Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ακόμη και μικρές ποσότητες αυτού του τρόφιμου αυξάνουν την αρτηριακή πίεση

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΑκόμη και μικρές ποσότητες αυτού του τρόφιμου αυξάνουν την αρτηριακή πίεση
spot_img

Νέα μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία.

Η γλυκόριζα, γνωστή για τη χαρακτηριστική γλυκιά και αλμυρή της γεύση, θεωρείτο μέχρι σήμερα ασφαλής όταν καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Linköping έρχεται να ανατρέψει αυτή την αντίληψη, διαπιστώνοντας ότι ακόμη και μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

- Advertisement -

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, εξέτασε 28 υγιείς νεαρούς ενήλικες. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν γλυκόριζα με περιεκτικότητα 100 χιλιοστογράμμια γλυκυρριζικού οξέος, μια ποσότητα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ασφαλής σύμφωνα με κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Παρατηρήθηκε μέση αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά 3,1 mmHg, καθώς και μεταβολές στα επίπεδα ορμονών που ρυθμίζουν την ισορροπία υγρών στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα ρενίνης και αλδοστερόνης μειώθηκαν, ενώ σε ορισμένους συμμετέχοντες σημειώθηκε συγκράτηση υγρών, μικρή αύξηση βάρους και ανίχνευση υψηλών επιπέδων NT-proBNP, δείκτη καταπόνησης της καρδιάς.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι ακόμη και η «μέτρια» κατανάλωση γλυκόριζας μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους, ειδικά για άτομα με προϋπάρχουσα υπέρταση ή καρδιακές παθήσεις. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι σε πολλά προϊόντα γλυκόριζας δεν αναγράφεται η ακριβής περιεκτικότητα σε γλυκυρριζικό οξύ, καθιστώντας δύσκολη την ασφαλή κατανάλωση.

Η μελέτη τονίζει ότι η διατροφή επηρεάζει άμεσα την υγεία της καρδιάς και ότι πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη σαφή επισήμανση των συστατικών στα τρόφιμα. Παράλληλα, οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη περαιτέρω ερευνών για την επίδραση και άλλων κοινών τροφών στην αρτηριακή πίεση, όπως τα λαχανικά πλούσια σε κάλιο και το πράσινο τσάι.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα