Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
6.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από άλλα»

ΑρχικήΕπιστήμη«Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από άλλα»
spot_img

Νέα μελέτη αξιολόγησε τις κοινωνικές αντιλήψεις ανθρώπων πάνω στα ζώα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που καταναλώνονται ως τροφή.

Όλα τα ζώα ανεξαιρέτως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τροφικής αλυσίδας, αλλά τι πιστεύουν οι άνθρωποι για αυτά;

Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα επιχείρησε να δώσει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό CABI Human-Animal Interactions, η οποία  προσπάθησε να αξιολογήσει τις κοινωνικές αντιλήψεις των ανθρώπων για διάφορα ζώα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που καταναλώνονται ως τροφή, τα οποία συχνά θεωρούν πιο αναλώσιμα και πως έχουν λιγότερα δικαιώματα.

Διερευνήθηκαν οι απόψεις ανθρώπων από τη Σιγκαπούρη, στην οποία διεξήχθη και η μελέτη. Συνολικά, 16 ζώα βαθμολογήθηκαν σε μια πολυδιάστατη κλίμακα, με παράγοντες που αφορούσαν τα συναισθήματα και τις ικανότητες που οι άνθρωποι απέδιδαν στα ζώα. Για παράδειγμα, εξετάστηκε το εάν αισθάνονταν, αγάπη, αδιαφορία ή αντιπάθεια και αν άξιζαν να σωθούν τα είδη ζώων που ανατέθηκαν στους συμμετέχοντες. Μεταξύ των ζώων στο επίκεντρο ήταν ο καρχαρίας, ο αλιγάτορας, ο χοίρος, ο σκύλος, το χταπόδι, το κουνέλι, η αγελάδα και ο ουρακοτάγκος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη: “Για παράδειγμα, μπορεί να μας «ιντριγκάρει» η υψηλή ικανότητα και η έλλειψη “ζεστασιάς” της αποτελεσματικής αρπακτικής ικανότητας των αλιγάτορων και των χταποδιών και να μένουμε “απαθείς” με τα δεινά των πλασμάτων που δεν θεωρούμε ούτε ζεστά ούτε ικανά (γαρίδα, ή τόνος).  Προφανώς “αγαπάμε” τον πολύ ζεστό και ικανό σκύλο ή ουρακοτάγκο και μπορεί να «λυπόμαστε» τα ευχάριστα αλλά αβοήθητα μηρυκαστικά ζώα, όπως η αγελάδα ή το αρνί . “

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές κοινωνικές αντιλήψεις απέναντι σε διάφορα είδη ζώων. Επιπλέον, συνυπολογίστηκε και η ηθική ιδεολογία των συμμετεχόντων απέναντι στα ζώα. Οι χορτοφάγοι είχαν σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες ιδεαλισμού από τα ουδέτερα άτομα. Ομοίως, οι ακτιβιστές είχαν σημαντικά υψηλότερα σκορ ιδεαλισμού από τα άτομα στην ουδέτερη ομάδα. Οι χορτοφάγοι είχαν σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες σχετικισμού από τα ουδέτερα άτομα. Αντίστοιχα, οι ακτιβιστές είχαν σημαντικά χαμηλότερο σχετικισμό από τα ουδέτερα άτομα. 

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Paul Patinadan, απόφοιτος του Πανεπιστημίου James Cook της Αυστραλίας και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang στη Σιγκαπούρη δήλωσε: “Η κατανόηση της θέσης των δικών μας ηθικών κρίσεων μεταξύ των ζώων θα μπορούσε να βοηθήσει να ορίσουμε τελικά τη νεφελώδη φύση της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με τα όντα που μοιράζονται τον κόσμο μαζί μας“.

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελέτη: Ποια συσκευασία αλλοιώνει περισσότερο τη γεύση και τη φρεσκάδα του γάλακτος;

Επιστημονική μελέτη συνέκρινε έξι συσκευασίες γάλακτος: χάρτινα δοχεία, τρία είδη πλαστικών, μία χάρτινη σακούλα και ένα γυάλινο μπουκάλι για να καταλήξει ποια είναι καλύτερη και ποια χειρότερη σε γεύση και φρεσκάδα.

Παράδοξα τα ευρήματα μελέτης για το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων – Η “έκπληξη” των βιολογικών

Για πρώτη φορά γίνεται στοχευμένη σύγκριση για την επιρροή της παραγωγής, της μεταφοράς, και της συσκευασίας.

Τα νιτρώδη άλατα σε τρόφιμα σχετίζονται τώρα και με τον διαβήτη τύπου 2 λέει η Γαλλία

Έρευνα σε πάνω από 100.000 εθελοντές για 15 χρόνια.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα