Νέα μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία.
Η γλυκόριζα, γνωστή για τη χαρακτηριστική γλυκιά και αλμυρή της γεύση, θεωρείτο μέχρι σήμερα ασφαλής όταν καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Linköping έρχεται να ανατρέψει αυτή την αντίληψη, διαπιστώνοντας ότι ακόμη και μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, εξέτασε 28 υγιείς νεαρούς ενήλικες. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν γλυκόριζα με περιεκτικότητα 100 χιλιοστογράμμια γλυκυρριζικού οξέος, μια ποσότητα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ασφαλής σύμφωνα με κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Παρατηρήθηκε μέση αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά 3,1 mmHg, καθώς και μεταβολές στα επίπεδα ορμονών που ρυθμίζουν την ισορροπία υγρών στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα ρενίνης και αλδοστερόνης μειώθηκαν, ενώ σε ορισμένους συμμετέχοντες σημειώθηκε συγκράτηση υγρών, μικρή αύξηση βάρους και ανίχνευση υψηλών επιπέδων NT-proBNP, δείκτη καταπόνησης της καρδιάς.
Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι ακόμη και η «μέτρια» κατανάλωση γλυκόριζας μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους, ειδικά για άτομα με προϋπάρχουσα υπέρταση ή καρδιακές παθήσεις. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι σε πολλά προϊόντα γλυκόριζας δεν αναγράφεται η ακριβής περιεκτικότητα σε γλυκυρριζικό οξύ, καθιστώντας δύσκολη την ασφαλή κατανάλωση.
Η μελέτη τονίζει ότι η διατροφή επηρεάζει άμεσα την υγεία της καρδιάς και ότι πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη σαφή επισήμανση των συστατικών στα τρόφιμα. Παράλληλα, οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη περαιτέρω ερευνών για την επίδραση και άλλων κοινών τροφών στην αρτηριακή πίεση, όπως τα λαχανικά πλούσια σε κάλιο και το πράσινο τσάι.