Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα 5 πιο παχυντικά φαγητά εστιατορίου

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤα 5 πιο παχυντικά φαγητά εστιατορίου
spot_img

Βιργινία Κιμπουρόπουλου

Έρχεται η ώρα που θέλεις να γεμίσεις το στομάχι σου με κάτι νόστιμο, αλλά δεν έχεις καμία μα καμία όρεξη να μαγειρέψεις. Η λύση; Να φας έξω ή να παραγγείλεις κάτι απέξω!

Μετά προκύπτει ένα άλλο ερώτημα «τι να παραγγείλω;». Οι επιλογές είναι πάρα πολλές, με ελληνικά και ethnic πιάτα να σε καλούν να τα δοκιμάσεις. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι επιλογές υγιεινές. Πολλά γεύματα, μάλιστα, που παραγγέλνουμε συχνά απέξω μπορεί να είναι ακόμα και επιβλαβή για την υγεία μας.

Παρακάτω, αναφέρουμε πέντε από τις πιο ανθυγιεινές επιλογές που, είτε το γνωρίζαμε είτε όχι, αποτελούν θερμιδικές βόμβες-και όχι μόνο.

Club Sandwich

Τα κλαμπ σάντουιτς είναι μια αρκετά δημοφιλής επιλογή, ειδικά για ανθρώπους που τρώνε συχνά έξω. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αθώα Ακόμη και με άπαχη γαλοπούλα ή κοτόπουλο, έχουν παραπάνω από 1000 θερμίδες το ένα. Πού κρύβονται όλα αυτά; Στο μπέικον, το ψωμί και τη μαγιονέζα.

Εναλλακτικά: Προτιμήστε μουστάρδα ή σος γιαουρτιού αντί για μαγιονέζα. Ιδανικά αποφύγετε το μπέικον και προτιμήστε τυρί light και ψωμί ολικής άλεσης

Carbonara

Είναι κάτι που μπορεί να φτιαχτεί και στο σπίτι σε πιο ανάλαφρη εκδοχή. Φυσικά, οι περισσότεροι προτιμούν την εκδοχή με την κρέμα γάλακτος, το μπέικον και το αυγό, υλικά που εκτοξεύουν το πιάτο στις 1500 θερμίδες τη μερίδα!

Εναλλακτικά: Αποφύγετε το μπέικον και αντικαταστήστε το με γαλοπούλα. Προτιμήστε κρέμα τυρί ή light κρέμα γάλακτος, εάν θέλετε οπωσδήποτε να την απολαύσετε.

Chimichangas με μοσχάρι

Είναι τορτίγια γεμιστή, συνήθως, με κιμά, τηγανητά φασόλια, ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδι, διπλώνεται και στη συνέχεια τηγανίζεται. Με την ποσότητα λαδιού, έχει ήδη φτάσει στα μισά του συνιστώμενου ημερήσιου λίπους που πρέπει να καταναλώνει κανείς. Χωρίς καν να υπολογίσουμε τη συνοδευτική σος! Ένα μεγάλο chimichanga έχει περίπου 750 θερμίδες.

Εναλλακτικά: Το burrito αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή, καθώς δεν τηγανίζεται απαραίτητα.

Pad Tai

Με τα πολλά λαχανικά που περιέχει το παραδοσιακό, ταϋλανδέζικο φαγητό, ξεγελά για το πόσο πραγματικά παχυντικό είναι. Αλλά το λάδι, το βούτυρο, τα ζυμαρικά, τα αυγά και τα φιστίκια ωθούν αυτό το πιάτο σε αυτές τις μεγάλες ποσότητες λίπους και νατρίου. Συνολικά, έχει περίπου 850 θερμίδες η μερίδα.

Εναλλακτικά: Προτιμήστε noodles με κάποια καυτερή σάλτσα και κρέας ή γαρίδες, όπως π.χ.  κοτόπουλο με σάλτσα satay

Koτόπουλο Tikka Massala

Το ινδικό πικάντικο κοτόπουλο έχει αρκετές βιταμίνες Α και C, ασβέστιο και σίδηρο. Έχει επίσης μπαχαρικά, τα οποία βοηθούν στην καύση του λίπους Με την προσθήκη κρέμας γάλακτος για να δέσει η σάλτσα, όμως, οι θερμίδες αυξάνονται κατά πολύ, ειδικά με συνοδευτικό ρύζι  ή ψωμί naan. Mια μέτρια σε μέγεθος μερίδα έχει περίπου 700-800 θερμίδες.

Εναλλακτικά: Το κοτόπουλο tandoori είναι μια γευστική επιλογή, με λιγότερες θερμίδες, για όσους αγαπούν τα καυτερά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπλήρωση της βιταμίνης D Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Trinity College Dublin, ρίχνει φως στην πολυπλοκότητα της επίτευξης της βέλτιστης κατάστασης βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Παρά τη σημαντική έρευνα σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες της βιταμίνης D, τα επίπεδα ανεπάρκειας βιταμίνης D παραμένουν υψηλά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Nutrition [Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024]. Η Δρ Margaret M. Brennan, βοηθός ερευνητή, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Trinity College και πρώτη συγγραφέας, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία μπορεί να αναδείξει τις σημαντικές διαφορές στα επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος της έλλειψης βιταμίνης D για την υγεία του πληθυσμού". Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο (UK,) και για κάθε άτομο, υπολόγισαν την εξατομικευμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού επιπέδου υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB), το οποίο είναι το μήκος κύματος του ηλιακού φωτός που προκαλεί τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των βασικών προσδιοριστικών παραγόντων της βιταμίνης D και των αλληλεπιδράσεών τους αποκάλυψε νέες γνώσεις. Η πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι η περιβαλλοντική UVB αναδεικνύεται σε κρίσιμο προγνωστικό παράγοντα της κατάστασης της βιταμίνης D, ακόμη και σε ένα μέρος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δέχεται σχετικά λίγη ηλιακή ακτινοβολία. Η δεύτερη είναι ότι η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το επίπεδο χοληστερόλης και η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ανταποκρίνονται στην UVB. Για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ και η ηλικία, μειώνεται η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται ως απόκριση στην UVB. Η καθηγήτρια Lina Zgaga, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και κύρια ερευνήτρια, δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη απομάκρυνσης από μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, προς εξατομικευμένες στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της κατάστασης της βιταμίνης D". Η Rasha Shraim, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και συν-κυρίαρχος της μελέτης δήλωσε: "Η μελέτη μας αναδεικνύει επίσης την επίδραση που μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι φυσικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το ηλιακό φως. Ελπίζουμε ότι η προσέγγισή μας ενθαρρύνει τους μελλοντικούς ερευνητές και τους φορείς δημόσιας υγείας να ενσωματώσουν αυτούς τους παράγοντες στο έργο τους για την υγεία και τις ασθένειες". Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι το χειρόγραφό τους θα συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα