 13 Νοεμβρίου.

    Περισσότεροι από 220 συμμετέχοντες παρακολούθησαν το διαδραστικό διαδικτυακό σεμινάριο, το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Tracy Fink, διευθύντρια επιστημονικών προγραμμάτων και επιστημονικών και πολιτικών πρωτοβουλιών του IFT, και τον συνεργάτη του IFT Larry Keener, Διευθύνοντα Σύμβουλο της International Product Safety Consultants, Inc.

   Μεταξύ των συμμετεχόντων στο πάνελ ήταν ο David Acheson, MD, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Acheson και πρώην επικεφαλής ιατρός στην Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του USDA και στο Κέντρο Ασφάλειας Τροφίμων και Εφαρμοσμένης Διατροφής του FDA, ο Dane Bernard, διευθύνων σύμβουλος της Bold Bear Food Safety και πρώην παγκόσμιος αντιπρόεδρος της Keystone Foods για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων και ο Dean Neumann, του οποίου η πάνω από 30 χρόνια εμπειρία ως σύμβουλος σχέσεων με τα μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνει την παροχή συμβουλών σε μερικούς από τους πιο αναγνωρίσιμους οργανισμούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένων της θυγατρικής CVS Health Zinc Health Services και της The Mayo Clinic.

    Το πάνελ συζήτησε τις προκλήσεις όταν προκύπτουν ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων σε αναφορές μέσων ή ντοκιμαντέρ, όπως το Poisoned, Food, Inc. ή το Last Week Tonight του John Oliver του HBO, που μερικές φορές μπορεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη του κοινού στη βιομηχανία τροφίμων και γεωργίας. Το καθένα πρόσφερε συστάσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης καταστάσεων όπου η αντίληψη του κοινού μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με τα επιστημονικά δεδομένα.

    Μεταξύ των θεμελιωδών στρατηγικών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιστήμονες τροφίμων για να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα είναι η χρήση απλής γλώσσας και αναλογιών που μπορούν να καταλάβουν οι μη επιστήμονες, σημείωσε ο συμμετέχων Dane Bernard. Για παράδειγμα, είπε, οι επιστήμονες θα γνωρίζουν για την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος και τον ρόλο του στη διάγνωση και την παρακολούθηση ασθενειών, αλλά οι καταναλωτές μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με το τι είναι ή πώς λειτουργεί. «Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που κάθονται γύρω από ένα τραπέζι αυτές τις μέρες έχουν συζητήσει το Ancestry.com ή το 23andMe», εξηγεί ο Bernard. Ο David Acheson συμφώνησε, προσθέτοντας ότι η αξιοπιστία είναι το κλειδί όταν μεταδίδονται επιστημονικές έννοιες στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και στο καταναλωτικό κοινό.

     Μέρος της συζήτησης του διαδικτυακού σεμιναρίου επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα κενά στις πληροφορίες στο ντοκιμαντέρ Poisoned και στη συμμετοχή ειδικών της βιομηχανίας τροφίμων και της ασφάλειας τροφίμων στην ταινία. Υπενθυμίζεται πως ένα μήνα πριν, ο πρώην αναπληρωτής επίτροπος του FDA, Frank Yiannas, επεσήμανε τέτοιου είδους κενά, παρόλο που επικροτεί σε γενικές γραμμές την απόδοση της αλήθειας του ντοκιμαντέρ.

Ο Dean Neumann συμβούλεψε ότι οι ειδικοί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αρνηθούν εντελώς την πρόσκληση για συμμετοχή σε τέτοιες δραστηριότητες, ειδικά εάν το ντοκιμαντέρ φαίνεται να είναι μονόπλευρο στα μηνύματά του. Προτείνει ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι η αξιολόγηση του κόστους-οφέλους της απόκρισης μέσω του μέσου τεκμηρίωσης. «Πρέπει να αναρωτηθείτε: «Θα κάνει τα πράγματα χειρότερα;»

https://www.ift.org/news-and-publications/food-technology-magazine/issues/2023/november/columns/antidotes-to-poisoned-style-documentaries

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα