Επικίνδυνα επίπεδα βαρέων μετάλλων σε γυάλινη κούπα.
Η Πολωνική Υγειονομική Επιθεώρηση διέταξε επείγουσα ανάκληση γυάλινου κυπέλλου μετά τη διαπίστωση «σημαντικής απειλής για την ανθρώπινη ζωή» λόγω υψηλής μετανάστευσης μολύβδου και καδμίου από την περιοχή του χείλους. Σύμφωνα με την αξιολόγηση κινδύνου του Πολωνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας PZH, η χρήση του προϊόντος συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.
Το προϊόν αφορά τη γυάλινη κούπα 365 ml TR-A2411 λεβάντα, με αριθμό παρτίδας 26062024 και γραμμωτό κώδικα 5902738224107, εισαγόμενο και διανεμόμενο στην Πολωνία από την εταιρεία TRAGAR TRĄBKA Sp. z o.o.. Η εταιρεία, μετά την επίσημη διαπίστωση, αποφάσισε στις 24 Απριλίου 2025 την άμεση απόσυρση του προϊόντος από την αγορά και την παύση κάθε διάθεσής του μέσω χονδρικής και λιανικής.
Οι αρχές επιβλέπουν τη διαδικασία απόσυρσης, ενώ παράλληλα προτρέπουν τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν την εν λόγω κούπα για επαφή με τρόφιμα.
Η ανησυχία για τη μόλυνση γυάλινων σκευών με μόλυβδο και κάδμιο επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science of The Total Environment. Σε έρευνα που περιέλαβε 72 προϊόντα και 197 διαφορετικές αναλύσεις, ανιχνεύθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου και καδμίου στις διακοσμημένες περιοχές σκευών όπως ποτήρια μπύρας, σφηνάκια και βάζα, με ορισμένα δείγματα να ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια.
Η χρήση βαρέων μετάλλων στα διακοσμητικά σμάλτα είναι διαδεδομένη τόσο σε προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα όσο και στην Ευρώπη. Σε δοκιμές με προσομοίωση καθημερινής χρήσης (όπως εκχύλιση με οξικό οξύ και χρήση ανθρακούχου ποτού), τα περισσότερα δείγματα εμφάνισαν συγκεντρώσεις μολύβδου πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια, υποδηλώνοντας πραγματικό κίνδυνο για τους καταναλωτές.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων