Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη για τις επιπτώσεις των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη βιωσιμότητα

ΑρχικήΕπιστήμηΆρθρα / Δημοσιεύσεις / ΒιβλίαΜελέτη για τις επιπτώσεις των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη βιωσιμότητα
spot_img

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UFP) είναι δυνητικά αντιπαραγωγικά για τους στόχους των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων.

Τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων παρέχουν τα θεμέλια για βιώσιμες δίαιτες, επιτρέποντας την πρόσβαση σε υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα. Η περιγραφή της βιώσιμης υγιεινής διατροφής από τον FAO ενθαρρύνει την κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν επίσης ότι η υγιεινή και βιώσιμη διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει μέτριες ποσότητες αυγών, γαλακτοκομικών προϊόντων, πουλερικών και ψαριών και μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος … ενώ περιορίζει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά (FAO και ΠΟΥ, 2019), γνωστά και ως υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF). Τα UPF ορίζονται ως «σκευάσματα συστατικών, κυρίως αποκλειστικής βιομηχανικής χρήσης, που προκύπτουν από μια σειρά βιομηχανικών διεργασιών» και περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου ολόκληρα τρόφιμα.

Τα στοιχεία για τα περιβαλλοντικά και υγειονομικά οφέλη από τη μείωση της κατανάλωσης προϊόντων ζωικής προέλευσης είναι καθιερωμένα. Αντίθετα, η έρευνα σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των UPF είναι περιορισμένη. Ενώ η επεξεργασία είναι το κλειδί για την ασφάλεια και την προστασία των τροφίμων, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία ότι τα UPF υποβάλλονται σε επεξεργασία πέρα από αυτή που είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των τροφίμων, με δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και πιθανές δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η κατασκευή και η κατανάλωση UPF αυξάνονται και η υπάρχουσα βιβλιογραφία έχει αναφέρει ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές, υγειονομικές και οικονομικές διαστάσεις της βιωσιμότητας. Τα UPF μπορούν να αλλάξουν την κοινωνική πτυχή του φαγητού αντικαθιστώντας τις κοινές εμπειρίες που σχετίζονται με την απόκτηση, την προετοιμασία, το μαγείρεμα και την κατανάλωση τοπικών και παραδοσιακών τροφίμων με την κατανάλωση έτοιμων πανταχού παρόντων τροφίμων μόνο και μπορεί να ενθαρρύνουν την ανόητη κατανάλωση φαγητού.

Αυτές οι αλλαγές στο φαγητό έχουν επίσης αναφερθεί ότι ανακατευθύνουν τα οικονομικά μακριά από την παραγωγή μη επεξεργασμένων και ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων σε έτοιμα προς κατανάλωση UPF που πωλούνται από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Αυτό μπορεί να συμβάλει στις οικονομικές ανισότητες, καθώς ορισμένες μεγάλες διεθνικές εταιρείες που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή UPF βασίζονται σε κακοπληρωμένους εργαζόμενους στο σύστημα τροφίμων σε κακές συνθήκες, με αποτέλεσμα την άνιση κατανομή του πλούτου. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, τα UPF καταναλώνονται δυσανάλογα από χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες οικονομικές, υγειονομικές και κοινωνικές ανισότητες.

Τα UPF χρησιμοποιούν πειστικό μάρκετινγκ και συνήθως παράγονται μαζικά χρησιμοποιώντας φθηνά συστατικά για να επιτρέψουν την υπερκατανάλωση μέσω της διαθεσιμότητας, της υπερ-γευστικότητας, του κακού κορεσμού και της μετατόπισης των ολόκληρων τροφίμων στη διατροφή. Ένα αυξανόμενο σώμα αποδεικτικών στοιχείων αναφέρει ότι η κατανάλωση UPF σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, μεταβολικού συνδρόμου, συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, καρκίνου, κατάθλιψης και θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, μεταξύ άλλων. Είναι εύλογο ότι αυτό προκαλείται από την κακή σύνθεση θρεπτικών συστατικών των UPF και τις υποβαθμισμένες μήτρες τροφίμων.

