Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί μερικά τυριά μυρίζουν… ποδαρίλα;

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΓιατί μερικά τυριά μυρίζουν... ποδαρίλα;
spot_img

Οι λάτρεις του τυριού έχουν ένα ρητό: «όσο πιο άσχημα μυρίζει ένα τυρί, τόσο καλύτερο είναι»

Της Βιργινίας Κιμπουρόπουλου

Οι λάτρεις του τυριού έχουν ένα ρητό «όσο πιο άσχημα μυρίζει ένα τυρί, τόσο καλύτερο είναι». Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό;  Η απάντηση κρύβεται στα λευκά είδη Brevibacterium, γνωστά και ως  β, λευκά είδη. Αυτά τα βακτήρια ευθύνονται για την τυπική ροζ-πορτοκαλί φλούδα, τον ξεθωριασμένο φλοιό και την κολλώδη υφή ενός τυριού με έντονη μυρωδιά. 

Από πού προέρχεται, όμως, η μυρωδιά;  Για να απαντήσουμε σε αυτό, πρέπει να εμβαθύνουμε λίγο στη διαδικασία δημιουργίας πλυμένων φλοιών. Τα τυριά με πλυμένη φλούδα ονομάζονται έτσι για έναν λόγο: καθώς παλαιώνουν, πλένονται επανειλημμένα σε άλμη. Μερικές φορές η άλμη είναι ένα απλό αλατούχο διάλυμα, άλλες φορές είναι κρασί ή μπύρα. Η εταιρεία St James Cheese Company, αποτελούμενη από ειδικούς στο τυρί αναφέρει πως το τυρί Epoisses, ο αποκαλούμενος βασιλιάς των τυριών, πλένεται συγκεκριμένα με brandy κατά τη διαδικασία, και μάλιστα ένα είδος brandy πολύ δυνατό αν το δοκιμάσει κανείς.

Αυτό το συνεχές πλύσιμο παρέχει το υγρό, αλατούχο περιβάλλον που τα β λευκά και διάφορα μικρόβια αγαπούν και χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Μερικές φορές, οι κατασκευαστές απλώνουν ακόμη και β . λευκά είδη  απευθείας στην επιφάνεια του τυριού κατά το πλύσιμο ή το ενισχύουν με γάλα. Να σημειωθεί, επίσης, ότι αυτό ακριβώς το βακτήριο ευδοκιμεί και στον ανθρώπινο ιδρώτα. Οπότε αν έχετε παρομοιάσει ποτέ έναν αρκετά δύσοσμο ανθρώπινο ιδρώτα με μυρωδιά τυριού…δεν έχετε πέσει και τόσο έξω τελικά! Τα δύσοσμα τυριά μυρίζουν, κυριολεκτικά, σαν δύσοσμα πόδια δηλαδή όπως η ποδαρίλα!

Γιατί λοιπόν αυτό το βακτήριο, ενώ κάνει τα τυριά να μυρίζουν τόσο άσχημα, τα μετατρέπει σε πόλο έλξης του ουρανίσκου μας; Γιατί τα Β . λευκά είδη μπορεί να μην είναι ό τι καλύτερο για τη μύτη μας, αλλά οι γευστικοί μας κάλυκες αντιδρούν όμορφα σε αυτό το ερέθισμα, σαν να έχουμε φάει ένα νόστιμο αλμυρό φαγητό που εκτοξεύει τη σεροτονίνη μας στα ύψη. Οπότε, το ηθικό δίδαγμα είναι να μην κρίνετε ένα τυρί από το πώς μυρίζει, μπορεί μια δοκιμή να σας εκπλήξει ευχάριστα. Το λέει και η επιστήμη, άλλωστε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο