Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι καταναλωτές θεωρούν ότι η πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα είναι εξίσου σημαντική με την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΟι καταναλωτές θεωρούν ότι η πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα είναι εξίσου σημαντική με την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη
spot_img

Μελέτη της Danone North America, διαπιστώνει ότι η προσβασιμότητα στα τρόφιμα αποτελεί προτεραιότητα για τους καταναλωτές στις ΗΠΑ.

Η Danone North America, κορυφαία εταιρεία τροφίμων και ποτών, δημοσιοποίησε νέα μελέτη που αποκαλύπτει ότι οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η προσβασιμότητα στα τρόφιμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει τώρα το έθνος – στο ίδιο επίπεδο ή πριν από την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, το κλίμα και τις θέσεις εργασίας. Επιπλέον, ένας στους τέσσερις Αμερικανούς δεν έχει θετική προοπτική όσον αφορά την τροχιά της προσβασιμότητας σε θρεπτικά τρόφιμα.

Η μελέτη της Danone North America’s State of Nutrition Equality Study ανέλυσε τις στάσεις, τις πεποιθήσεις και τις προσδοκίες σχετικά με την πρόσβαση στα τρόφιμα και τη διατροφή περισσότερων από 4.000 Αμερικανών, ανά εθνικότητα, περιοχή, ηλικία και επίπεδο εισοδήματος. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί (60%) δεν τρώνε αυτό που θα περιέγραφαν ως πολύ θρεπτικά τρόφιμα, λόγω σημαντικών οικονομικών και φυσικών φραγμών. Οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι αυτά τα κενά αλληλοεπιδρούν σε διάφορα επίπεδα, επηρεάζοντας τις οικογένειές τους, τις κοινότητές τους και τη χώρα γενικότερα, όπου οι ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή οδηγούν σήμερα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους που μπορούν να προληφθούν ετησίως.

Βασικά ευρήματα και στατιστικά στοιχεία από τη μελέτη για την ισότητα στη διατροφή της Danone Βόρειας Αμερικής

Η πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα είναι επιτακτική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ωστόσο οι οικονομικές πιέσεις επιβαρύνουν  

Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (87%) κατέταξαν την προσβασιμότητα στα τρόφιμα (διαθεσιμότητα, προσιτές τιμές, ποιότητα, ασφάλεια) παράλληλα με την υγειονομική περίθαλψη (87%), την οικονομία (88%) και το κόστος ζωής (92%) ως ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα.

  • Οι θέσεις εργασίας/ανεργία, το πολιτικό κλίμα, το περιβάλλον και άλλα θέματα κατατάσσονται χαμηλότερα στην κλίμακα προτεραιότητας.
  • Οι ερωτηθέντες με χαμηλότερο εισόδημα πιστεύουν ότι η προσβασιμότητα στα τρόφιμα είναι ένα ακόμη πιο έντονο ζήτημα (93%).

Περισσότερα από οκτώ στα δέκα άτομα πιστεύουν ότι μεγαλύτερη πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα θα είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερη ποιότητα ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αίσθησης καλύτερης, περισσότερης ενέργειας και γενικά βελτιωμένης σωματικής υγείας και ευεξίας. Οι περισσότεροι που έχουν περικόψει τις αγορές τους τα τελευταία χρόνια λένε ότι έχει δυσκολέψει περισσότερο τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής (57%). Οι Αμερικανοί εξέφρασαν ότι πιστεύουν ότι περισσότερη πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα θα μπορούσε επίσης να:  

  • Ενισχύσει την παιδική ανάπτυξη (83%).
  • Βελτιώσει τις ανισότητες στον τομέα της υγείας (82%).
  • Μειώσει το κόστος υγειονομικής περίθαλψης (81%).

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης μια αναδυόμενη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και διατροφής. Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, οι Αμερικανοί βλέπουν την ψυχική υγεία και τη διατροφή ως αλληλένδετα – το 76% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτό που τρώνε επηρεάζει την ψυχική/συναισθηματική τους κατάσταση και το 78% πιστεύει ότι η ψυχική/συναισθηματική τους κατάσταση επηρεάζει αυτό που τρώνε. Οι νεότερες γενιές, δηλαδή το Gen Z και οι Millennials, είναι πιο πιθανό να πουν η ψυχική τους κατάσταση επηρεάζει το τι τρώνε σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές.

Οι επιρροές και οι προτεραιότητες των τροφίμων σε πολυπολιτισμικές κοινότητες
Όταν ρωτήθηκαν για τα τρόφιμα που τρώνε, το 60% ή περισσότερο όλων των ερωτηθέντων κοινού θεωρούν τη γεύση και την τιμή ως τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν. Οι Μαύροι/Αφροαμερικανοί (41%) και οι Ασιατοαμερικανοί (47%) ερωτηθέντες κατέταξαν επίσης τα ζητήματα υγείας στους πέντε κορυφαίους παράγοντες τους.

Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά κατά την εξέταση των θρεπτικών τροφίμων ποικίλλουν ανά κοινότητα:

  • Οι μαύροι/αφροαμερικανοί ερωτηθέντες κατέταξαν την «υγιή καρδιά» ως την κορυφαία προτεραιότητα, ακολουθούμενη από «πλούσιες σε βιταμίνες/μέταλλα» και «χαμηλή ζάχαρη», αντίστοιχα.
  • Οι Ισπανόφωνοι/Λατινοαμερικανοί και οι Ασιατοαμερικανοί ερωτηθέντες κατέταξαν και οι δύο «πλούσιους σε βιταμίνες/μέταλλα» και «χαμηλό σάκχαρο» ως τις δύο πρώτες προτεραιότητές τους.
  • Σε όλους τους ερωτηθέντες, το γιαούρτι/ποτά γιαουρτιού κατατάχθηκαν ως τα κορυφαία τρόφιμα που θεωρούνται θρεπτικά. Οι πολυπολιτισμικοί ερωτηθέντες εντόπισαν επίσης γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς γαλακτοκομικά/φυτικά προϊόντα στις πέντε κορυφαίες επιλογές τους.

Η οικονομική προσιτότητα είναι μόνο ένα από τα πολλά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές – μαζί με την εκπαίδευση, την ασφάλεια και το άγχος

Ενώ το 75% των ανθρώπων θεωρεί σημαντικό να τρώνε θρεπτικά τρόφιμα, λιγότερο από το 40% των Αμερικανών θεωρούν ότι τα τρόφιμα που τρώνε είναι εξαιρετικά ή πολύ θρεπτικά και αυτή η διαφορά είναι είτε η ίδια είτε πιο σημαντική για τους πολυπολιτισμικούς καταναλωτές. Αυτό το χάσμα είναι ακόμη πιο έντονο μεταξύ των Αμερικανών με χαμηλό εισόδημα – έως και επτά στους δέκα ανέφεραν ότι δεν ακολουθούν μια πολύ θρεπτική διατροφή.

Οι καταναλωτές πιστεύουν ότι παράγοντες όπως το εισόδημα (79%), η περιοχή (61%) και το επίπεδο εκπαίδευσης (52%) επηρεάζουν την ικανότητά τους να έχουν πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα.

  • Περισσότερο από το ένα τρίτο (34%) σημείωσε ότι τα προσωπικά εμπόδια όπως το στρες, το άγχος, η κατάθλιψη ή οι διατροφικές διαταραχές τους εμποδίζουν να τρώνε θρεπτικά τρόφιμα.
  • Οι πολυπολιτισμικοί καταναλωτές είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν εμπόδια στην πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα από ό,τι ο γενικός πληθυσμός, επικαλούμενοι συνήθως την οικονομική προσιτότητα και τα θεσμικά εμπόδια όπως η κρατική υποστήριξη.
  • Τα φυσικά εμπόδια, όπως η έλλειψη μεταφοράς και ασφάλειας, παραμένουν κορυφαίο εμπόδιο για τις κοινότητες των Μαύρων/Αφροαμερικανών (43%).

ΠΗΓΗ Danone North America

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο