ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕντοπίστηκε το παράσιτο που προκάλεσε εντερική λοίμωξη σε θαμώνες εστιατορίου

Εντοπίστηκε το παράσιτο που προκάλεσε εντερική λοίμωξη σε θαμώνες εστιατορίου

3 λεπτά ανάγνωσης

Η μόλυνση προήλθε από συστατικό σε μεξικάνικο πιάτο

Η κυκλοσπορίαση (αγγλ. cyclosporiasis) είναι μια εντερική λοίμωξη που προκαλείται από το παράσιτο Cyclospora cayetanensis, μονοκύτταρο παράσιτο που ζει στο έντερο και αποβάλλεται με τα κόπρανα. Για να γίνει μολυσματικό, χρειάζεται χρόνο στο περιβάλλον (αρκετές ημέρες έως εβδομάδες), γι’ αυτό δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο.

- Advertisement -

Είναι πιο συχνή σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, αλλά περιστατικά καταγράφονται και σε ανεπτυγμένες χώρες λόγω κατανάλωσης εισαγόμενων μολυσμένων τροφίμων, κυρίως φρούτων και λαχανικών.

Το καλοκαίρι του 2023, ένα ξέσπασμα κυκλοσπορίασης στην Αλαμπάμα φέρεται να προκλήθηκε από προϊόντα που ελήφθησαν από μη αδειοδοτημένο διανομέα, σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας του CDC. Οι ασθενείς έφαγαν σε ένα εστιατόριο μεξικανικού στιλ σε αυτήν την πολιτεία. Το κόλιανδρο αναγνωρίστηκε ως η πιθανή πηγή τροφής.

- Advertisement -

Οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας πήραν συνεντεύξεις με τους πρώτους πέντε ασθενείς και δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο για συγκεκριμένα κρούσματα με βάση το μενού του εστιατορίου. Τριάντα οκτώ περιπτώσεις θεωρήθηκαν επιβεβαιωμένες, ενώ εννέα περιπτώσεις που δεν είχαν εργαστηριακά στοιχεία θεωρήθηκαν ύποπτες.

Ο κόλιανδρος αγοράστηκε από μια εταιρεία που βρίσκεται στο Tamaulipas του Μεξικού. Η μόλυνση του κόλιανδρου πιθανότατα συνέβη πριν φτάσει το βότανο στο εστιατόριο, καθώς δεν εντοπίστηκαν περιβαλλοντικά ζητήματα.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Παρθένο ελαιόλαδο: Ελλάδα και Γαλλία στις χώρες με ευρήματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την EFSA

Αυξημένα τα ευρήματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Ελλάδα: Ποιος φταίει για την ακρίβεια στα τρόφιμα; Τι απαντούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο αποδίδουν τις ανατιμήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τις διεθνείς πιέσεις και τις αυξήσεις στα νωπά προϊόντα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί υπερβολικών κερδών

Διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφής, «ολιστικός διατροφολόγος» – Τι σημαίνει κάθε τίτλος στην Ελλάδα και σε ποιον να απευθυνθείτε

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες τίτλοι που ακούγονται επιστημονικοί. Μόνο ένας είναι νομικά κατοχυρωμένος