Η λεπτομερής κατανόηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των UPF είναι το κλειδί για την ενημέρωση των πολιτικών τροφίμων και της διατροφικής καθοδήγησης. Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα UPF συχνά αποκλείονται από τις παγκόσμιες και εθνικές κατευθυντήριες γραμμές και τα έγγραφα πολιτικής σχετικά με τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων και δίαιτες. Οι λίγες δραστηριότητες πολιτικής που λαμβάνουν υπόψη την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των UPF βασίζονται σε εννοιολογικά στοιχεία και όχι σε στοιχεία από εμπειρικές μελέτες.

Η νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε, από επιστήμονες στην Αυστραλία, είχε στόχο τον προσδιορισμό των τύπων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν από κάθε στάδιο της παραγωγής UPF και του μεγέθους αυτών των επιπτώσεων στο πλαίσιο των διατροφικών καταναλωτικών προτύπων. Επιπλέον, η επισκόπηση συνοψίζει τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των UPF, καθώς και τους όρους και τους ορισμούς που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των UPF στην έρευνα για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αν και δεν ήταν το επίκεντρο αυτού του εγγράφου, συζητούνται επίσης οι επιπτώσεις στην κοινωνική, υγειονομική και οικονομική βιωσιμότητα που μετρήθηκαν ή περιγράφηκαν στις περιλαμβανόμενες μελέτες.

Χρησιμοποιήθηκε μια προσέγγιση αφηγηματικής ανασκόπησης με συστηματική στρατηγική αναζήτησης. Συμπεριλήφθηκαν πενήντα δύο μελέτες που είτε περιέγραψαν είτε ποσοτικοποίησαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των UPF. Περιλαμβάνονται μελέτες ανέφεραν ότι τα UPF αντιπροσώπευαν μεταξύ 17 και 39% της συνολικής χρήσης ενέργειας που σχετίζεται με τη διατροφή, το 36-45% της συνολικής απώλειας βιοποικιλότητας που σχετίζεται με τη διατροφή, έως το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τη διατροφή, τη χρήση γης και τη σπατάλη τροφίμων και έως το ένα τέταρτο της συνολικής χρήσης νερού που σχετίζεται με τη διατροφή μεταξύ των ενηλίκων σε μια σειρά χωρών υψηλού εισοδήματος. Μελέτες εντόπισαν επίσης ότι η παραγωγή και η κατανάλωση UPF έχει επιπτώσεις στην υποβάθμιση της γης, τη χρήση ζιζανιοκτόνων, τον ευτροφισμό και τη χρήση της συσκευασίας, αν και οι επιπτώσεις αυτές δεν ποσοτικοποιήθηκαν σε σχέση με τη διατροφική συμβολή. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος που συνδέεται με τα UPF προκαλεί σημαντική ανησυχία λόγω των σημαντικών πόρων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και τη μεταποίηση τέτοιων προϊόντων, καθώς και επειδή τα UPF είναι περιττά για τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες.

Συμπερασματικά, η ανασκόπηση αναφέρει πως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι θεμελιωδώς μη βιώσιμα προϊόντα, καθώς έχουν συσχετιστεί με κακά υγειονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα και απαιτούν πεπερασμένους περιβαλλοντικούς πόρους για την παραγωγή τους.

Αυτή η ανασκόπηση ανέπτυξε ένα νέο πλαίσιο για την οπτικοποίηση και την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των UPF σε βασικά στάδια σε ολόκληρο το σύστημα τροφίμων. Ανέφερε επίσης το μέγεθος των επιπτώσεων που σχετίζονται με το UPF και διαπίστωσε ότι τα UPF ευθύνονται για τη σημαντική ενέργεια που σχετίζεται με τη διατροφή, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τη γη.

Για να διαβάσετε την μελέτη, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα