Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μήπως ήρθε η ώρα να μειώσουμε το κρέας που τρώμε;

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΜήπως ήρθε η ώρα να μειώσουμε το κρέας που τρώμε;
spot_img

Τα τελευταία 50-60 χρόνια η κατανάλωση κρέατος στις περισσότερες χώρες του κόσμου έχει αυξηθεί δραματικά, με μια μικρή μείωση σε αυτή τη γενικότερη άνοδο. Είναι εύκολο να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα, ότι πλέον το κρέας δεν καλύπτει απλά μια διατροφική ανάγκη, αλλά περισσότερο μια «άπληστη» συνήθεια. Ποιες είναι, ωστόσο, οι επιπτώσεις που έχει αυτό στο οικοσύστημα;

Σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τη γεωργία και άλλες συναφείς χρήσεις γης, σύμφωνα με τoν OHE. Καθώς τα ζώα και το κρέας θεωρούνται  από τους κύριους υπαίτιους, οπότε λιγότερο κρέας μπορεί να συμβάλλει προστασία του πλανήτη.

Πόσο κρέας τρώμε;

Η κατανάλωση κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 17% τη δεκαετία έως το 2019. Στην Ελλάδα το 96% των νοικοκυριών καταναλώνει κρέας σε κάποια μορφή του, με 4 στα 10 νοικοκυριά να τρώνε κρέας ως και 3 φορές την εβδομάδα, ενώ το 38% δήλωσε πως καταναλώνει πια λιγότερο κρέας από ότι παλιά ως επίπτωση της κρίσης.

Όμως, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας σε σύγκριση με πριν από μια δεκαετία, τρώνε περισσότερο λευκό κρέας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet Planetary Health. Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο κοτόπουλα και άλλα πουλερικά θανατώθηκαν για τροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018. Παρόμοια τάση επικρατεί και στη χώρα μας.

Το αντίκτυπο της βιομηχανίας κρέατος στις εκπομπές

Ο αντίκτυπος των ζώων στις εκπομπές διαφέρει από χώρα σε χώρα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι αποτελεί περισσότερο από το 14% όλων των ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου του μεθανίου.

Εκτός από το σύνηθες, διοξείδιο του άνθρακα (CO2), οι εκπομπές των ζώων περιλαμβάνουν επίσης μεθάνιο, το οποίο είναι έως και 34 φορές πιο επιβλαβές για το περιβάλλον από το CO2, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το βοδινό κρέας παράγει τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μεταξύ των οποίων και μεθάνιο. Ένας παγκόσμιος μέσος όρος 50 kg αερίων του θερμοκηπίου απελευθερώνονται ανά 3,5 ουγκιές (περίπου 992gr) πρωτεΐνης. Το αρνί έχει το επόμενο υψηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά αυτές οι εκπομπές είναι 50% λιγότερες από το βόειο κρέας.

Μέτρηση εκπομπών κρέατος

Η μέτρηση και η σύγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων διαφορετικών τροφίμων δεν είναι απλή. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι ορισμένες μετρήσεις περιλαμβάνουν εκπομπές από την επεξεργασία, τη συσκευασία και τη μεταφορά, και όχι μόνο από τη διαδικασία καλλιέργειας.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ανάπτυξης Γεωργίας και Οπωροκηπευτικών του Ηνωμένου Βασιλείου, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι χαμηλότερες από το βόειο κρέας που παράγεται εκεί, εν μέρει επειδή «το τοπίο και το κλίμα είναι τέλεια για την καλλιέργεια γρασιδιού, με τα λιβάδια να καλύπτουν το 65% της γεωργικής μας γης και το 50% της συνολικής γης». Αυτό σημαίνει ότι οι αγελάδες δεν βασίζονται τόσο πολύ σε σιτηρά και άλλες ζωοτροφές, οι οποίες μπορεί να έχουν υψηλό αποτύπωμα άνθρακα.

Άλλοι παράγοντες σε όλο τον κόσμο ποικίλλουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η παραγωγή βοείου κρέατος είναι η κύρια αιτία αποψίλωσης των δασών σε τροπικά δάση, όπως ο Αμαζόνιος. Αυτό προσθέτει στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του βοείου κρέατος από αυτό το μέρος του κόσμου.

Τι μπορούμε να αλλάξουμε στη διατροφή μας;

Καθώς ο πραγματικός αντίκτυπος του τι τρώμε στο κλίμα δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί, μπορούμε να κάνουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Έτσι, εκτός από τη μείωση του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών, τα άτομα που θέλουν να κάνουν τη διατροφή τους πιο φιλική προς το κλίμα μπορούν να μειώσουν, για αρχή, γενικώς την περιττή κατανάλωση και να επιλέγουν φρούτα και λαχανικά εποχής.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, με στοιχεία από 140 χώρες, έδειξε πως μια δίαιτα που αποτελείται στα 2/3 της από χορτοφαγικές επιλογές θα περιόριζε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από τρόφιμα κατά σχεδόν 60%, ενώ μια vegan δίαιτα θα μείωνε το περιβαλλοντικό αντίκτυπο κάποιου κατά 80%.

Βέβαια, οι vegetarian και vegan δίαιτες περιέχουν προϊόντα που είναι ακριβά και δυσπρόσιτα ακόμα για την πλειοψηφία των καταναλωτών και που αναπληρώνουν ορισμένες βιταμίνες που κάποιος εναλλακτικά θα έπαιρνε από το κρέας. Σε επόμενο στάδιο, θα ήταν μια καλή εναλλακτική να γίνει αυτή η αγορά πιο προσιτή στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό, καθώς και να διευρυνθούν οι εναλλακτικές μη ζωικών προϊόντων.

Το περιβαλλοντικό αντίκτυπο της διατροφής μας

Ο τρόπος παραγωγής των τροφίμων μας δεν επηρεάζει μόνο τις παγκόσμιες εκπομπές μας, αλλά έχει ευρύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, όπως στη βιοποικιλότητα.«Ζούμε σε έναν πλανήτη όπου η φύση στριμώχνεται» λέει ο MikeBarrett, εκτελεστικός διευθυντής επιστήμης και διατήρησης της WWF.

«Το ήμισυ της κατοικήσιμης γης χρησιμοποιείται για τη γεωργία και τα τρία τέταρτα αυτής της γης χρησιμοποιούνται για τη διατροφή και την εκτροφή ζώων». Ο κ. Barrett συνεχίζει: «Για να τροφοδοτηθεί ένας αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να χρησιμοποιείς τη γη για καλλιέργειες που οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν άμεσα και να υπάρχει μια δίκαιη, παγκόσμια προσέγγιση που θα διασφαλίζει, ότι μέρη του κόσμου με δίαιτες πλούσιες σε κρέας και γαλακτοκομικά μεταστρέφονται προς περισσότερα φυτικά τρόφιμα».

Πηγές: https://www.naftemporiki.gr/story/1535492/poso-tha-boithouse-to-periballon-ean-kobame-to-kreas

https://hania.news/2017/04/05/%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%ba%cf%81%ce%ad%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b1-%ce%b5/

https://www.bbc.com/news/explainers-59232599

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο