Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καταναλωτής βρήκε νεκρή αράχνη μέσα σε καρβέλι μαύρο ψωμί

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαταναλωτής βρήκε νεκρή αράχνη μέσα σε καρβέλι μαύρο ψωμί
spot_img

Καταγγελίες καταναλωτών για αράχνη σε ψωμί και οδοντογλυφίδα σε πατατάκια

Μια νεκρή αράχνη σε ένα καρβέλι μαύρο ψωμί, ένα μεγάλο κομμάτι καουτσούκ σε μπάρα πρωτεΐνης, κομμάτι γυαλί σε στήθος κοτόπουλου, ένα πακέτο μούσλι γεμάτο σκουλήκια, οδοντογλυφίδα σε σακούλα με πατατάκια, μεταλλική καρφίτσα σε προσυσκευασμένες γαρίδες, ένα κομμάτι πλαστικό σε μιλκσέικ, μεταλλικό καρφί σε ένα γεύμα σε πακέτο, σαλιγκάρι σε ένα κουτί με σταφύλια, ένα ζωντανό έντομο σε ένα μπολ burrito, και ένα μεγάλο κομμάτι μέταλλο σε ένα μπισκότο σοκολάτας. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παράπονα των καταναλωτών για παρουσία ξένου σώματος, που περιλαμβάνονται στα συνολικά  8.596 παράπονα και ερωτήματα, που διεκπεραιώθηκαν από τη Γραμμή Συμβουλών της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) το 2024. 

- Advertisement -

H FSAI ανακοίνωσε σήμερα τις λεπτομέρειες και δήλωσε ότι υπήρξαν 4.996 καταγγελίες από καταναλωτές, με το 32% των παραπόνων να αφορούσαν ύποπτα τρόφιμα και 29% ακατάλληλα για τρόφιμα. Τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν μια συνολική ανοδική τάση την τελευταία δεκαετία. Όλες οι καταγγελίες που ελήφθησαν από το FSAI το 2024 παρακολουθήθηκαν και διερευνήθηκαν από επιθεωρητές τροφίμων σε όλη τη χώρα. Στην χώρα μας το 2024 ο ΕΦΕΤ δέχθηκε 1986 αναφορές/καταγγελίες εκ των οποίων οι 509 αφορούσαν ξένο σώμα, ωστόσο ο ΕΦΕΤ στη απόλυτα «λακωνική» και συνοπτική του έκθεση, δεν έχει δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το τι βρήκαν οι Έλληνες καταναλωτές μέσα σε τρόφιμα.

Η δεύτερη πιο συχνά αναφερόμενη κατηγορία παραπόνων στην Ιρλανδία, αφορούσε τις αναφορές ύποπτης τροφικής δηλητηρίασης που αντιστοιχούσε στο 29% των συνολικών καταγγελιών το 2024. Οι καταγγελίες για τροφικές δηλητηριάσεις το 2024 στην Ελλάδα ήταν 174. 

Η τρίτη πιο συχνά αναφερόμενη κατηγορία παραπόνων στην Ιρλανδία, αφορούσε τα κακά πρότυπα υγιεινής με αναφορές για τρωκτικά που εντοπίστηκαν σε επιχειρήσεις. Μερικά παραδείγματα είναι πως το προσωπικό δεν φορά κατάλληλο ρουχισμό· κακή προσωπική υγιεινή με το προσωπικό να βήχει και να φτερνίζεται ανοιχτά, το προσωπικό δεν πλένει τα χέρια και χειρίζεται τρόφιμα και χρήματα με τα ίδια γάντια· υπερβολικές μύγες και έντομα που εντοπίστηκαν σε επιχειρήσεις τροφίμων, γενικά ακάθαρτοι χώροι, τρόφιμα που δεν αποθηκεύονται σωστά με ψυγεία και καταψύκτες που δεν είναι αρκετά κρύα και τρόφιμα που αποθηκεύονται σε κουτιά στα πατώματα. 

Η ανάλυση όλων των καταγγελιών έχει ως εξής:

• Ακατάλληλα τρόφιμα: 1.597        
• Ύποπτες τροφικές δηλητηριάσεις: 1.449    
• Πρότυπα υγιεινής: 1.289         
• Επισήμανση: 169  
• Άλλα: 156          
• Πληροφορίες αλλεργιογόνων: 155
• Μη καταχωρημένη επιχείρηση τροφίμων: 81                   

Ο Greg Dempsey, Διευθύνων Σύμβουλος της FSAI, τόνισε τη σημασία της υποβολής καταγγελιών στην FSAI, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν τυχόν ζητήματα ασφάλειας τροφίμων.

       “Καλωσορίζουμε τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων που επικοινωνούν μαζί μας μέσω της Γραμμής Συμβουλών μας. Οι άνθρωποι που αναφέρουν ακατάλληλα και μη ασφαλή τρόφιμα και πρακτικές είναι ζωτικής σημασίας και αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο, υποστηρίζοντας το έργο της επιθεώρησης τροφίμων για τη διασφάλιση των υψηλότερων προτύπων και ποιότητας σε όλη την τροφική αλυσίδα. για τα κακά πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων στα τρόφιμα και στις εγκαταστάσεις τροφίμων», δήλωσε ο κ. Dempsey. 

    “Οι επιχειρήσεις τροφίμων έχουν νομική υποχρέωση να παρέχουν ασφαλή τρόφιμα και είναι ζωτικής σημασίας οι επιχειρήσεις τροφίμων να διασφαλίζουν ότι τηρούν τη νομοθεσία ανά πάσα στιγμή. Η Συμβουλευτική Γραμμή FSAI, που υποστηρίζεται από μια ολοκληρωμένη ιστοσελίδα και πύλη εκμάθησης, είναι σημαντικοί πόροι για τη βιομηχανία τροφίμων και ενθαρρύνουμε όλους τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων να επωφεληθούν από αυτά τα δωρεάν και προσβάσιμα εργαλεία”, πρόσθεσε ο κ. Dempsey.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα